De energie- en renovatiepremies in Wallonië zijn verdubbeld, wat zeggen we, verdriedubbeld en in sommige gevallen zelfs vervierdubbeld op 1 maart 2018! En die overgangsmaatregel wordt nu verlengd tot nog minstens eind 2018.

Wallonië kende sinds begin 2015 vijf energiepremies toe. Het ging om premies voor de verschillende vormen van isolatie. Er werden eveneens vier renovatiepremies toegekend (buitenschrijnwerk, elektrisch systeem, dakbedekking, vochtbestrijding). Op 1 maart 2018 stegen ze enorm. Sommige zijn zelfs vervierdubbeld! Hoe dat komt? De mensen waren vergeten dat deze premies bestonden. Ze waren er zo slecht van op de hoogte dat de premies amper gebruikt werden. En daar wilden Waals ministers van Huisvesting Valérie De Bue en van Energie Jean-Luc Crucke verandering in brengen.

Voor wie zijn de energiepremies bedoeld?

Voor alle Waalse gezinnen waarvan het netto belastbaar inkomen lager is dan 93.000 euro. 97,5 % zit onder deze grens.
Er wordt een coëfficiënt toegepast voor gezinnen met lagere inkomens om hen ertoe aan te zetten dit soort werken meer uit te voeren.

Wat is het bedrag van de isolatiepremies in Wallonië?

In de onderstaande tabel vind je de bedragen die voor de 5 premies worden toegekend.

Voer je meerdere werken tegelijkertijd uit? Dan kunnen deze premies vermeerderd worden (uitgezonderd voor de hoogste inkomensschijf) met 10, 20 of 30 % afhankelijk van je inkomenscategorie (C1, C2 of C3).

Wat met de premies voor ramen en verwarming?

Voor de ramen

Er is een premie voorzien voor de vervanging van buitenschrijnwerk met enkele beglazing of dat niet aan de dichtheidscriteria voldoet. De bedragen? 40 €/m2 voor inkomenscategorie C4 (minimumbedrag), 60 €/m2 voor C3, 80 €/m2 voor C2 en 120 €/m2 voor C1. Neem zeker deze 5 criteria door om de juiste keuze te maken als je nieuwe ramen koopt.

Voor de verwarmingssystemen

Hoewel de premies voor de installatie van een condensatieketel op aardgas (200 €) en een zonneboiler (1.500 €) onveranderd zijn gebleven, zijn andere premies fors omhooggegaan:

> warmtepomp voor warm water: 750 € in plaats van 400 €
> biomassaketel: 1.750 € in plaats van 800 €
> warmtepomp verwarming en gecombineerd: 1.500 € in plaats van 800 €

Ook hier gaat het om minimumbedragen. Afhankelijk van je inkomen kunnen deze bedragen hoger liggen.

Meer details over alle bedragen van de isolatie- en renovatiepremies vind je op het portaal Energie.wallonie.be. Je vindt er ook alle voorwaarden, bedragen, hoe je een premie kunt aanvragen, … Je kan ook het groene nummer 1718 van de Overheidsdienst Wallonië bellen.

Goed om weten: deze stijging van de premies geldt sinds 1 maart 2018 met terugwerkende kracht tot 1 november 2017. Deze premiestijging is trouwens een overgangsmaatregel. De ministers kondigden immers een nieuwe hervorming van de premies aan die voorzien was voor september. Nu hebben ze aangekondigd dat de overgangsmaatregel wordt verlengd, wellicht tot eind 2018 of zelfs begin 2019. Dat betekent dat de Walen dus nog enkele maanden langer kunnen genieten van premies die drie tot vier keer hoger liggen.

Ook in Brussel en Vlaanderen worden premies toegekend.

Ben je klaar om te isoleren? Dan staan onze experts voor je klaar. We zorgen voor een volledige analyse van je woning. Vraag ons een offerte voor je isolatieproject. Een isolatie-expert onderzoekt zowel je dak, muren als vloeren en adviseert je over de beste isolatie-oplossing voor jouw huis.

Facebook Comments