Sinds begin 2017 heeft Vlaanderen zijn systeem van energiepremies vereenvoudigd en de premies zelf worden minder voordelig. Wij zetten alles voor jou op een rijtje: wat verandert er en hoeveel bedraagt de “bonus voor totaalrenovatie”.

Vlaanderen heeft besloten om zijn beleid van energiesubsidies en -premies te herzien. Zoals gezegd worden de individuele premies in 2017 verlaagd of afgeschaft. Zo werd sinds 1 januari 2017 de fiscale aftrek voor dakisolatiewerken geschrapt. Maar als je vóór 31 december 2016 deze werken besteld hebt en al een voorschot hebt betaald, dan heb je toch nog recht op een belastingvermindering, ook al betaal je de hoofdfactuur in 2017.

Doelstelling: het premiebeleid eenvoudiger maken. En de voorwaarden om aanspraak te maken op een premie worden aanzienlijk strenger.

 Een nieuwe “bonus voor totaalrenovatie”

Vanaf 1 januari 2017 geeft Vlaanderen voorrang aan meerdere energie-efficiënte werken. Een nieuwe “bonus voor totaalrenovatie” vervangt de combinatiepremie voor muur- en raamisolatie.

Waarover gaat het? Je ontvangt een bonus als je minstens 3 investeringen binnen een periode van 5 jaar uitvoert. Hoe meer investeringen je doet, hoe hoger de bonus. Met andere woorden: met dit nieuwe systeem moet je meer investeren om nog een bonus te ontvangen. Opmerkelijk is ook dat de werken die je uitvoert om een bonus voor totaalrenovatie te ontvangen, je recht geven op een verlaging van de onroerende voorheffing als de energieprestaties van je gebouw na afloop van de bouw- of renovatiewerken een bepaald niveau bereiken.

Welke 7 investeringen kunnen recht geven op een “bonus voor totaalrenovatie”?

1. Isolatie van dak of zoldervloer >= 30 m²
2. Spouwisolatie, buiten- of binnenisolatie van gevels >= 30 m²
3. Vloerisolatie >= 30 m²
4. Nieuwe beglazing >= 5 m²
5. Zonneboiler
6. Warmtepomp
7. Ventilatiesysteem

Bedrag van de bonus

Bij een gezinswoning loopt de bonus op naarmate het aantal investeringen stijgt:

• 3 investeringen: 1.250 €
• 4 investeringen: 1.750 €
• 5 investeringen en opstellen van een energieprestatiecertificaat (EPC) ter controle: 2.750 €
• 6 investeringen: 3.750 €
• 7 investeringen: 4.750 €

Maar opgelet: de werken tellen alleen mee als ze voldoen aan de minimumvoorwaarden die vanaf 2017 gelden om nog een premie voor dak-, vloer-, gevel- of raamisolatie te kunnen ontvangen.

En hoe zit het bij appartementen? Daar wordt telkens maar de helft van de bovenstaande bonussen uitgekeerd.

Nog even genieten van de huidige combinatiepremies

Zelfs zonder premies en bonussen blijft het financieel interessant om je woning te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan de besparingen op je energiefactuur.

Maar als je toch van plan bent om je gevels te isoleren en je ramen te vervangen, dan kan je nog aanspraak maken op de voordeligere combinatiepremies van 2016. Daarbij geldt de voorwaarde dat de definitieve factuur van de eerste van de 2 werken in 2016 moet zijn gedateerd (de tweede mag een datum in 2017 hebben). Als je dubbele beglazing met een U-waarde van maximaal 0,8 aanbrengt, dan kan de premie oplopen tot 2.100 € (60 €/m²) en dat is bijna het dubbele van de nieuwe bonus … voor 3 investeringen!

Weet je niet of je woning wel goed geïsoleerd is? Vraag dan gratis en zonder enige verbintenis het bezoek van een isolatie-expert aan..

 

Isolatie gids

 

Facebook Comments