We hadden hem graag op het autosalon van Brussel kunnen bewonderen, maar misschien was het nog net iets te vroeg voor zijn ontwerper Lamborghini. Die laatste lichtte eind 2017 nochtans wel een tipje van de sluier op. De Terzo Millennio, die ontwikkeld werd in samenwerking met het Massachusetts Institute of Technology (MIT), blijkt een ambitieuze concept-car te zijn, uitgerust met tal van revolutionaire technologieën.

100% elektrisch … maar zonder batterij

De Terzo Millennio verbaast niet alleen met zijn futuristische design en weldoordachte aerodynamica. Het onderzoek van de Italiaanse constructeur richtte zich immers voornamelijk op de ontwikkeling van een alternatief voor de traditionele batterij. De wagen mag dan wel 100% elektrisch zijn, om het gewicht te drukken en topprestaties te garanderen, werden de batterijen vervangen door supercondensators. Die voeden de elektromotoren die geïntegreerd zitten in elk van de 4 wielen. En dat is nog niet alles … Het koetswerk – uit composietmateriaal op basis van koolstofvezel – slaat energie op!

Een zelfherstellend koetswerk

In het koetswerk gaat trouwens nog een van de andere grote nieuwigheden van Lamborghini schuil. Het is namelijk zelfherstellend. Hoe dat in zijn werk gaat? De auto kan na een botsing of een ongeval barsten en andere schade detecteren. Wanneer er iets abnormaals wordt aangetroffen, injecteert een systeem met microkanalen chemische bestanddelen in de barsten om ze op te vullen. Het koetswerk van de Terzo Millennio kan met andere woorden – een beetje zoals onze huid – zichzelf herstellen!

De batterijen werden vervangen door supercondensators die de motoren in de 4 wielen voeden 

Een experimenteel voertuig

Maar maak je geen illusies: je zal dit model nog niet meteen in het straatbeeld terugvinden … Het gaat voorlopig om een studiemodel. De verschillende technologieën moeten nog op punt worden gesteld en getest worden. De samenwerking met het MIT zou 3 jaar duren, waarna Lamborghini toch op enkele concrete resultaten hoopt. Tot die tijd is de Terzo Millennio er wel in geslaagd om ons even te doen wegdromen en ons een idee te geven van hoe de toekomst van de auto-industrie er zou kunnen uitzien.

Een elektrische auto kiezen en thuis of op net werk opladen

Facebook Comments