Naast de traditionele grote schoonmaak, is de lente ook het ideale moment voor een aantal andere klusjes die vaak vergeten worden, maar absoluut nuttig zijn.

1. Breng meer lucht en licht in huis

Met een paar kleine ingrepen breng je extra lucht en licht in je huis. Zorg bijvoorbeeld voor zoveel mogelijk witte muren. Een likje witte verf brengt een pak meer licht in huis. Ook extra spiegels – als ze juist geplaatst zijn –, doen wonderen. Ze weerkaatsten het licht over de hele ruimte. Nog meer tips voor licht in je woning lees je hier.

“Zet de ramen open, zelfs als het nog frisjes is”, adviseert Paul, energie-expert van ENGIE Electrabel. “Dat verlucht je woning niet alleen, het laat ook de eerste zonnestralen binnen.”

Wat ook helpt om de lucht in huis te zuiveren, is stof afnemen op plaatsen waar we dat al eens vergeten: de verluchtingsroosters van het ventilatiesysteem, achter de radiatoren, onder en achter de koelkast, … Reinig ook eens het (vast)tapijt.

2. Installeer een slim sproeisysteem voor de tuin

lente_slim_sproeisysteem_installeren

Wie lente zegt, zegt tuin. Of je nu houdt van een moestuin of een bloemenborder, één ding is belangrijk in elke tuin: zorg voor voldoende water. Met een slim sproeisysteem krijgt je tuin op elk moment de optimale dosis water. En je hoeft er quasi niks voor te doen: enkel je systeem programmeren. Er bestaat een sproeisysteem speciaal voor hagen en voor terrassen en balkons. Ontdek hier nog meer slimme producten om je tuin te onderhouden.

Het voorjaar is ook het ideale moment om je grasmaaier een onderhoudsbeurt te geven, de buitenkranen weer open te draaien en je slimme tuinverlichting in te stellen.

3. Controleer je rookmelders

Controleer je rookmelders in de lente
Zeker met de mooie dagen in het verschiet, waarbij we vaker buitenshuis zijn, kun je maar beter zeker dat zijn dat je rookmelders goed functioneren. Je kijkt ze best regelmatig na, maar ook een kleine schoonmaakbeurt op tijd en stond is een aanrader. Verwijder het stof in de detectiekamer van het toestel, controleer of de batterijen nog werken en voer een test uit. Slimme rookmelders geven zelf aan wanneer een onderhoud nodig is of de batterijen vervangen moeten worden. Wij testten slimme rookmelder Nest Protect.

De wetgeving rond branddetectoren verschilt in de drie gewesten. In Vlaanderen en Brussel zijn rookmelders al verplicht in huurwoningen. Vanaf 2020 moeten in Vlaanderen álle woningen er minstens een hebben. Rookmelders redden elk jaar tientallen levens: je neemt ze dus maar best serieus. De brandweercommandant van de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp beantwoordt 5 essentiële vragen over rookmelders.

4. Geef je gevel een facelift

De lente is de ideale periode om je gevel te controleren en een laagje verf te geven

Je gevel heeft het zwaar tijdens de winter. In de lente doe je best een check-up van je buitenmuren: zijn er geen scheuren en zijn de voegen nog waterdicht?

Zijn je buitenmuren aan een nieuw laagje verf toe, dan is het voorjaar daarvoor het geschikte moment want de temperatuur is nog niet te hoog. Geef je ramen, houtwerk en vliegenramen een grondige poetsbeurt en smeer scharnieren en sloten. Vergeet ook niet om de isolatie te controleren, de lente is daarvoor het ideale seizoen.

En het is ook tijd om je plantenbakken buiten te halen en lentebollen te planten: hyacinten, narcissen, tulpen, … Maar ook kruiden zoals tijm, rozemarijn en bieslook mogen nu de tuin in.

5. Vergeet je verwarmingsketel niet

De lente is het ideale moment voor het onderhoud van je verwarmingsketel

In de lente mag de verwarming stilaan een graadje lager. Aan onze verwarmingsketel denken we dan vaak niet meer. Nochtans is het, na maandenlang op volle toeren te hebben gedraaid, het ideale moment voor een jaarlijks onderhoud. Er zijn bovendien drie goede redenen voor een onderhoud van je verwarmingsketel. Heb je een onderhoudscontract voor je ketel, bijvoorbeeld bij ENGIE Electrabel Home Maintenance, dan wordt de onderhoudsbeurt automatisch voor jou geregeld.

Ten slotte is de lente ook het uitgelezen tijdstip als je toe bent aan een nieuwe verwarmingsketel, of als je wenst over te schakelen van mazout op aardgas: nu de verwarming minder brandt, heeft je vakman veel meer tijd voor jou dan tijdens de winter.

Tijd om aan de slag te gaan, dus.

Facebook Comments