Naast de traditionele grote schoonmaak, is de lente ook het ideale moment voor een aantal andere klusjes die vaak vergeten worden, maar absoluut nuttig zijn.

1. Breng meer lucht en licht in huis

Wil je een frisse lentebries door je woning laten waaien? Ga dan voor een extra dosis natuurlijk licht in elke kamer. Of je dan meteen extra ramen moet gaan kappen? Niet per se, tenzij je dat echt wilt uiteraard. Maar gelukkig kan je ook op andere eenvoudigere manieren meer zonnestralen binnenlaten.

Voorbeelden? Zorg voor zoveel mogelijk witte muren. Een likje witte verf brengt een pak meer licht in huis. Ook extra spiegels – als ze juist geplaatst zijn –, doen wonderen. Ze weerkaatsten het licht over de hele ruimte. Nog meer tips voor licht in je woning lees je hier.

Ook de ramen regelmatig openzetten en je woning verluchten is belangrijk om die eerste zonnestralen binnen te lokken. Zelfs als het buiten nog een beetje fris is, aldus onze energie-expert Paul …

Wat ook helpt om de lucht in huis te zuiveren, is stof afnemen op plaatsen waar we dat al eens vergeten: de verluchtingsroosters van het automatische ventilatiesysteem, onder en achter de koelkast, je (vast)tapijt, … En niet te vergeten, het stof van de radiatoren!

De lente is ook het perfecte moment om je huis opnieuw in te richten. Meer nog, zo kan je zelfs energie besparen.

2. Installeer een slim sproeisysteem voor de tuin

lente_slim_sproeisysteem_installeren

Wie lente zegt, zegt tuin. Of je nu houdt van een moestuin of een bloemenborder, één ding is belangrijk in elke tuin: zorg voor voldoende water. Met een slim sproeisysteem krijgt je tuin op elk moment de optimale dosis water. En je hoeft er quasi niks voor te doen: enkel je systeem programmeren. Er bestaat een sproeisysteem speciaal voor hagen en voor terrassen en balkons. Ontdek hier nog meer slimme producten om je tuin te onderhouden.

Het voorjaar is ook het ideale moment om je grasmaaier een onderhoudsbeurt te geven, de buitenkranen weer open te draaien en je slimme tuinverlichting in te stellen.

Ook je bloembakken mogen stilaan weer buiten en je kan al de eerste lentebloembollen planten: hyacinten, narcissen, tulpen, … Maar ook met kruiden die niet bang zijn van de kou, zoals tijm, rozemarijn, bieslook, … kan je alvast aan de slag.

3. Controleer je rookmelders

Controleer je rookmelders in de lente
Zeker met de mooie dagen in het verschiet, waarbij we vaker buitenshuis zijn, kun je maar beter zeker dat zijn dat je rookmelders goed functioneren. Je kijkt ze best regelmatig na, maar ook een kleine schoonmaakbeurt op tijd en stond is een aanrader. Verwijder het stof in de detectiekamer van het toestel, controleer of de batterijen nog werken en voer een test uit. Slimme rookmelders geven zelf aan wanneer een onderhoud nodig is of de batterijen vervangen moeten worden. Wij testten slimme rookmelder Nest Protect.

Afhankelijk van het gewest waarin je woont, kunnen rookmelders verplicht zijn. Ze redden dan ook elk jaar tientallen levens: je neemt ze dus maar best serieus. De brandweercommandant van de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp beantwoordt 5 essentiële vragen over rookmelders.

4. Tijd om de gevel en het dak op te knappen en je zonnepanelen te controleren!

De lente is de ideale periode om je gevel te controleren en een laagje verf te geven

De gevel

Je gevel heeft het zwaar in de winter. In de lente doe je best een check-up van je buitenmuren: zijn er geen scheuren en zijn de voegen nog waterdicht?

Zijn je buitenmuren aan een nieuw laagje verf toe, dan is het voorjaar daarvoor het geschikte moment want de temperatuur is nog niet te hoog. Geef je ramen, houtwerk en vliegenramen een grondige poetsbeurt en smeer scharnieren en sloten.

Het dak

Na de winter je dak controleren, is een absolute must. Net als in de dakgoten en regenpijpen stapelt het vuil er zich op. Misschien zijn er wel dakpannen verschoven of is je dakisolatie aan een opknapbeurt toe. We hebben voor jou alvast 5 onderdelen van je dak die je zeker moet controleren op een rijtje gezet.

De zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen het hele jaar door elektriciteit produceren, hebben de seizoenen toch een invloed op hun rendement. Een groot onderhoud hebben ze na de winter niet nodig, maar je doet er toch goed aan om het stof van de luchtinlaten van de omvormer te halen. Controleer meteen ook de weergave, de batterij, of de kabels nog stevig vastzitten en of de verbindingen geen tekenen van corrosie vertonen. Wat de zonnepanelen zelf betreft, die zijn vandaag vaak zelfreinigend. Is dat bij jou toch niet het geval, controleer dan of ze echt vuil zijn en laat ze indien nodig reinigen door een gespecialiseerde firma.

5. Vergeet je verwarmingsketel niet

De lente is het ideale moment voor het onderhoud van je verwarmingsketel

In de lente mag de verwarming stilaan een graadje lager. Aan onze verwarmingsketel denken we dan vaak niet meer. Nochtans is het, na maandenlang op volle toeren te hebben gedraaid, het ideale moment voor een jaarlijks onderhoud. Er zijn bovendien drie goede redenen voor een onderhoud van je verwarmingsketel. Heb je een onderhoudscontract voor je ketel bij ENGIE, dan wordt de onderhoudsbeurt automatisch voor jou geregeld.

Met de zachtere lentetemperaturen kan je er ook stilaan aan gaan denken om je verwarmingsketel om te schakelen naar de zomermodus, als dat niet vanzelf gebeurt tenminste.

Je doet er ten slotte ook goed aan andere kleine karweitjes niet langer uit te stellen, anders zou de eindfactuur weleens kunnen oplopen! Er zijn trouwens minstens 7 van die kleine werkjes …

Tijd om aan de slag te gaan, dus.

Facebook Comments