5 criteria voor wie een thuisbatterij wil kopen

Voor wie een batterij voor thuis wil kopen, zijn er verschillende criteria om rekening mee te houden: de prijs, de capaciteit/het rendement, de omvormer, de LCOS, het installatiegemak, de aanwezigheid van zonnepanelen (nu of in de toekomst)…
Paul D.
02/01/2023 |

1. De prijs van de batterij

Hoewel de aankoopprijs van een batterij de afgelopen jaar gezakt is, blijft het prijskaartje vaak een struikelblok. Afhankelijk van het merk, de opslagcapaciteit en de eventuele installatiekosten tel je vandaag gemiddeld tussen 4000 en 8000€ neer. Maar ook de btw kan de prijs doen schommelen, want als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%.

Let wel: als de prijs van de batterij belangrijk is voor je budget, moet hij vergeleken worden met de onderstaande andere factoren in het achterhoofd. Een goedkope batterij kopen is niet noodzakelijk een goed idee als bijvoorbeeld de levensduur ervan beperkt is of als ze niet is uitgerust met een omvormer.

2. De omvormer

De omvormer is van cruciaal belang omdat deze het gedrag en dus ook het rendement van de batterij bepaalt. Via de meterkast waakt de omvormer erover dat de elektriciteit die je zonnepanelen produceren of die opgeslagen wordt in je thuisbatterij beschikbaar is in je woning. Maar de omvormer zorgt er ook voor dat het productieoverschot van je zonnepanelen of de stroom van het netwerk in de batterij wordt opgeslagen. Het hele systeem is volledig geautomatiseerd.

Je hebt al zonnepanelen

Dan heb je een extra omvormer nodig. De omvormer die geïnstalleerd werd voor je zonnepanelen is immers niet bidirectioneel en is dus niet geschikt voor een thuisbatterij.

Alternatief: een batterij die is uitgerust met een hybride omvormer. In dat geval heb je één omvormer voor zowel de zonnepanelen als de batterij. Als de zonnepanelen en de batterij tegelijkertijd geïnstalleerd worden, wordt er vaak voor een hybride omvormer gekozen. De oplossing ‘aparte omvormer voor de batterij’ wordt eerder aanbevolen wanneer er al een bestaande omvormer is voor de zonnepanelen.

Een geïntegreerd of een afzonderlijk systeem

Er kan nog een onderscheid worden gemaakt tussen de technologie waarbij de omvormer en de batterij geïntegreerd zijn in één systeem en de technologie waarbij de batterij en de omvormer gescheiden worden.

Het grote voordeel van een geïntegreerde omvormer is dat de installatie vaak makkelijker is dan die van een afzonderlijke batterij en omvormer. Bovendien wordt de installatie en de garantie van het hele systeem verzekerd door een en dezelfde leverancier. Let er bij een apart systeem ook op dat de batterij en de omvormer wel compatibel zijn.

3. De capaciteit, het rendement en je (toekomstige) zonnepaneleninstallatie

Je toekomstige thuisaccu moet goed gedimensioneerd zijn wat de capaciteit betreft. En die capaciteit hangt voornamelijk af van je elektriciteitsverbruik en de grootte van je (huidige of toekomstige) zonnepaneleninstallatie. Praat erover met je installateur. Door je batterij tegelijkertijd met je zonnepanelen te installeren, houd je uiteraard meteen rekening met al deze aspecten. Wat niet wegneemt dat je ook achteraf nog altijd voor een batterij kan gaan.

Door de juiste grootte te kiezen, vermijd je dat je batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft in verhouding tot je productiecapaciteit. De thuisbatterijen van vandaag gaan van 3 tot 14 kWh. Onthoud hoe dan ook dat je de beste resultaten behaalt door de productie, het verbruik en de opslag van elektriciteit perfect op elkaar af te stemmen. Het is een moeilijke oefening die niet alleen afhangt van je noden (wil je vooral je zelfverbruik of autonomie verhogen of eerder een maximaal rendement op de investering behalen?), maar ook van het wettelijke kader en de prijs van de batterijen. En die factoren zouden in de toekomst wel eens kunnen veranderen… Het is dus belangrijk om je goed te laten adviseren. De experts van ENGIE kunnen je daarbij helpen.

Het geheim achter een goed doordachte aankoop? Productie, verbruik en elektriciteitsopslag perfect op elkaar afstemmen 

En het rendement? Dat wordt op 95% geschat voor de beste lithium-ion batterij op de markt tegenover 70% voor de minst performante. Een ondoordachte keuze kan dus een verlies van 30% van de opgeslagen energie betekenen. Let daarnaast ook op een ander klein detail dat invloed kan hebben op de levensduur en dus op het rendement van thuisbatterijen: de temperatuur. Sommige batterijen houden de temperatuur nu eenmaal beter onder controle dan andere. Zo zijn er batterijen die in het begin dezelfde kwaliteit bieden, maar waarvan de koeling minder goed afgesteld is, wat hun levensduur uiteindelijk op vrij korte termijn inkort. Volgens bepaalde studies bedraagt de maximale levensduur van de huidige batterijen 20 jaar. De meeste fabrikanten bieden een garantie van 10 jaar.

4. Het aantal laad- en ontlaadcycli

Het is een feit dat een batterij oplaadt (om de elektriciteit op te slaan die je zonnepanelen produceren) en ontlaadt (om je de energie te leveren die je nodig hebt).

Hoe meer laadcycli, hoe korter de levensduur van de batterij. En omdat elke voltooide cyclus voorgoed verloren is, slinkt je kapitaal. Daarom is het bij een investering belangrijk om niet alleen naar de prijs van de batterij en naar het rendement te kijken, maar ook naar het aantal cycli dat ze kan doen, want dat beïnvloedt de levensduur.

Concreet betekent dit dat een goedkope batterij die slechts 1000 cycli kan doen, financieel minder interessant is dan een duurdere batterij die echter wel 5000 tot 10000 cycli kan halen. De modellen die momenteel op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2800 tot 10000 cycli en gaan dus zo’n 10-20 jaar mee. Kijk dus zeker ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan over zijn hele levensduur. Hoe groter ze is, hoe kleiner de investering per gestockeerde kWh.

5. Het installatiegemak

Zoals gezegd beïnvloedt deze factor de totaalprijs van je batterij: hoe minder tijd de installateur nodig heeft, hoe lager de kosten. Bovendien kan je deze kosten vaak drukken door je batterij samen met je zonnepanelen te laten installeren. Praat er in ieder geval over met je installateur wanneer deze zijn offerte opstelt.

Lees ook: “Investeren in een thuisbatterij: voor- en nadelen” en het artikel waarin we de belangrijkste batterijen die beschikbaar zijn in België met elkaar vergeleken.

We kunnen je helpen om de batterij te kiezen die het best aan jouw noden beantwoordt en begeleiden je bij de premie-aanvraag. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt op lange termijn!