5 tips om als gezin zonder afval te leven

Wij hebben besloten om het “zero waste”-principe uit te proberen. Want wie zijn afvalverbruik beperkt, beheert zijn woning ook op een slimme manier. Zet jij samen met ons je eerste stappen?
Suzanne M.
21/09/2020 |

Waarom naar “zero waste” streven? Omdat afval sorteren wel heel goed is, maar geen afval hebben nog veel beter. En omdat we genoeg beelden hebben gezien van eilanden van plastic afval die in de oceaan drijven. En ten slotte om de afvalberg die wij als Belgen elk jaar produceren – 500 kg per burger! – te verminderen.

De ultieme doelstelling – “zero waste” – is de droom van de Frans-Amerikaanse voorvechtster van deze levenswijze, Béa Johnson. Die droom doen uitkomen wordt moeilijk, maar met deze 5 tips is het mogelijk om geleidelijk naar “bijna zero waste” te evolueren.

1. Een behoedzame start en goede organisatie

Noteer enkele eenvoudige goede gewoonten in een lijstje en voer er elke week eentje van uit. Begin bijvoorbeeld met drinkbussen voor elk gezinslid in plaats van water in plastic flessen. Aanvaard geen reclame meer in je brievenbus door er een “no pub”-sticker op aan te brengen, leen gezelschapsspelletjes in de bibliotheek in plaats van ze te kopen enz. Wees gerust, papieren zakdoekjes hoef je niet meteen vaarwel te zeggen, want die zijn op zo veel momenten praktisch ☺.

Zonder afval proberen te leven geeft je ook meteen de kans om het hele gezin achter één doel te scharen en een familie vol positieve energie te worden. Een nieuwe uitdaging kan de sfeer in het gezin oppeppen!

2. Compost of kippen: verwerk je afval!

Elke Belg produceert 500 kg afval per jaar

Organisch afval zoals groente- en fruitschillen kun je kwijt op de composthoop. Je maakt er zelf eentje achteraan in je tuin of je gaat naar de wijkcompostbak als je in de stad woont. Er komen steeds meer van dergelijke compostbakken in onze steden. En zo maak je nog eens een praatje met je buren! Denk ook aan andere nuttige toepassingen van je etensresten: mandarijnschillen laten je woning fris geuren, van schillen van wortelen maak je een heerlijke saus. Op het web vind je veel praktische “zero waste” recepten!

Een andere oplossing zal je kinderen veel plezier doen: koop één of twee kippen. Die zullen lekker smullen van het meeste organische afval. En in ruil belonen ze je met kakelverse eieren!

3. Koop liever seizoensproducten in bulk

Als je boodschappen gaat doen, neem je altijd enkele linnen tassen, Tupperware-schaaltjes en -potjes en andere bokaaltjes mee. Na een tijdje wordt dat een reflex en ze komen goed van pas bij je slager, in bulkwinkels, verpakkingsvrije winkels en zelfs in de supermarkt (waar je nu soms al producten in bulk vindt).

Thuis gebruik je bokaaltjes voor pasta, linzen, bloem, … Die zijn trendy en vaak heel decoratief en mooi om naar te kijken. Wist je trouwens dat je energie kunt besparen door de herinrichting van je woning?

Koop ook zo veel mogelijk lokale producten, bijvoorbeeld bij een landbouwbedrijf in de buurt. Ga naar de kaashandel in je wijk of neem een abonnement voor de wekelijkse levering van biogroenten en -fruit. Gebruik ook zo veel mogelijk seizoensproducten. Ken je sommige ingrediënten niet? Dat is dan de kans om nieuwe recepten … en nieuwe smaken te ontdekken.

En waarom zou je niet wat tijd steken in een eigen moestuin als je groene vingers hebt? Het is je beste garantie voor ontspanning met het hele gezin. Vang regenwater op om je tuin te besproeien en verminder op die manier meteen je waterverbruik.

4. Geef de voorkeur aan statiegeld

Flessen in kunststof zijn een van de belangrijkste bronnen van plasticafval. Koop in de supermarkt daarom liever drank in glazen flessen die worden gerecycleerd.

5. Doe het zelf met minder afval

Iets zelf maken of bereiden helpt om het afval te beperken en je hebt nog iets om trots op te zijn ook. Voorbeelden?

> Voor de tussendoortjes van je kinderen koop je geen individueel verpakte koekjes meer, maar bak je zelf heerlijke cookies of muffins.

> Do-it-yourself is in de mode, ook voor beauty- en schoonmaakproducten. Organiseer eens een avondje met vriendinnen om zelf allerlei crèmes, maskers of schoonmaakproducten te bereiden! Wedden dat je veel plezier beleeft en er enkele leuke tips aan overhoudt?

> Gaat er een huishoudapparaat stuk? Probeer het dan eerst te herstellen. Ben je niet zo’n handige doe-het-zelver? Dan vind je in de buurt beslist een Repair Café.

Klaar om te streven naar een “zero waste home”? Misschien wordt dit wel je eerste goede voornemen voor na de vakantie?