Voor een optimaal cv-ketel rendement zijn deze vijf tips warm aanbevolen.

1. Isoleer de leidingen

Isoleer de leidingen met isolatieschalen

Lopen de verwarmingsleidingen door de kruipkelder, kelder of garage? Een niet-geïsoleerde leiding stemt overeen met het verbruik van een gloeilamp van 60 watt die continu brandt. Geïsoleerde leidingen garanderen snel warm water met minimaal temperatuurverlies.

Maar hoe isoleer je ze?

Door er isolatieschalen of stroken isolatieschuim rond aan te brengen.

2. Stel de boiler af op 60°C

60°C is ruim voldoende om warm water te hebben. Bij deze temperatuur bespaar je niet alleen op de stookkosten, maar ook op het water, want je moet dan minder koud water toevoegen voor de ideale temperatuur.

Een lagere keteltemperatuur verlengt ook de levensduur van de ketel. Er wordt immers minder kalk afgezet. Maar let wel op dat je de temperatuur niet lager dan 60°C zet: kiemen en bacteriën worden dan niet langer gedood.

3. Controleer de waterdruk van de ketel

Hoe controleren de waterdruk van de ketel
De druk moet altijd tussen 1,5 en 2,5 bar liggen. Een te hoge druk kan je verwarmingsinstallatie beschadigen. Maar bij een te lage druk functioneert je installatie minder efficiënt. De ideale druk voor je ketel wordt aangegeven door de drukmeter, in de groene zone.

Hoe stel je de juiste druk in? Daalt de druk onder 1 bar? Laat dan water naar je verwarmingsinstallatie stromen. De zwarte pijl moet in de groene zone geraken. Doe dat alleen als de installatie warm is, want anders laat je de druk misschien te hoog oplopen, met schade tot gevolg.

4. Ontlucht de radiatoren

Doe het voor je je ketel weer aanzet en ga op dezelfde manier te werk zodra een radiator niet meer volledig warm wordt over zijn hele oppervlakte.

Hoe ga je te werk?

5. Laat de ketel en de boiler onderhouden

Er zijn 3 belangrijke redenen om je cv-ketel te onderhouden. Onderhoud is niet alleen nodig om je verwarmingsinstallatie beter te laten functioneren, het is ook een wettelijke verplichting.

Is je ketel ouder dan 15 jaar? Dan is het misschien tijd om hem te vervangen door een hoogrendementsketel. Een nieuwe ketel laat je tot 20 % besparen op je energiefactuur. Op die manier heb je je nieuwe cv-ketel  snel terugverdiend.
Om je te helpen in je keuze,  download gratis onze complete verwarmingsgids!

verwarmingsgids

Foto’s: iStock

Facebook Comments