5 tips voor het beste rendement van je verwarmingsketel

Deze vijf praktische tips garanderen dat je het beste rendement uit je verwarmingsketel haalt, dat de juiste druk op de ketel staat en dat het water de ideale temperatuur heeft.
Paul D.
10/01/2022 |

Om er zeker van te zijn dat je verwarmingsketel op gas (of mazout) steeds optimaal rendeert, moet je enkele kleine details in de gaten houden: controleer bijvoorbeeld geregeld de druk op de ketel en de temperatuur van het water, maar dat niet alleen…

1. Controleer de waterdruk van de ketel


De druk moet altijd tussen 1 en 2 bar liggen. Welke druk voor jouw ketel ideaal is, hangt af van hoe groot je verwarmingsinstallatie is. Een druk van 1 bar volstaat voor een gemiddelde woning met één verdieping, waar de ketel op het gelijkvloers staat. Voor iedere 10 meter die je hoger gaat, moet je daar 1 bar bij tellen. 2 bar, of zelfs 2,5 bar voor erg hoge huizen (15 meter), volstaat. De druk mag echter nooit onder de 1 bar duiken.

Een te hoge druk kan je verwarmingsinstallatie beschadigen. Maar bij een te lage druk functioneert je installatie minder efficiënt. De ideale druk voor je ketel wordt aangegeven door de drukmeter, in de groene zone. In de groene zone zit je goed, de rode vermijd je beter.

Sommige manometers hebben 2 wijzers: een rode en een zwarte. De rode geldt als richtlijn, de zwarte geeft de reële druk op de ketel weer. In het beste geval liggen beide wijzers op elkaar. Sommige verwarmingsketels zijn ook uitgerust met controlelampjes die de waterdruk aanduiden.

Hoe stel je de juiste druk in? Daalt de druk onder 1 bar? Laat dan water naar je verwarmingsinstallatie stromen. Doe dat alleen als de installatie warm is, want anders laat je de druk misschien te hoog oplopen, met schade tot gevolg.

ENGIE - How to: Druk verwarmingsketel controleren

2. Stel de temperatuur van de warmwaterboiler af op 60 °C

60°C is ruim voldoende om warm water te hebben. Bij deze temperatuur bespaar je niet alleen op de stookkosten, maar ook op het water, want je moet dan minder koud water toevoegen voor de ideale temperatuur.

Een lagere boilertemperatuur verlengt ook de levensduur van de boiler. Er wordt immers minder kalk afgezet. Maar let wel op dat je de temperatuur van je boiler niet lager dan 60°C zet: kiemen en bacteriën worden dan niet langer gedood.

3. Isoleer de leidingen

Lopen de leidingen van je centrale verwarming door de kruipkelder, kelder of garage? Een niet-geïsoleerde leiding stemt overeen met het verbruik van een gloeilamp van 60 watt die continu brandt. Geïsoleerde leidingen garanderen snel warm water met minimaal temperatuurverlies.

Maar hoe isoleer je ze?
Door er isolatieschalen of stroken isolatieschuim rond aan te brengen. Hier zie je hoe je dat doet…

ENGIE - How to: Warmwaterleidingen isoleren

4. Ontlucht de radiatoren

Doe het voor je je ketel weer aanzet (dus liever vóór de wintermaanden) en ga op dezelfde manier te werk zodra een radiator niet meer volledig warm wordt over zijn hele oppervlakte.

Hoe ga je te werk?

ENGIE - How to: Radiatoren ontluchten

Het is ook geen slecht idee om je radiatoren geregeld eens af te stoffen, zodat de warmte beter kan verspreiden. Staat je radiator tegen een niet-geïsoleerde buitenmuur? Kleef er dan een strook radiatorfolie achter. Zo bespaar je tot 7,5% op je energiefactuur.

5. Laat de ketel en de boiler onderhouden

Er zijn 3 belangrijke redenen om je verwarmingsketel geregeld te onderhouden, zowel die op gas als op mazout. Onderhoud van je ketel en boiler is niet alleen nodig om je verwarmingsinstallatie beter te laten functioneren, het is ook een wettelijke verplichting. Bovendien vermijd je zo de 5 vaakst voorkomende oorzaken van een defecte ketel.

Is je ketel ouder dan 15 jaar? Dan is het misschien tijd om hem te vervangen door een hoogrendementsketel. Met een nieuwe ketel kan je tot 30% besparen op je energiefactuur. Op die manier heb je je nieuwe cv-ketel snel terugverdiend.

Hulp nodig bij je keuze? Download gratis onze complete verwarmingsgids!

Foto's: iStock