Hoe moet je je woning isoleren om het de hele zomer koel te houden? Hier volgen 6 tips die je snel kunt toepassen.

1. Verduister je woning en kies voor thermische gordijnen

De woning verduisteren is de eerste stap om ze te beschermen tegen de warmte. Je moet wel het juiste moment kiezen, naargelang de oriëntatie van de ramen. De ramen aan de westkant zorgen voor de meeste warmte. Als je het huis overdag verlaat, mag je niet vergeten de luiken te sluiten, de gordijnen dicht te doen of de rolluiken te laten zakken vóór 10 u ‘s morgens. Blijf je thuis, kies dan voor thermische gordijnen. Deze zijn zeer praktisch: ze laten wel licht maar geen warmte door!

2. Gebruik je ventilator op een slimme manier

Richt de ventilator op een waterbron. Zo verlaag je in de zomer de temperatuur in je huis.
Airco is zeer praktisch om het huis af te koelen. Het enige nadeel: het verbruikt veel energie en is niet echt ecologisch. Je kiest beter voor een ventilator. Denk je dat een ventilator alleen maar warme omgevingslucht mengt? Niet dus! Richt hem op een waterbron (een bak met ijsblokjes of een vochtige handdoek, koelelementen zoals voor de frigobox, …). Door de verstuiving van dit water dat door de ventilator in de lucht wordt verspreid, zal je gauw enkele graden winnen.

3. Schakel elektrische toestellen uit

Tv, pc, printer, tv-recorder, … elektrische toestellen produceren warmte. Schakel ze volledig uit (geen waakstand) en de temperatuur zal veel draaglijker worden. Ook je oven gebruik je in de zomer beter zo min mogelijk.

4. Vertrouw op je planten

Zet alle planten in de warmste kamer van je huis; zo koelt het toch een paar graden af.
Planten in de buurt van ramen of op het terras kunnen als scherm dienen en je huis beschermen tegen warmte. Ook planten in huis die regelmatig worden begoten kunnen de temperatuur met enkele graden doen dalen dankzij hun vochtigheid. Zet dus gerust al je planten in de warmste kamer van je huis. Plant buiten zo veel mogelijk bomen en struiken, hun schaduw is goed voor je huis. Daken en gevels met begroeiing zijn ook uitstekend om je woning te isoleren tegen de zomerse warmte.

5. Isoleer de muren

Een goed geïsoleerd huis heeft minstens 5 voordelen. Voor een aangename temperatuur gaat er niets boven het isoleren van de muren langs de buitenkant. Helaas is dat vrij kostelijk. In de zomer houdt het isolatiemateriaal de warmte buiten, in de winter de koude. De buitenmuur dient dus volledig voor het opvangen van de temperatuurverschillen. Ook spouwmuren kun je isoleren! Kom alles te weten over de isolatie van muren in onze Isolatiegids die je kunt downloaden.

6. Isoleer het dak

Dakisolatie is in de zomer de beste bescherming tegen de warmte
Het dak ten slotte, wordt meer voor de zomer dan voor de winter geïsoleerd. Wanneer de zon brandt, kan de temperatuur op het dak oplopen tot … 80 °C! Om een gemiddelde binnentemperatuur van 20 °C te behouden, is dakisolatie ten stelligste aanbevolen. Een goede dakisolatie voor een bestaande woning moet minstens 18 tot 20 cm dik zijn. Een hellend dak wordt anders geïsoleerd dan een plat dak. Je vindt alle details voor een goede dakisolatie in onze Isolatiegids.

Wil je je huis in alle rust isoleren? Wij geven je advies. Vraag ons gerust om een vrijblijvende offerte.

… of wil je meer weten over hoe je je huis moet isoleren? Download onze complete gids over isolatie van je huis.

Facebook Comments