Wat zijn de verschillende soorten dakisolatie? Wetend dat een niet of slecht geïsoleerd dak tot 30% van de warmte laat ontsnappen. Hoe isoleer je? En waarmee? Een overzicht.

Welk isolatieproduct voor welk daktype?

Afhankelijk van het daktype van je woning adviseren we je om de volgende materialen te gebruiken

Plat dak:

panelen van geëxtrudeerd polystyreen (XPS)

Hellend dak:

• als je de zolderruimte niet gebruikt, isoleer je de vloer met ingeblazen cellulose, glaswol of rotswol of met PUR, in panelen of als schuim;
• als de zolder verwarmd is, isoleer je het dak met rollen glaswol of rotswol tussen de kepers; zijn de kepers niet hoog genoeg, vul dan aan met panelen.

Soorten dakisolatie

1. Glaswol

Glaswol is een natuurlijk isolatieproduct. Het is verkrijgbaar als rollen of vlokken om te blazen.

Glaswol wordt gemaakt door recuperatieglas te smelten, te centrifugeren en te blazen tot er een matras van vervlochten glasvezels ontstaat die de lucht gevangen houdt. Glaswol is een natuurlijk isolatieproduct. Het is verkrijgbaar als rollen of vlokken om te blazen.

Voordelen: glaswol beperkt de geluidsoverdracht via de lucht of door schokken, is onontvlambaar, rot niet, is goed te manipuleren en gemakkelijk te installeren.

Nadelen: glaswol irriteert, ook al werd er op dit punt vooruitgang geboekt. Bij de installatie draag je beter een masker en handschoenen. Een extra dampscherm is noodzakelijk om het vochtgehalte in het product te reguleren.

Prijs per m2, plaatsing niet inbegrepen: vanaf 8€*

2. Rotswol

Rotswol wordt gemaakt van basaltsteen. Dit isolatieproduct is goed geschikt voor daken. Een overzicht van de voordelen.

Rotswol of steenwol wordt gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente. De steenmassa wordt gesmolten en vervolgens geslingerd tot draden. Zo ontstaat er een soort deken dat de lucht vasthoudt. Rotswol is te koop als rollen of panelen en het product is op dezelfde manier te installeren als glaswol.

Voordelen: goede thermische isolatie en betere geluidsisolatie dan glaswol, doordringbaar voor waterdamp en onontvlambaar.

Nadelen: dezelfde als glaswol.

Prijs per m2, plaatsing niet inbegrepen: vanaf 15€

3. Minerale inblaaswol

Minerale inblaaswol is een isolatieproduct voor daken. Dit procédé wordt gebruikt om verloren zolderruimten in nieuwe of te renoveren huizen te isoleren.

De blaastechniek wordt gebruikt voor de isolatie van verloren zolderruimten in nieuwbouwwoningen of te renoveren huizen. Een inblaasmachine blaast de minerale wol snel, homogeen en efficiënt over de hele oppervlakte en tussen de spanten van de verloren zolderruimte.

Voordelen: omdat de minerale wol mooi homogeen wordt ingeblazen, ontstaan er geen koudebruggen en is de isolatie van zeer hoge kwaliteit. De isolatievlokken vullen alle kieren en gaten die met isolatiedekens op rol moeilijk te bereiken zijn.

Nadelen: het is een duur product en je hebt een speciale machine nodig om het product te blazen. Niet bruikbaar voor open, bewoonbare ruimten, want de vlokken vullen alles op.

Prijs: hangt in grote mate af van de werken die nodig zijn om de vlokken in de voorziene ruimte te blazen (opvullen van gaten, aanbrengen van platen, plaatsing van een zwevende vloer). Reken 20-30€/m² om holle muren te isoleren (plaatsing door een vakman en materiaal inbegrepen).

4. Cellulosewatten

Cellulosewatten is een isolatieproduct voor daken. Het milieuvriendelijke isolatiemateriaal ontstaat door de recyclage van krantenpapier.

Het isolatiemateriaal cellulosewatten ontstaat door de recyclage van krantenpapier. Het wordt steeds meer op prijs gesteld bij milieuvriendelijk bouwen. Cellulosewatten zijn verkrijgbaar in bulk, als panelen en op rollen en het materiaal vult zeer goed holle ruimten en kieren op.

Voordelen: milieuvriendelijk materiaal met een lange levensduur, een zeer goede thermische inertie en een zeer goede akoestische isolatie.

Nadelen: iets meer ontvlambaar dan andere isolatieproducten. Maar het is wel brandvertragend, want als cellulose in contact met vlammen komt, wordt het bedekt met een laagje koolstof, dat de brand- en warmteverspreiding afremt.

Prijs per m2, plaatsing niet inbegrepen: vanaf 15€

5. Polyurethaan (PUR)

Polyurethaan heeft een cellenstructuur waarin een gas zit dat beter isoleert dan lucht. Als panelen wordt het gebruikt voor dekvloeren en buiten.

Polyurethaan vertoont een cellenstructuur waarin een gas zit opgesloten dat beter isoleert dan de lucht. Polyurethaanpanelen zijn geschikt voor buiten en voor de isolatie van dekvloeren. Het wordt ook als schuim in holten ingespoten om een ruimte tochtvrij te maken.

Voordelen: goede thermische en akoestische isolatiecapaciteit, hoge mechanische weerstand, goed bestand tegen vocht

Nadelen: synthetisch materiaal, kan toxisch zijn bij brand.

Prijs per m2: reken voor het schuim op 25-30€/m², plaatsing inbegrepen. Moet absoluut door een vakman worden geplaatst.

6. Geëxpandeerd polystyreen

Geëxpandeerd polystyreen is een isolatieproduct voor daken. Bij de fabricage wordt een groot aantal kogeltjes onderling verbonden door compressie.

Geëxpandeerd polystyreen wordt van ruwe aardolie gemaakt. Bij de fabricage wordt een groot aantal kogeltjes onderling verbonden door compressie in vormen, waardoor het materiaal droge lucht ingesloten houdt.

Voordelen: goede isolatiecapaciteit, waterdicht, zeer licht materiaal, hoge mechanische weerstand, gemakkelijk te bewerken en voordelige prijs.

Nadelen: synthetisch materiaal, ontvlambaar, kwetsbaar, toxische uitwasemingen na verloop van tijd en bij brand.

Prijs per m2, plaatsing niet inbegrepen: ca. 20€

7. Geëxtrudeerd polystyreen

Ook geëxtrudeerd polystyreen wordt van ruwe aardolie gemaakt. Het heeft een hogere kwaliteit dan geëxpandeerd polystyreen en is verkrijgbaar als panelen.

Voordelen: isoleert beter dan geëxpandeerd polystyreen, waterdicht, is zeer licht en heeft een hoge mechanische weerstand, is gemakkelijk te verwerken.

Nadelen: duurder dan geëxpandeerd polystyreen

Prijs per m2, plaatsing niet inbegrepen: vanaf 23€ voor een door de wet voorgeschreven R-waarde van 4,5 m²K/W

Wil je je woning beter isoleren? Maak dan gebruik van ons isolatieaanbod!

Wil je meer informatie om je woning te isoleren?
Download dan onze volledige gids over woningisolatie

*Alle prijzen zijn richtprijzen en kunnen schommelen naargelang het merk, de dikte, enz.

Facebook Comments