Gemiddeld verbruiken we per dag en per bewoner tussen 90 en 100 liter water. Om dat verbruik - en dus ook onze factuur - te drukken, volstaan nochtans enkele eenvoudige tips ...

In België is de prijs van het water in 10 jaar tijd meer dan verdubbeld. Je zou voor minder je verbruik in de gaten gaan houden! En hoewel de Belg een van de beste leerlingen in Europa is op het vlak van waterverbruik (ongeveer 40 m³/jaar t.o.v. het Europese gemiddelde van 55 m³), blijft verspilling tegengaan een grote uitdaging. Niet alleen om op het einde van de maand minder te betalen, maar ook uit bezorgdheid om het milieu! Dus, hoe gaan we te werk?

1. Kies voor een droogtoilet

Wie voor een droogtoilet gaat, heeft helemaal geen water meer nodig en bespaart 30% op zijn factuur!

Het toilet doorspoelen is goed voor meer dan een derde van ons totale waterverbruik. Misschien is het moment dus gekomen om andere gewoontes aan te nemen en voor een droogtoilet te gaan. Zo verbruik je immers helemaal geen water meer! En dat betekent een besparing van minstens 30% op je factuur. Bovendien zal ook het milieu je dankbaar zijn. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, werkt het systeem heel erg goed en heb je geen last van nare geurtjes. Enige voorwaarde? Een tuin hebben voor het zaagsel.

Of er ook een alternatief is voor wie geen toilet met dubbele spoeling (klein/groot) heeft? Jazeker! Plaats een volle fles water in het toiletreservoir. Op die manier blijft het vulvolume beperkt. En je bespaart 1,5 liter bij elke spoelbeurt.

2. Neem een douche in plaats van een bad en gebruik daarvoor een slimme douchekop

De slimme douchekop Hydrao geeft een indicatie van je waterverbruik aan de hand van kleuren

Nog een derde van ons waterverbruik is voor rekening van onze douche- en badbeurten. Hoewel iedereen weet dat je minder verbruikt door een douche te nemen in plaats van een bad, is er een addertje onder het gras … Als je 10 minuten onder de douche blijft staan, verbruik je 150 liter water, en dat is dan weer evenveel als voor een bad! De oplossing? Een zuinige douchekop installeren waardoor het debiet zakt tot 6 liter per minuut. Of beter nog voor een douchekop zoals Hydrao kiezen, die door van kleur te veranderen, meldt wanneer je 10, 20, 30 of meer dan 40 liter hebt verbruikt.

Wil je nog meer besparen? Denk er dan aan om de kraan dicht te draaien wanneer je je tanden poetst. Je bespaart er bij elke poetsbeurt maar liefst 5 tot 8 liter mee! Hetzelfde geldt voor jullie heren, tijdens het scheren.

3. Hergebruik water

Door je groenten schoon te maken in een teil bespaar je water en kan je het hergebruiken voor andere zaken

Om je groenten schoon te maken bijvoorbeeld. Was ze in een teil en gebruik het water achteraf om je planten te gieten.

Nog een tip: terwijl je wacht tot er warm water uit de kraan loopt, kan je het koude water dat er eerst uit stroomt opvangen. Voor je waterkan, je planten of eender welk ander gebruik.

Heb je geen regenton? Plaats dan een vat onderaan de dakgoot. Het opgevangen water kan je gebruiken om het terras of de stoep schoon te maken, om de planten te gieten, …

4. Was je auto met … een emmer

Om water te besparen, was je je auto beter met een emmer in plaats van met de tuinslang

Vergeet de hogedrukreiniger of de tuinslang om je auto te wassen. Gebruik liever een emmer. Met de waterspuit verbruik je minstens 200 liter. Met een emmer is dat 10 liter …

5. Giet de tuin druppel per druppel

De tuin druppel per druppel gieten is zuiniger dan met een waterstraal

De tuin druppel per druppel gieten is zuiniger dan met een waterstraal. Je kan er bovendien het water van je regenton voor gebruiken (zie hoger). Giet ook bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds, zo verdampt het water minder snel. En belangrijker nog: je gras hoef je niet te gieten! Toegegeven het zal een beetje geel worden, maar vanaf de eerste regendruppels wordt je gras weer groener dan groen!

Er bestaan voortaan ook slimme sproeisystemen voor de tuin die in functie van het weer de nood aan water kunnen inschatten. Zo zouden ze je tot 50% helpen besparen.

6. Spoel de vaat niet meer schoon!

Je borden spoelen voor je ze in de vaatwasser zet, verdubbelt je waterverbruik

Spoel je borden niet schoon voor je ze in de vaatwasser stopt. Spoel je ze wel schoon, dan verdubbel je je waterverbruik voor het wassen van de vaat (en een vaatwasser verbruikt tenslotte heel weinig water). En er zijn nog andere misvattingen over waterverbruik. Neem ook liever de ECO-modus in plaats van het snelprogramma. Hoewel de ECO-modus langer duurt, wast hij de vaat beter en verbruikt hij daarbij minder energie. En dat in tegenstelling tot wat bepaalde mythes over energieverbruik beweren.

7. Spoor lekken op

Waterlekken zorgen altijd voor een overconsumptie van water

Lekken veroorzaken niet alleen waterschade, ze zorgen ook voor overconsumptie. Gelukkig geven we je 8 tips om komaf te maken met waterschade en leggen we je uit hoe een waterlekdetector onaangename verrassingen helpt vermijden.

Facebook Comments