Je wilt liever renoveren dan bouwen! Om je renovatie vlot te laten verlopen, zijn deze 8 reflexen essentieel.

1. Voer een energieaudit uit

Laat vooraf een energie-expert langskomen in je woning, dan weet je welke werken het dringendste zijn. Reken tussen 200 en 300€.

2. Voer de werken uit in de juiste volgorde

“Bij een renovatie begin je altijd met de basiswerken, zoals de herstelling van het dak of isolatiewerken”, verduidelijkt onze renovatieconsulent. Daarna komt de inrichting aan bod (nieuwe keuken, badkamer, …) en vervolgens de afwerking (schilderen).

Bij een renovatie begin je altijd met de herstelling van het dak of isolatiewerken

3. Denk aan je budget

Hiervoor moet je precies weten welke werken je wilt uitvoeren en welke materialen je daarvoor gaat gebruiken. “Vraag altijd minstens 3 offertes aan”, adviseert energie-expert Paul. “En ga na of je recht hebt op energiepremies (lees ook onze artikels over de premies in Vlaanderen, Brussel en Wallonië). Ze verlichten je budget of geven je de kans enkele extra werken uit te voeren.” Hou ten slotte altijd 10 tot 15% extra budget achter de hand, want tijdens renovatiewerken kom je vaak voor verrassingen te staan!

Woning renovatie: denk aan je budget

4. Heb je een vergunning nodig?

Vóór je de hele procedure opstart, controleer je beter of je een vergunning nodig hebt voor de werken die je wilt uitvoeren.

Wil je de ketel vervangen door een warmtepomp? Daarvoor heb je soms een vergunning nodig, maar toch weer niet altijd en overal!

Wil je je woning uitbreiden of iets veranderen aan de buitenafmetingen, dan is een vergunning misschien wel vereist. Een inbreuk op de stedenbouwkundige voorschriften kan veel geld kosten. Kortom, vraag zeker inlichtingen aan de dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente of gewest.

5. Laat je helpen door vakmensen

Je bent zelf geen architect. Voor grote werken, doe je dus beter een beroep op een aannemer of een renovatieconsulent. Hij/zij kan je helpen om offertes te analyseren, vergunningen aan te vragen, de werken op te volgen en de termijnen te doen naleven. Slecht uitgevoerde werken kosten je een pak meer geld dan een beheerder of consulent.

Je kan ook kiezen voor een sleutel-op-de-deurrenovatie. Tegenwoordig bestaan er gespecialiseerde renovatiefirma’s die de renovatiewerken van A tot Z uitvoeren. Ze zorgen voor de planning, de uitvoering en de coördinatie.

Om geen blunders te begaan, doe je dus beter een beroep op een werfbeheerder

6. Betaal het volledige factuurbedrag niet vóór het einde van de werkzaamheden

“Betaal steeds voor minder dan het bedrijf al heeft uitgevoerd”, adviseert Paul. “Op die manier hou je bij eventuele problemen tijdens de werken een drukkingsmiddel achter de hand. Je kunt zelfs vragen om het voorschot pas op de eerste werkdag te betalen in plaats van bij de ondertekening van het contract.”

7. Neem foto’s in elke fase

Neem in elke fase van de werken foto’s van alle belangrijke elementen! Zo behoud je het overzicht, terwijl foto’s heel nuttig zijn als er zich in de toekomst eventueel problemen voordoen.

8. Is het beter om voor een tijdje te verhuizen?

“Alles hangt af van de omvang van de werken”, vindt Paul. “Als je het dak verwijdert of muren sloopt, is het beter om te verhuizen. Ook als je alle werkzaamheden tegelijk uitvoert en niet in fasen.”

En wat als je besluit om te blijven? “Zorg ervoor dat je steeds stromend water hebt en een toilet dat functioneert. Om te koken heb je genoeg aan een microgolfoven en een kookplaat. Als je een bijgebouw laat zetten, vraag dan om een isolerende wand tussen het oude en het nieuwe gedeelte van het huis te installeren voor de duur van de werken. Zo vermijd je stof en koude in het bewoonbare gedeelte.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends inzake woninginrichting, verwarming, energie en slimme producten? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief Sweet & Smart Home.

Facebook Comments