Is een serrewoning iets voor jou?

De eerste Belgische serrewoning is een feit, meer bepaald in Rekkem, dichtbij Kortrijk. En ze is volledig zelfvoorzienend in energie en water. We nemen je mee voor een rondleiding …
Suzanne M.
12/04/2019 |

De eerste Belgische serrewoning werd bedacht door Koen Vandewalle, een architect die gespecialiseerd is in bio-ecologie. Hij bouwde de woning die volledig zelfvoorzienend is in energie en in water om er samen met zijn vrouw Samia en hun 5 kinderen te gaan wonen. En wij mochten er een kijkje nemen.

Hoe werkt een serrewoning?

Een serrehuis is een mooi voorbeeld van actieve ecologie. In plaats van de woning te isoleren om ze passief te maken, wordt gebruik gemaakt van de omgevingsenergie om tot een woning te komen die 100% energie-efficiënt is.

De glazen laag doet dienst als een dubbele huid en werkt als een katalysator. Wanneer de zonne-energie binnendringt in de serre, warmt de lucht snel op. Zelfs wanneer de temperatuur buiten onder 0 °C daalt, is het in de serre 15 tot 20 °C dankzij enkele zonnestralen. Zo houdt de serre de woning in een permanente lentestaat.

Het huis van Samia en Koen heeft een houten structuur en werd uitsluitend met bio-ecologische recycleerbare en lokale materialen gebouwd. Dankzij de serre wordt het hout van de woning nooit blootgesteld aan regen of wind, waardoor het nauwelijks bescherming nodig heeft.

Volledig zelfvoorzienend in elektriciteit en water

De serrewoning in Rekkem is niet aangesloten op het elektriciteitsnet, noch op het waterleidingsnetwerk. 72 goed georiënteerde zonnepanelen op het dak van de serre voldoen aan de elektriciteitsnoden van het hele gezin. En het waterverbruik? Dat is er niet. Het water is volledig afkomstig van de recuperatie van regenwater. Drie tanks van 20 000 liter voorzien de woning van drinkwater dankzij een filtersysteem.

Het gezin is daarnaast ook zelfvoorzienend in groenten en fruit, die het hele jaar door beschikbaar zijn. Meer nog, het gezin kan zelfs planten doen groeien die je normaal niet in West-Vlaanderen zou verwachten, zoals vijgenbomen. We hadden je al het concept voorgesteld van een slimme serre waarmee je het hele jaar door voldoende voeding hebt voor 4 personen.

Bloedheet in de zomer, ijskoud in de winter?

Een serrewoning mag dan wel heel wat voordelen bieden, ze zou weleens gevoelig kunnen zijn aan de grillen van het weer.

Wat gebeurt er als het buiten snikheet is? Koen heeft gelukkig aan alles gedacht. Zo kan de serre worden geopend om een luchtstroom te creëren die de omgevingslucht kan afkoelen. Wordt het binnen in huis toch iets te warm, dan woont het gezin gewoon een tijdje buiten. Hoewel een serrewoning niet geschikt is voor een warm, zuiders klimaat, is ze perfect afgestemd op een gematigd klimaat zoals we dat in België kennen.

Wat als het regent of hagelt? Het dak in gelaagd glas is even stevig als de voorruit van een auto. Zowel op het vlak van geluid als stevigheid, biedt het dus een optimaal comfort.

Hoeveel kost een serrewoning?

Een serrewoning bouwen is duurder dan een gewoon huis. Volgens het koppel moet je rekenen op zo’n 70 000 € extra voor een woning voor 7 personen met ruimte voor de professionele activiteiten van Koen en Samia. Dat lijkt misschien veel, maar de terugverdientijd wordt op 10 tot 15 jaar geschat, dankzij de besparingen op het vlak van energie, water, verwarming en voeding.

Een Zweeds concept

Het concept van de serrewoning is niet nieuw. Het ontstond in de jaren 80 bij de Zweedse architect Bengt Warne. In die tijd was zijn idee echter nog te revolutionair en te duur. Het is pas sinds enkele jaren dat er serrewoningen opduiken in de buurt van Stockholm en Göteborg. En voortaan dus ook bij ons!

En omdat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, nodigen we je uit voor een kleine rondleiding bij Samia en Koen …

Een mooi voorbeeld van een UPtimistisch gezin! Wil jij je woning ook UPtimaliseren om ze energie-efficiënter te maken? Ontdek dan UP, het eerste energietotaalpakket waarmee je je verbruik perfect onder controle hebt.