Binnenmuren isoleren is goedkoop. En net daarom wordt vaak voor dit soort isolatie gekozen. Maar is dat wel altijd een verstandige keuze? En welke materialen kies je dan best?

De meest doeltreffende isolatie is buitenmuurisolatie of spouwmuurisolatie. Wanneer je daarvoor echter niet het budget hebt of wanneer het technisch niet mogelijk is, is de binnenmuren isoleren nog altijd een betere optie dan niets doen. Zeker als je weet dat de muren verantwoordelijk zijn voor 25% van het warmteverlies in een woning.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van binnenmuurisolatie is dat ze weinig kost: gemiddeld 40 tot 50 €/m², terwijl dat voor buitenmuurisolatie 100 tot 150 €/m² is. Handige harry’s kunnen de werken bovendien zelf uitvoeren. Ook zijn er in Vlaanderen, Wallonië en Brussel premies voorzien.

Toch is er ook een groot nadeel: het is moeilijk om met isolatiemateriaal continuïteit te verzekeren over de volledige gevelmuur omdat hij samenkomt met andere binnenmuren en plafonds. Resultaat? Het risico op koudebruggen stijgt. Bovendien moet je zeker zijn dat de muur geen enkel vochtprobleem heeft, want het isolatiemateriaal zou het probleem alleen maar bedekken en geenszins verhelpen.

Binnenmuurisolatie neemt natuurlijk wel wat bewoonbare oppervlakte in, al gaat het maar om enkele centimeters. Dus de gevolgen zijn niet al te groot. Je stelt jezelf best de vraag of je liever enkele honderden euro’s per jaar bespaart of in een woning leeft met 1 of 2 m² extra?

Als je voor binnenmuurisolatie kiest, moet je tot slot ook een deel van de inrichting opnieuw doen (plinten, behangpapier, verf, plaatsing van stopcontacten, …). Het brengt dus een extra kost met zich mee waar je toch rekening mee moet houden.

De technieken van binnenmuurisolatie

Je kan gebruikmaken van een van deze 3 technieken om een binnenmuur te isoleren: platen op basis van cellenbeton, tussenwanden en gebruiksklare isolatieplaten.

> Platen op basis van cellenbeton

Platen van cellenbeton zijn erg doeltreffend om een binnenmuur te isoleren

Deze binnenmuurisolatietechniek bestaat uit het plaatsen en vastlijmen van platen op basis van cellenbeton tegen de muur. Cellenbeton isoleert tot 5 keer beter dan de ‘klassieke’ materialen en is bovendien onbrandbaar, vlambestendig, luchtdicht en waterdampdoorlatend, waardoor vocht geen kans krijgt. Cellenbeton draagt tevens bij tot de geluidsisolatie in je woning.

> Tussenwanden

Tussenwanden zijn een uitstekende manier om een binnenmuur te isoleren

Bij deze techniek worden afwerkingsplaten in gips bevestigd op een houten of een metalen structuur en wordt de open ruimte vervolgens gevuld met isolatiemateriaal zoals rotswol of glaswol. Twee materialen die zich aanpassen aan de reeds bestaande muur. Bovenop het isolatiemateriaal wordt een dampwerende laag (een soort van ondoordringbare laag) aangebracht en er worden dichtheidsstrips geplaatst op de voegen tussen de platen. Deze oplossing is iets goedkoper dan cellenbeton.

Bespaar je liever enkele honderden euro’tain’tper jaar of woon je liever in een woning met 1 of 2 m2 extra?

Minerale wol is niet de enige oplossing die er bestaat voor tussenwanden. Het is wel de meest gangbare oplossing omdat ze het goedkoopst is, maar biedt niet noodzakelijk de beste levensduur. Je kan ook kiezen voor synthetische isolatiematerialen zoals geëxtrudeerd polystyreen, polystyreenschuim of polyurethaan. Die zijn stuk voor stuk erg performant, maar veel minder ecologisch. Je kan ook andere natuurlijke materialen gebruiken, zoals geëxpandeerde kurk, houtwol of stro.

> Gebruiksklare isolatieplaten

Alles-in-een isolatieplaten zijn de perfecte oplossing voor minder handige harry’s

Voor de minder handige harry’s onder ons bestaan er tegenwoordig ook gebruiksklare isolatieplaten. Deze lichte alles-in-éénplaten garanderen bovendien een volledig luchtdichte isolatie. Hun troeven? Ze passen heel gemakkelijk in elkaar dankzij een groefsysteem en ze zijn bedekt met een stevige en vochtwerende gipsplaat waardoor je meteen aan de afwerking kan beginnen. De installatie verloopt dan ook snel en eenvoudig.

Er bestaan bovendien nieuwe, veelbelovende materialen, zoals isolerende verf en aerogels, maar die blijven voorlopig vrij duur …

Aarzel niet om een gratis bezoek van een van onze isolatie-experts aan te vragen om te weten te komen welke oplossing het meest aangewezen is in jouw situatie.

Facebook Comments