De 6 geboden voor een eerste verhuis

Je verlaat het ouderlijke huis en verhuist voor het eerst. Maar bij dat eerste eigen stulpje komen heel wat zaken kijken die je in orde moet brengen om zorgeloos naar je nieuwe thuis te vertrekken. De belangrijkste stappen op een rijtje.
Laetitia M.
04/01/2021 |

1. Uw huurcontract zult gij grondig lezen

Een prachtige penthouse met 3 vertrekken en een adembenemend uitzicht op de stad … Je was meteen verkocht! Maar zoals voor elk contract doe je er goed aan alle details grondig te analyseren voor je het huurcontract tekent. Zijn de kosten inbegrepen in de huur? Werkt de verwarming op aardgas of op elektriciteit? Want dat kan een groot verschil maken voor je budget, zeker in de winter! Kijk meteen ook na hoeveel je woning je jaarlijks kost.

Stel dat je gezelschap wilt. Mag je dan een medehuurder zoeken? Onder welke voorwaarden? Als de wasmachine die je ter beschikking krijgt stuk gaat, wie neemt dan de herstelling voor zijn rekening? En hoe lang is de opzegtermijn als je vroeger dan voorzien weer vertrekt? Moet jij in dat geval een nieuwe huurder zoeken? Kortom, het is belangrijk dat je je huurcontract grondig doorneemt om de verplichtingen van de huurder en de eigenaar te kennen.

2. Een huurdersverzekering zult gij nemen

Als de eigenaar een verzekering heeft voor het gebouw, moet je een huurdersverzekering afsluiten. Die dekt niet alleen je persoonlijke bezittingen, maar ook de schade die je zou kunnen berokkenen in het appartement of de woning. Een overstroming of brand is nu eenmaal sneller gebeurd dan je denkt … Ook wat deze verzekering betreft, doe je er goed aan de prijzen en voorwaarden te vergelijken. Sommige verzekeringsmaatschappijen doen jongeren van onder de 30 die het ouderlijk huis verlaten soms tot 6 maanden cadeau.

3. Uw leveranciers van elektriciteit, water en gas zult gij verwittigen

Als je verhuist, moet je contact opnemen met de leveranciers om de gas-, elektriciteits- en wateraansluiting verder te zetten. Voor gas en elektriciteit moet je een “energieovernamedocument” invullen. Tip: doe dit altijd in aanwezigheid van de vorige huurder of de eigenaar om discussies over de meterstanden te vermijden. Alles over het energieovernamedocument vind je hier. Goed om weten: je bent niet verplicht om bij de energieleverancier van de vorige huurder te blijven. Je bent vrij om je leverancier zelf te kiezen! Hier alvast een geheugensteuntje om de juiste energieleverancier te kiezen. En voor het water? Ook hiervoor moet je de meterstand noteren en hem bezorgen aan de watermaatschappij van jouw woonplaats.

4. Over uw internetverbinding zult gij waken

Je zal wellicht een provider moeten kiezen. Controleer voor je voor provider X of Y kiest of je in je woning of wijk over de nodige technologie en een optimale netwerkdekking beschikt. Kan je er een tv aansluiten? Misschien is het nodig dat er een technicus langskomt. Houd het in ieder geval in het achterhoofd, want soms duurt het weken voor hij kan komen … Ook dat is een van de kleine zaken die je niet uit het oog mag verliezen als je verhuist. Een handige checklist om zonder zorgen te verhuizen is zeker nuttig.

5. Uw adreswijziging zult gij melden

Je hebt wettelijk gezien 8 werkdagen de tijd om je adreswijziging door te geven aan de dienst bevolking van de gemeente. Na die termijn krijg je een boete! En dat geldt ook als je in dezelfde gemeente blijft wonen als je ouders! Een wijkagent komt vervolgens langs om te zien of alles in orde is. Je moet je dan ook bij de gemeente melden om je identiteitskaart te laten aanpassen. Vergeet daarna ook niet om je werkgever, mutualiteit, bank, verzekeraars, telefoon- en internetproviders, … op de hoogte te brengen van je adreswijziging!

6. Een budget zult gij opstellen

Om te vermijden dat je in het rood komt te staan, stel je best een maandbudget op. Je kunt daarvoor een app zoals Shoeboxed of Money Lover gebruiken. Daarin geef je heel eenvoudig al je inkomsten en uitgaven in en krijg je een overzicht van je financiële situatie en zelfs een analyse van je uitgavenpatroon. Eens je budget opgesteld is, heb je meer speelruimte voor toevallige of zelfs onvoorziene uitgaven.

Je bent niet verplicht om bij de energieleverancier van de vorige huurder te blijven!

Nu we het toch over ons budget hebben … Je kan de kosten van je eigen nestje ook drukken door goed rond te kijken op eBay, 2dehands.be of de zolder van je familie 😉 Ook hebben we voor jou per kamer de nodige musthaves gebundeld die niet mogen ontbreken als je voor het eerst verhuist.

Veel geluk!