De beste houtpellets kopen

Kwalitatieve pellets zijn de beste garantie voor een doeltreffende en duurzame verbranding. En dus voor comfort en een aangename warmte. Op kwaliteit staat geen prijs. Kies slim met onze 6 criteria.
Steven V.
26/12/2022 |

Steeds meer Belgen verwarmen zich met houtpellets. Waarom? Omdat deze energiebron vaak goedkoper is dan stookolie (houtpellets kosten ongeveer €4-€ 5 voor een zak van 15 kg) en duurzamer. Een pelletkachel creëert bovendien een aangename warmte en sfeer. Ze is ook gebruiksvriendelijk omdat ze – buiten het vullen van het reservoir – 100 % automatisch werkt.

Om een optimale werking van je pelletkachel of pelletketel te garanderen kies je best voor kwaliteitspellets. Een hoge prijs is echter geen goede maatstaf om de kwaliteit van houtpellets te beoordelen, want je vindt zoveel op de markt. Je houdt beter rekening met deze 6 criteria:

1. Verbrandingswarmte van houtpellets: niet te veel, niet te weinig

Dit is de hoeveelheid warmte die geproduceerd kan worden door de pellets. Hoe hoger de verbrandingswarmte van de pellets, hoe groter ook de geleverde warmte: je krijgt m.a.w. meer waar voor je geld.

Opgelet: is de verbrandingswarmte te hoog, bv. hoger dan 19 MJ/1.000 kg, dan verloopt de verbranding mogelijk niet optimaal bij hogere temperaturen en kunnen de assen samensmelten. Je kachel of ketel moet dan vaker onderhouden worden.

Ons advies : een verbrandingswarmte tussen 16,5 en 18 MJ/1.000 kg.

2. Grootte van de pellets

Pelletkachels zijn ontworpen voor pellets met een diameter van 6 tot 8 mm. In praktijk is 6 mm echter de norm. De lengte van de pellets moet dan weer groter zijn dan 3,15 mm, maar kleiner dan 40 mm. Sommige kachels met een automatisch toevoermechanisme hebben het moeilijk met erg lange pellets (> 30 mm).

Ons advies: een diameter van 6 mm en een lengte tussen 3,15 en 40 mm.

3. Vochtigheidsgraad van de pellets

Pellets ontstaan door het drogen van natuurlijke grondstoffen zonder chemische additieven. Pellets hebben dus een lage vochtigheidsgraad. Hoe droger de pellets, hoe doeltreffender hun verbranding en hoe meer warmte ze vrijgeven.

Ons advies: minder dan 10 % vochtigheid.

4. Asgehalte van de pellets

Dit is de hoeveelheid as die vrijkomt bij de verbranding van de pellets. Hoe minder as er vrijkomt bij de verbranding, hoe doeltreffender dit proces en hoe minder je de bak met as moet leegmaken.

Ons advies: een niveau lager dan 0,7 %.

5. Smeltpunt van de assen

Het smeltpunt van de as is van cruciaal belang. De temperatuur van de vlam in een pelletkachel ligt vaak hoger dan 1.000°C. Als de as bij deze temperatuur smelt, gaat ze verglazen wanneer de haard afkoelt en de ketel beschadigen met dalende prestaties tot gevolg. De pellets moeten dus een hoog smeltpunt hebben.

Ons advies: een smeltpunt dat altijd hoger ligt dan 1.200°C.

6. Certificering van de pellets

Kies je voor gecertificeerde pellets – ENplus of DINplus – dan ben je zeker dat ze aan de minimumvereisten op het vlak van kwaliteit voldoen. 

Goed om weten: de garantie van fabrikanten van pelletkachels en pelletketels geldt enkel als je gecertificeerde pellets gebruikt.
Ons advies: kijk goed of het label ENplus of DINplus op de verpakking staat.

De gecertificeerde ENplus pellets van ENGIE (in zakken van 15 kg) zijn nu online te koop en worden bij jouw thuis geleverd

Lees ook ons artikel om te weten hoe je pelletkachel afstellen.