Een eetbaar huis bouwen

Het lijkt absurd, maar in de toekomst zouden onze huizen best wel eens eetbaar kunnen zijn. Bij manier van spreken dan toch. Niet dat je echt je tanden in je huis zal kunnen zetten, maar de bouwmaterialen zullen uit organisch afval bestaan.
Suzanne M.
19/12/2018 |

Zorgt organisch afval voor een revolutie in de manier waarop wij onze woningen bouwen? Het Engelse studiebureau Arup, een specialist in stadsontwikkeling, is er alvast van overtuigd. Toekomstige bouwmaterialen zullen vol rijst, tarwe, maïs, paddenstoelen en bananen zitten … Met als resultaat dat de huizen, appartementen en andere gebouwen duurzamer en gedeeltelijk recycleerbaar zullen zijn.

In het rapport The Urban Bio Loop geeft Arup voorbeelden van dergelijke materialen die al bestaan of nog volop in ontwikkeling zijn …

Bakstenen op basis van champignons of rijst

Is dit het einde van de baksteen uit klei? Evocative ontwikkelt technologieën voor toepassingen van mycelium, de witte ondergrondse draden waarop paddenstoelen groeien. Dit bedrijf uit New-York heeft al een baksteen op basis van paddenstoelen op de markt gebracht. In het Museum of Modern Art PS1 in New York staat er zelfs een “Mushroom Tower” gebouwd met 10.000 dergelijke bakstenen.

Een Amerikaans onderzoeker laat zelfs in samenwerking met NASA een huis als een paddenstoel uit de grond schieten. Alweer dankzij mycelium.

Het bedrijf Watershed Materials gaat resoluut een andere weg op: het vervangt een deel van het beton in bouwblokken door … rijst! Zien we binnenkort bij ons ook “rijstwoningen” verrijzen?

Zonnebloemvloeren

Om de ontbossing tegen te gaan heeft het Thaise bedrijf Kokoboard een geniaal idee uitgewerkt: het produceren vloeren op basis van zonnebloemen! De bijzonder stevige vloerplaten bestaan volledig uit afval van de zonnebloemteelt. Deze platen zijn ook bruikbaar voor plafonds en scheidingswanden. Het bedrijf produceert ook gelijkaardige bouwplaten op basis van pindadoppen, rijstvliezen, kokospoeder en de grassoort vetiveria.

Isoleren met aardappelschillen

Om te isoleren denk je spontaan aan glaswol, rotswol, kunststofplaten, … Aardappelschillen zijn daar waarschijnlijk niet bij. En toch … In Nederland heeft Crustell B.V. in zijn isolatiemateriaal kurk door aardappelschillen vervangen. Resultaat: panelen die over dezelfde kwaliteiten beschikken als traditionele materialen, dat wil zeggen brandwerend, licht, ondoordringbaar voor water en bovendien 100% biologisch afbreekbaar!

En nu bestaat er ook natuurlijk isolatiemateriaal op basis van pinda’s, algen en bier!

Een zetel in ananasleer

De leersector heeft eerder een bedenkelijke reputatie, onder andere door het gevaarlijke productieproces en de chemische producten die nodig zijn om ontbinding van het leer tegen te gaan. Dat bracht de Britten van Piñatex op het idee om op basis van ananas plantaardig leer te produceren als vervangproduct. Deze natuurlijke oplossing heeft een beperkte impact op het milieu. Ananasleer is perfect bruikbaar voor zetels, stoelen en meubels, maar ook om modieuze schoenen en handtassen te maken, het interieur van auto’s te bekleden, voor horlogebandjes, …

Het Nederlandse bedrijf Leoxx zweert dan weer bij vezels van de bananenplant om stoffen te creëren voor meubilair en vloerbedekking.

Klaar om een huis te bouwen “om op te eten”?