Aan dit ingenieuze huis komt geen bouwvakker te pas. De uBox vouw je gewoon open in een recordtijd van 8 minuten, meubels inbegrepen! Sommige modellen zorgen zelfs voor hun eigen elektriciteit dankzij geïntegreerde zonnepanelen.

Stel je voor dat je voor je huis geen enkele fundering moest uitgraven, geen metser nodig had en dat je gewoon op een knop moest drukken om je woning – hocus pocus – open te vouwen in enkele minuten tijd … Geloof het of niet, zo’n huis bestaat! De uBox werd uitgedacht door het Britse bedrijf Ten Fold Engineering en is bovendien mobiel: samengevouwen is het huis 3 (!) keer zo klein en kan het gemakkelijk vervoerd worden door een vrachtwagen, boot of vliegtuig. Iets voor jou, een nomadenbestaan zonder van huis te moeten veranderen?

De opvouwbare woning uBox kan gemakkelijk vervoerd worden met een vrachtwagen

Een modulaire en personaliseerbare woning

Het geheim van deze “opvouwbare” woning? Een ingenieus systeem met mechanische armen en een gepatenteerd hefboomsysteem. Het dak wordt horizontaal gemonteerd dankzij een tegengewicht of een lier. Vervolgens ontvouwen de zijdelingse extensies zich door invloed van de zwaartekracht en met behulp van een geringe stroomsterkte. Hefbomen ondersteunen het geheel. Alles verloopt vlot en in alle veiligheid dankzij een kabellier. Je kan onmogelijk verpletterd worden, stelt Ten Fold Engineering gerust ;-).

Zelfs meubels zijn voorzien! Ze worden geïnstalleerd terwijl het huis vorm krijgt. En dat alles in amper 8 minuten tijd! Met het basismodel beschik je daarna over een woning van 64 m² en 20 m² bergruimte. Het is ook mogelijk om je uBox te personaliseren, verschillende modules op elkaar te stapelen, … De constructie is m.a.w. modulair. Ook alle aansluitingen voor water en elektriciteit zijn voorzien. De keuken en badkamer daarentegen zitten niet in het pakket.

ubox

Een model met zonnepanelen

De ontwerper van de uBox wilde zijn idee zo ecologisch mogelijk maken. Net daarom is het hele ontvouwsysteem bijvoorbeeld gebaseerd op fysische principes en niet op elektronische. Daarnaast is het ook mogelijk om je vouwwoning uit te rusten met zonnepanelen die geïntegreerd worden in de structuur. Het spreekt voor zich dat alles voldoet aan de Europese normen.

De opvouwbare woning uBox kan uitgerust worden met geïntegreerde zonnepanelen

Zes prototypes werden uitgetest en er werd een uBox op ware grootte gebouwd. Ten Fold voorspelt nog niet wanneer deze uitvinding beschikbaar zal zijn voor het grote publiek. Wat de prijs betreft, spreken sommigen van 110.000 €, anderen van 170.000 €. Het bedrijf zelf nuanceert alleen dat de prijs van land tot land en van verdeler tot verdeler zal verschillen en dat het alles in het werk zal stellen om de prijs te drukken zodra de productie op grote schaal op gang is gebracht. Om dit mogelijk te maken, hoopt het bedrijf ook andere doelgroepen dan particulieren te overtuigen. De uBox zou immers ook dienst kunnen doen als klaslokaal, winkel, hulppost, …

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends inzake woningen, hernieuwbare energie, slimme producten, verwarming en isolatie? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief Sweet & Smart Home.

Facebook Comments