Een verhuis kost tussen 300 en 2000 euro

Het is moeilijk om een exacte prijs te kleven op een verhuis. Met deze inschatting kan je toch bekijken welke formule het best bij jou past: met of zonder de hulp van een verhuisfirma.
Laetitia M.
23/03/2017 |

De verhuis van je zus kostte 550 euro, die van je collega 1 850! Waar zit het verschil? Gewoon: elke verhuis is uniek. En omdat de prijs van een verhuis door heel wat criteria wordt bepaald: het volume, de afstand tussen de oude en de nieuwe woning, de periode, de gewenste dienstverlening, het aantal verdiepingen, verzekeringen, wijze van vervoer, dozen, of je een beroep doet op vrienden, enz.

Een krapper budget? Regel dan zelf je verhuis

Jonge koppels of alleenstaanden hebben niet altijd de middelen om een beroep te doen op een verhuizer. Hoeveel moet dat kosten, zo’n verhuis op eigen houtje?

Dozen:

Die kun je lenen van vrienden of vragen in de supermarkt. Dan zijn ze gratis. In het andere geval kost een kleine verhuisdoos doorgaans 1,50 euro, een grote 4 euro en een kleerkastdoos 10 euro. Je kan ook plastic verhuisdozen huren bij Kodibox. Deze worden gratis thuis geleverd en zijn makkelijk stapelbaar. Klanten van ENGIE die minimum 30 dozen huren, krijgen bovendien 10 extra dozen gratis (voordeel Kodibox geldig t.e.m. 30 juni 2017)

Bestelwagen.

Doorgaans kan je in auto’s van vrienden nauwelijks een kast kwijt. Een bestelwagen is meestal noodzakelijk. Je kan ze huren voor een halve of een hele dag. Er bestaan ook weekendformules. Naargelang het volume moet je rekenen op 60 tot 150 euro voor een dag + gemiddeld 0,28 euro per afgelegde kilometer.

Lift.

Die kost je gemiddeld tussen 100 en 150 euro, naargelang de hoogte. Hierbij komt nog 75 tot 90 euro voor de eventuele parkeerplaats, die je bij de gemeente of lokale politie moet aanvragen.

Denk ook nog aan de mogelijke kosten voor een babysitter en een hapje en een drankje voor je vrienden en familie die een handje komen toesteken.

Gemiddeld totaalbudget:

tussen 300 en 650 euro, naargelang je behoeften.

Tijd noch zin? Doe dan een beroep op een verhuisfirma.

Een firma kost wel meer, maar is de ideale oplossing voor wie weinig tijd heeft en er zich zelf niet wil of kan mee bezighouden.

Je neemt best echter niet zomaar eender welke verhuisfirma onder de arm. Vraag drie of vier firma’s om een offerte, zodat je ze goed kan vergelijken en misschien tegen mekaar kan uitspelen.

Opgelet, sommige firma’s factureren per m³, andere werken met een uurprijs, nog andere op basis van een volume dat ze hebben vastgesteld na een voorafgaand bezoek. Ga na of de verplaatsingen inbegrepen zijn. Idem voor de verzekeringen, een inpak- en uitpakdienst en of er bijkomende kosten zijn voor speciale voorwerpen (bv. een piano).

Het hoogseizoen, van midden-juni tot midden-september, is de drukste periode. Bij sommige verhuizers liggen de prijzen dan 30 tot 40 % hoger dan tijdens de rest van het jaar. Iets om rekening mee te houden!

Gemiddeld totaalbudget:

500 euro is echt wel het minimum voor een halve dag, voor een hele dag zal je al gauw 1 000 tot zelfs 2 000 euro betalen wanneer je kiest voor verschillende diensten, zoals in- en uitpakken. Maar je hoeft je dan ook (haast) nergens om te bekommeren.