Je stroomverbruik verminderen, en dus je energiefactuur verlagen, doe je op heel wat bekende manieren. Maar kende je deze verrassende tips al? Probeer ze deze winter zelf uit!

Je stroomverbruik verminderen doe je eerst en vooral door de grootste energieverslinders in je woning op te sporen. En er zijn ook tal van tips die je wellicht al wel kent om je energierekening te verlagen. Maar wist je dat je je verbruik ook op volgende verrassende manieren kunt terugschroeven?

1. Eenpansgerechten

Eén kookplaat gebruiken om energie te besparen

Kookplaten zijn goed voor zo’n 10% van je jaarlijkse stroomverbruik. Dé tip om hierop te besparen? Door eenpansgerechten te bereiden. Dan gebruik je maar één kookplaat per maaltijd! Het internet staat vol met recepten voor eenpansgerechten.

Goed om te weten: inductieplaten zijn energiezuiniger. Ze verbruiken 20% minder energie dan vitrokeramische kookplaten en 25% minder dan de klassieke elektrische.

En eenpansgerechten hebben nóg een voordeel: minder afwas! En dus bespaar je in één klap ook op je waterverbruik en elektriciteitskosten (om dat water te verwarmen).

Voorts kun je je kookplaten ook al uitzetten voor je klaar bent met koken. Ze blijven altijd nog een tijdje warm, zodat je alweer wat energie bespaart.

2. Was af met koud water

afwassen met koud water

Toegegeven, warm water werkt beter bij een vettige vaat. Maar voor minder vuile borden is koud water ook goed. Je kunt ook het kookwater van de pasta gebruiken om af te wassen. Nog even spoelen met koud water en alles kan weer de kast in.

Laat gerust je vaatwasmachine het werk doen: die verbruikt minder water en stroom dan een afwas met de hand, zeker als je kiest voor het Eco-programma en op voorwaarde dat je je borden niet eerst afspoelt.

3. Verplaats je diepvriezer

Diepvriezer en koelkast mogen niet te koud zijn

Haal je diepvriezer uit je keuken! Zeker als die vlak naast de oven, in volle zon of in de buurt van een andere warmtebron (verwarming, fornuis enz.) staat. Diepvriezers horen in de kelder. Maar niet naast je verwarmingsketel natuurlijk ;-). Heb je geen kelder? Kies dan voor een niet-verwarmde ruimte als de garage.

Vanaf 21 °C en voor iedere extra graad in de kamer stijgt het verbruik van je diepvriezer met 2,5%. In een ruimte waar het 24 °C is, verbruikt hij dus 10% meer energie dan normaal! En ja, dat geldt ook voor je koelkast…

4. Durf te durven!

Nu ga je ongetwijfeld lachen ;-). Maar kom… waarom niet:

> hang op winderige dagen je was buiten te drogen;

> laat je haren drogen aan de wind in plaats van je haardroger te gebruiken;

> bereid je vis of groenten in de vaatwasmachine! Doe ze in een waterdicht diepvrieszakje of een glazen bokaal en laat ze rustig garen tussen je vuile vaat;

Zalm garen in de vaatwasmachine

> wikkel je flesjes bier, frisdrank enz. in een nat papieren zakdoekje voor je ze in de koelkast legt; zo worden ze sneller koel;

> strijk je hemden niet wanneer je ze toch onder een trui verstopt, “fatsoeneer” enkel de kraag met een stijltang;

De kraag van hemden strijken met een stijltang

> plaats twee boterhammen tegelijk in de broodrooster. Zo worden ze lekker knapperig aan de buitenkant maar blijven ze heerlijk zacht binnenin. En je gebruikt je toestel bovendien maar één keer in plaats van twee.

> organiseer een winter-bbq! Zo ben je ook meteen de coolste ouder op aarde!

5. Las één schermloze dag per week in

Tv, smartphone, tablet, en als we nu eens een schermvrije dag inlasten

Een klein rekensommetje leert ons dat onze pc, tablet, laptop, televisie, decoder en spelconsole samen ongeveer 1000 kWh per jaar verbruiken. Dat is maar liefst een kwart van het gemiddelde stroomverbruik in België per gezin. Las één schermloze dag per week in en je vermindert je verbruik meteen met 15%.

En als je bovendien ook het sluipverbruik van al die toestellen in de gaten houdt, bespaar je nog een paar procent extra, oftewel zo’n 80 tot 100 € per jaar.

Maar wat doe je dan in plaats van schermpjes te kijken? Speel een gezelschapsspelletje, maak een nachtwandeling in het bos (lekker spannend met een zaklamp in de hand), lees een boek of stort je op al die klusjes die je al wekenlang uitstelt: die losse zoom naaien, de lekkende kraan herstellen of die kapotte lamp vervangen.

6. Schaf een stroomfiets aan

Hans Free Electric human generator, de fiets waarmee je stroom opwekt voor je woning

In luchthavens, sportzalen en zelfs sommige bedrijven duiken ze steeds vaker op: energiefietsen. Je laadt er je smartphone, tablet of laptop al trappend mee op! De technologie, die gebaseerd is op het principe van een dynamo, is gratis, 100% groen en de lichaamsbeweging krijg je er zomaar bovenop!

Sommige modellen van stroomopwekkende fietsen, zoals de Hans Free Electric Human Power, die ontwikkeld werd in India, kunnen nu ook gebruikt worden om woningen van elektriciteit te voorzien. Een uurtje per dag stevig trappen zou volstaan voor genoeg energie voor 24 uur! Prijs van het kleinood: ongeveer 300 € . En wie graag zelf aan de slag gaat, vindt op het internet al snel een geschikt plannetje om zelf een energiefiets in elkaar te knutselen…

Facebook Comments