Wist je dat je woning een beetje herinrichten soms volstaat om energie te besparen? En dan hebben we het niet alleen over elektriciteit en verwarming, maar ook over “jouw” energie! Enkele eenvoudige tips op een rijtje.

1. Decoratie om verwarming te besparen

De muren wit schilderen om meer licht en warmte binnen te laten in je woning

Hoe je de verwarming 1 of 2 °C lager kunt draaien zonder in te boeten aan comfort en tegelijkertijd 7 tot 10% kunt besparen op je energiefactuur? Simpel: vertrouw op de natuurlijke verwarming van de zon! Om de zonnestralen optimaal te benutten, schilder je je muren bij voorkeur wit of beige, niet toevallig twee kleuren die het licht weerkaatsen.

Enkele spiegels in je woning plaatsen kan helpen om energie te besparen …

Plaats ook enkele spiegels in de buurt van je ramen. Zo bespaar je niet alleen energie, maar vergroot je bovendien het gevoel van ruimte in je woning!

2. Decoratie om elektriciteit te besparen

Verlichting maakt integraal deel uit van je inrichting. “Er moet een evenwicht zijn tussen sfeerverlichting en functionele verlichting”, merkt binnenhuisarchitecte Annick Oth op. Zij gaf de woonkamer van Anabelle en David, de winnaars van onze voor- en na-wedstrijd, een nieuwe look. Maar verlichting moet ook zuinig zijn! Ga daarom resoluut voor ledlampen. Leds zijn vandaag trouwens op en top design en decoratief. Ze bestaan in de meest originele of zelfs hyperverfijnde vormen en in tal van tinten om de meest uiteenlopende lichtsferen te creëren.

Ledlampen zijn tegelijkertijd zuinig en heel erg design

Kers op de taart: ze verbruiken niet alleen 4 tot 5 keer minder dan halogeenlampen, maar zijn ook 5 keer krachtiger en hebben een levensduur van 20 000 tot 30 000 uur (in plaats van 2 000 uur zoals halogeenlampen)! Sommige leds zijn bovendien ook slim

3. Decoratie om warmteverlies op te sporen

Een tapijt of vloerbekleding is ideaal om warmteverlies op de vloer tegen te gaan

Je hebt geen vloerverwarming? En je vloer is niet goed geïsoleerd? Geen nood, de juiste decoratie kan wonderen doen. Vloerbekleding of een zacht tapijt is bijvoorbeeld perfect om de vloer van je woonkamer te isoleren tegen de kou.

Dikke gordijnen voor de ramen zijn een goede oplossing om de warmte binnen te houden

Ook dikke gordijnen voor de ramen helpen om de warmte binnen te houden. Denk eraan om ze ‘s avonds en ‘s nachts goed te sluiten, maar ook wanneer je tijdens de winter niet thuis bent. Wat de stopcontacten betreft (want ook die zorgen vaak stiekem voor lichte tocht): in plaats van ze volledig te isoleren, kan je er ook stopcontactbeveiligingen voor kinderen in steken.

4. Decoratie om jouw energie te sparen!

4 DIY-ideetjes om je schoenen op te bergen

Ben je het beu om voortdurend de schoenen van het hele gezin op te ruimen of tevergeefs op zoek te gaan naar de sneakers van Tom onder de sofa en/of de ballerina’s van Laura onder haar bed? Dankzij deze 4 eenvoudige DIY-ideetjes om schoenen op te bergen, bespaar je niet alleen tijd, maar ook energie! Wedden?

Facebook Comments