Als je energie wil besparen is je spouwmuren isoleren een van de slimste investeringen. Want deze isolatie is niet alleen efficiënt, de werken zijn ook goedkoop uit te voeren, onder andere dankzij de premies. Wij vertellen je er meer over.

Vorig jaar gaf Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie, het advies om de spouwmuren van woningen te isoleren. En dat advies geldt nog steeds, ook in Wallonië en Brussel!

Waarom spouwmuren isoleren?

Om een spouwmuur te isoleren wordt een isolatiemateriaal in de spouw ingeblazen

Omdat tot 25% van de warmte langs de buitenmuren ontsnapt! De impact van buitenmuren wordt vaak onderschat. Niet-geïsoleerde muren, die in de winter dus koud zijn, verplichten je om de verwarming hoger te zetten. Daardoor loopt je energiefactuur op! Door een isolatiemateriaal in de spouw in te blazen daalt je energieverbruik en bespaar je dus verwarmingskosten.

Verscheidene materialen zijn geschikt om spouwmuren te isoleren.

Spouwmuren isoleren vraagt maar één of twee dagen werk. En de hele ingreep verloopt langs de buitenkant van de muur! Je huis wordt er niet eens vuil door. En je hoeft evenmin een bouwvergunning aan te vragen.

Premies voor spouwmuurisolatie

Alle gewesten van ons land betalen premies uit als je je spouwmuren isoleert.

In Vlaanderen

In Vlaanderen hebben meer dan 80 000 gezinnen de voorbije 5 jaar hun spouwmuren laten isoleren. Toch blijven er in het gewest nog 600 000 niet-geïsoleerde muren over. Volgens Vlaams minister Bart Tommelein vragen nog te weinig gezinnen de premie aan die hiervoor bedoeld is.

In 2017 bedroeg de premie voor spouwmuurisolatie 5 €/m2. Voor personen die een sociaal tarief genieten, kan de premie worden opgetrokken tot 9 €/m2. Let op: om in aanmerking te komen voor de premie moet het gebouw vóór 1 januari 2016 aangesloten zijn op de distributienetten van Eandis of Infrax of eveneens vóór die datum over een stedenbouwkundige vergunning beschikken.

Lees hier alles over de premies in Vlaanderen.

In Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt de basispremie voor spouwmuurisolatie iets hoger dan in Wallonië: 8 €/m². Afhankelijk van het inkomen kan deze premie nog stijgen. En nog beter: als je een natuurlijk isolatiemateriaal gebruikt, ontvang je een bonus van 10 €/m²! Ligt je woning bovendien in een Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie (RVOHR)? Dan krijg je er nog eens 10% van het premiebedrag bovenop. Maar het totale premiebedrag mag niet hoger liggen dan 50% van de kosten die in aanmerking komen op de factuur.

Meer info over de premies voor spouwmuurisolatie in Brussel vind je hier.

In Wallonië

In 2017 bedroeg de basispremie voor spouwmuurisolatie 6 €/m² in Wallonië. Maar als het inkomen onder een bepaald plafond blijft (max. 93 000 €) en er ook andere werken worden uitgevoerd voor betere energieprestaties van de woning, kan de premie stijgen.

Opgelet: het totaalbedrag van de premie mag niet hoger liggen dan 70% van het totaalbedrag incl. btw van de factuur en de te isoleren oppervlakte mag niet groter zijn dan 100 m². In Wallonië gelden er bovendien nog enkele andere toekenningsvoorwaarden voor de premie.

Ontdek hoeveel je zou kunnen besparen met isolatie!

Dankzij ENGIE kan je nu gratis een gecertificeerde expert langs laten komen. Hij maakt een grondige analyse van je muren en bovendien van je dak en vloeren. Zo ontdek je hoeveel je kan besparen door een betere isolatie van je woning.

 

Facebook Comments