Hoewel je er geen mirakels van mag verwachten, biedt investeren in een thuisbatterij sowieso al bepaalde voordelen. Wij hebben voor jou de (huidige en toekomstige) plus- en minpunten opgesomd zodat je goed geïnformeerd een aankoop kunt overwegen.

Investeren in een thuisbatterij of niet? Het is een vraag die heel wat eigenaars van zonnepanelen zich stellen. Terwijl je volgens velen beter wacht, zijn anderen van mening dat het toch al de moeite is in bepaalde situaties en/of regio’s. Maar welke voordelen zouden je over de streep kunnen trekken? En zijn de nadelen echt zo groot? Een ding is zeker: met een batterij kan je je energie nog meer zelf beheren, want …

1. Ze maakt je onafhankelijker van het netwerk

Als je zonnepanelen hebt, gebruik je niet alle geproduceerde energie voor eigen verbruik. Het is immers moeilijk om alle geproduceerde elektriciteit te verbruiken op het moment dat ze geproduceerd wordt. Zo wordt het zelfverbruik (het deel van je geproduceerde energie dat je zelf consumeert) gemiddeld op 30% geschat. De rest wordt in het net geïnjecteerd.

Dat betekent dat je zelfs als je zonnepanelen hebt, afhankelijk blijft van het netwerk. Bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s nachts wanneer je panelen geen energie meer produceren. De oplossing om deze afhankelijkheid te verminderen en meer van je zelf geproduceerde energie te verbruiken? Een thuisbatterij installeren. Daardoor verbruik je in een gemiddelde situatie tussen 60 en 80% van je eigen elektriciteitsproductie (in plaats van 30%).

Een thuisbatterij maakt je onafhankelijker van het netwerk

In Brussel wordt een hoger zelfverbruik vanaf 2020 nog belangrijker. Vanaf dat moment is de vergoeding voor de elektriciteit die in het net geïnjecteerd wordt niet langer identiek aan de prijs van de afgenomen elektriciteit! Meer nog, ze zal lager liggen, want je energietaxen en netkosten van je afname zullen niet meer gecompenseerd worden door je injectie … Het exacte bedrag van de vergoeding per kilowattuur is echter nog niet bekend. Zelfs al krijg je groene certificaten ter compensatie voor je productie (hun aantal hangt af van een aparte groene meter), dan nog vermijdt een thuisbatterij (die je zelfverbruik verhoogt) dat je geld verliest. Het is immers beter om energie op te slaan voor later gebruik dan om ze te injecteren in het net tegen een lage prijs … Zo wordt je zonnepaneleninstallatie dus rendabeler.

Let wel, de prijs – een van de 5 criteria om rekening mee te houden bij de aankoop van een thuisbatterij – gooit vaak roet in het eten. Hoewel de prijs de afgelopen jaar gedaald is, blijft een thuisaccu duur: gemiddeld tussen 5000 en 10 000 €. Dat betekent dat het rendement op de investering even op zich laat wachten … Het aantal jaar ligt momenteel zelfs nog hoger dan de levensduur van de batterij!

2. Ze biedt zekerheid bij storingen of black-outs

Een thuisbatterij kan ook beschouwd worden als een noodoplossing. Dankzij de opgeslagen elektriciteit kunnen je apparaten en verlichting bij een storing van het netwerk blijven werken. De duur hangt uiteraard af van de capaciteit van je batterij, de laadstatus op het moment van de storing en de apparaten die van elektriciteit moeten voorzien worden.

3. Ze vermindert de impact van het prosumententarief

Een thuisbatterij vermindert de impact van het prosumententarief
Het prosumententarief is de jaarlijkse forfaitaire bijdrage die eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het netwerk. Dit tarief is al van toepassing in Vlaanderen en zou in 2020 ook in Wallonië moeten gelden. Afhankelijk van je netbeheerder en het vermogen van je omvormer kunnen deze kosten oplopen tot 400 à 1.000 euro per jaar.

Om dit prosumententarief te drukken, kan je een thuisbatterij installeren in combinatie met een bidirectionelemeter. Die meet de injectie en het afgenomen volume van het netwerk apart, waardoor enkel de netwerkkosten en energietaxen voor het effectieve gebruik van het netwerk gefactureerd zullen worden. Op die manier hoef je het prosumententarief dus niet te betalen. Bovendien zit je meteen veilig als de nettofacturatie in de toekomst zou verdwijnen (de beruchte terugdraaiende meter!). Voorlopig is het echter nog niet duidelijk wanneer dat zou gebeuren…

Met een batterij kan je voor 70% onafhankelijk worden van het netwerk tegenover 30% met zonnepanelen die niet aan een batterij gekoppeld zijn! 

Maar ook hier ziet het er echter naar uit dat ondanks de besparing op het prosumententarief een thuisbatterij pas interessant wordt als je een zelfverbruik van bijna 100% zou kunnen garanderen (wat voor een goed gedimensioneerd zonnepanelensysteem moeilijk haalbaar is) en als de prijs van de batterijen zou dalen … Met een bidirectionelemeter ontvang je immers een kleine compensatie voor de elektriciteit die je in het net injecteert, maar die kan niet op tegen de voordelen van een terugdraaiende meter (zoals hierboven uitgelegd). Zelfs al stijgt het zelfverbruik met een thuisbatterij naar 70%, dan nog bespaar je in totaal niet zo heel veel op je factuur, want je winst van het prosumententarief wordt helaas verminderd doordat je verlies maakt op de geïnjecteerde 30% aan een lagere prijs.

Kort samengevat: waar je ook woont, thuisbatterijen zijn voorlopig nog niet financieel interessant. Dat zouden ze in de nabije toekomst echter wel moeten worden. Hoe snel die evolutie er komt, hangt af van het reglementair kader en de prijsdaling. Uiteraard kan je een thuisbatterij ook om andere redenen installeren. Zeker als je weet dat deze batterijen een belangrijke rol zullen spelen in het energielandschap.

Ontdek onze volledige gratis gids: “Een thuisbatterij installeren bij je thuis. ” Neem naar hartenlust door om zelf je oordeel te vellen …

Facebook Comments