Drie Duitsers staan op het punt een revolutie te ontketenen op de markt van de elektrische wagens. Hun Sion, die bedekt is met zonnepanelen, produceert zelf elektriciteit en heeft al 30 km autonoom rijbereik.

Jona Christians, Navina Pernsteiner en Laurin Hahn willen de wereld veranderen. Te beginnen met onze visie op de auto.

Aan het hoofd van Sono Motors staat een team van 3 jongeren die de Sion ontwikkeld hebben: een elektrische wagen bedekt met zonnepanelen en gefinancierd door een crowdfundingcampagne.

4 jaar knutselen in een kleine garage en het project van de drie kreeg vorm. Vandaag stellen ze trots de Sion voor: een zonnewagen waarvoor ze bijna € 300.000 inzamelden via crowdfunding, het dubbele van hun oorspronkelijke budget.

Een elektrische wagen die zichzelf oplaadt

In tegenstelling tot een gewone elektrische auto die je aan een laadpaal oplaadt, produceert de Sion zijn eigen elektriciteit dankzij de zonnepanelen die hem bedekken.

Anders dan een gewone elektrische auto die je aan een laadpaal oplaadt, laadt de Sion zichzelf op – zelfs als het bewolkt is – en produceert zo zijn eigen elektriciteit. Revolutionair!

Hoe het werkt? Met zonnepanelen op het koetswerk. Een stopcontact heb je niet nodig en de elektriciteit is volledig gratis. Enige nadeel: voorlopig volstaat de productie slechts om 30 km af te leggen.

Voor langere afstanden gaat Sono Motors – de startup van het trio – een extra batterij voorzien op de Sion die wél aan een laadpaal kan worden opgeladen. De Urban kan op die manier 120 km afleggen, de Extender 250 km.

Plan generator worden: een heuse uitdaging

De elektrische wagen Sion zal bidirectioneel kunnen worden opgeladen, waardoor hij een echte elektriciteitsgenerator wordt.

De 3 stichters gaan nog een stap verder. Ze werken aan een geïntegreerde batterij om bidirectioneel laden mogelijk te maken. Bedoeling is om van de Sion een mobiel elektrisch station te maken: op de camping, op de werf of in steden met een onstabiel elektriciteitsnet werkt de wagen als een generator. Krachtig genoeg om een moderne ijskast 120 dagen te doen draaien! Het concept is niet alleen op ecologisch, maar ook op sociaal vlak interessant. Dat beseffen ook de constructeurs, die massaal hun belangstelling tonen.

Een betaalbare zonnewagen

Het interieur van de Sion, de elektrische wagen bedekt met zonnepanelen

In plaats van de elektrische wagen voor te behouden aan de hogere klasse, maken de drie Duitsers de Sion toegankelijk voor het grote publiek. Zo kost de Urban € 12.000 en de Extender € 16.000.

Extra – ecologisch én financieel – voordeel: er zijn online hersteltutorials en wisselstukken beschikbaar waardoor de wagens jarenlang meegaan, met een meer dan schappelijke onderhoudskost.

Serieproductie vanaf 2018

De eerste versie van de Sion komt er midden 2017. De serieproductie gaat in 2018 van start. Een veelbelovende toekomst voor een zonneauto die de markt van de elektrische wagens drastisch zal veranderen.

 

Facebook Comments