Zijn branddetectoren verplicht in België? Ja, al zijn er kleine verschillen afhankelijk van het gewest waar je woont. Een kort overzicht.

Brandmelders in Vlaanderen

Alle verhuurde woningen op de sociale of private huurmarkt moeten uitgerust zijn met “voldoende rookmelders”. Dit betekent minstens één rookmelder op elke bouwlaag. In kamerwoningen moet bovendien elke kamer voorzien zijn van een rookmelder. Alleen verhuurde private huurwoningen die als hoofdverblijfplaats worden verhuurd en na 1945 zijn gebouwd, hebben nog tijd tot 1 januari 2019 voor de installatie.

De rookmelders moeten van het “optische” type zijn en voldoen aan de NBN EN 14604-norm, gecertificeerd door een erkend certificeringsorganisme zoals ANPI. De aankoop en de installatie van de detectoren zijn ten laste van de eigenaar, maar opgelet: het is de huurder die de detector moet onderhouden.

Tegen 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen krachtens een unanieme beslissing van het Vlaams Parlement op 22 februari 2017.

Brandmelders in Brussel

De verplichting geldt enkel voor huurwoningen. De aankoop en installatie alsook de vervanging van de detectoren zijn ten laste van de eigenaar. De detector moet voorzien zijn van een batterij met een levensduur van meer dan 5 jaar. Als het om een installatie op netstroom gaat, dan moet die voorzien zijn van een noodbatterij voor het geval er zich een stroomonderbreking voordoet.

De branddetector moet van het “optische” type zijn, gecertificeerd door een erkend organisme.

Er moeten brandmelders geïnstalleerd worden in elke kamer tussen de slaapkamer en de buitendeur van de woning.

Brandmelders in Wallonië

Branddetectoren zijn sinds oktober 2004 verplicht in alle woningen in het Waalse Gewest. Bij huurwoningen zijn de aankoop en de installatie van de detectoren ten laste van de eigenaar, maar opgelet: het is de huurder die de batterijen moet vervangen.

Het aantal detectoren hangt af van de bewoonbare oppervlakte. Voor een appartement van minder dan 80 m² volstaat één detector. Bij een grotere oppervlakte zijn twee detectoren verplicht. Voor huizen geldt dezelfde oppervlakteregel per verdieping. Wanneer er vier detectoren geïnstalleerd worden, moeten deze onderling kunnen worden verbonden via een gecentraliseerd detectie-instrument.

De branddetectoren moeten van het “optische” type zijn en gecertificeerd door een erkend organisme. Ze moeten ook autonoom functioneren en gevoed worden door een ingebouwde batterij of het 230 V-stroomnet.

Rookmelders worden slim, zoals de Nest Protect, die zowel rook als CO2 kan detecteren

Wil je meer weten over brandmelders? Lees dan ook ons artikelBranddetectoren: 6 dingen die je moet weten ”.

Wist je dat er ook slimme rookmelders zijn? Wij hebben voor jou de rookmelder Nest Protect getest.

Facebook Comments