Uw verwarmingsketel die het laat afweten op de koudste dagen: gezellig is anders. Met deze slimme tips voorkomt u pannes en zit u deze winter niet in de kou.

Een defect aan je verwarmingsketel, en dus aan je centrale verwarming, kan uiteenlopende oorzaken hebben: bvb. een ketel die te lang heeft stilgestaan, ouder is dan 15 jaar,… Wie zijn ketel degelijk onderhoudt en de voorbodes van een panne herkent, voorkomt heel wat ellende én garandeert een optimaal rendement van zijn verwarmingssysteem.

Laat de verwarmingsketel nakijken

Vergeet het onderhoud niet om deze winter een defect aan de ketel te vermijden

Het onderhoud van je verwarmingsketel is een absolute must. En wie slim is, wacht niet tot het volop winter is en alle techniekers volgeboekt zijn.

Regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel is zelfs wettelijk verplicht: in Vlaanderen moet een aardgasketel om de 2 jaar gecontroleerd worden en een ketel op mazout of pellets zelfs elk jaar (in Brussel en Wallonië respectievelijk driejaarlijks en jaarlijks). Merk je tussen 2 controles een storing op, dan is nazicht (schoonmaken en regelen) aan te raden.

Een goed onderhouden verwarmingsketel gaat langer mee en presteert optimaal. Is je ketel ouder dan 15 jaar, dan is het waarschijnlijk in je voordeel om een nieuwe ketel aan te schaffen.

Stel de boilertemperatuur juist in

“Veel mensen verhogen de temperatuur van hun boiler in de winter naar 70°C”, betreurt Paul De Vylder, energie-expert bij ENGIE Electrabel. « Onterecht», meent hij. « Een boilertemperatuur van 60° is ruim voldoende. Meer zelfs, bij een lagere temperatuur is er minder kalkaanslag en gaat uw boiler langer mee. Met minder risico op een panne.»

Anderzijds is een temperatuur lager dan 60°C ook af te raden, omdat kiemen en bacteriën niet gedood worden.

Controleer de druk van de ketel

Controleer regelmatig de waterdruk om een defect aan de ketel te vermijden

De waterdruk in je verwarmingsketel moet altijd optimaal zijn: ergens tussen 1,5 en 2,5 bar.

« De wijzer van de manometer op je ketel moet zich altijd in de groene zone bevinden», adviseert Paul. Een te hoge druk beschadigt je verwarmingsinstallatie. Is de druk te laag, dan zal je verwarming minder goed werken.

Ontlucht de radiatoren

Wanneer er lucht zit op je radiatoren, werken ze minder goed en verwarmen ze niet overal even goed. Deze video toont hoe je te werk gaat.

Houd het mazoutpeil in de gaten

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar een courante oorzaak van panne aan mazoutketels is… een lege tank. Twijfel je aan de juistheid van de meter, dan is er nog altijd de oude truc met de peilstok.

Laat je ketel het, ondanks deze voorzorgen, toch afweten? Probeer dan deze eerstehulpmaatregelen voor je de loodgieter belt. En vergeet niet: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe makkelijker te verwarmen. Check zeker de 5 isolatiewerken die je  makkelijk nog voor de winter kunt realiseren

Facebook Comments