Met een ketel voor micro-warmtekrachtkoppeling kan je je woning verwarmen en tegelijk stroom produceren. Ontdek hier de kenmerken van deze cv-ketels van een nieuwe generatie.

Gewoonlijk produceren wij thuis zelf warmte met een cv-ketel en kopen we onze elektriciteit aan bij een leverancier. Dat doet meteen de vraag rijzen waarom gezinnen niet zelf en tegelijk beide energievormen zouden kunnen opwekken?

De techniek van de warmtekrachtkoppeling biedt deze mogelijkheid. Ze was lang alleen weggelegd voor grote gebouwen (ziekenhuizen, fabrieken, …), maar komt nu ook in het bereik van particulieren.

Hoe werkt een micro-warmtekrachtkoppeling?

De brandstof die naar de cv-ketel gaat (meestal aardgas) drijft een verbrandingsmotor aan. De mechanische energie van de draaiende motor wordt via een alternator in elektriciteit omgezet. Een verbrandingsmotor produceert ook altijd warmte, die gewoonlijk verloren gaat. Maar dit systeem heeft ook een voorraadboiler. Daarin wordt de gerecupereerde warmte opgeslagen om de woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren.

Economische en milieuvoordelen van micro-warmtekrachtkoppeling

Een dergelijk type cv-ketel voorziet in 60 tot 80% van de elektriciteitsbehoeften van een standaardgezin. Als er meer stroom wordt opgewekt dan het gezin verbruikt, dan wordt het overschot aan het net geleverd door “de meter achteruit te laten draaien”. Dit houdt dus duidelijk voordelen in: de elektriciteitsfactuur daalt aanzienlijk en u bent beter beschermd tegen schommelingen op de energiemarkt. Ook de CO2-uitstoot daalt.

Analyseer je verwarmingsbehoeften

Opgelet, een installatie voor micro-warmtekrachtkoppeling is niet goedkoop: ongeveer 20 000 €. Je ontvangt weliswaar soms premies (in Wallonië en Brussel, maar niet in Vlaanderen), die je kosten een beetje drukken, maar maak zeker vooraf een rentabiliteitsstudie.

Om een installatie voor warmtekrachtkoppeling optimaal te gebruiken, dient er voldoende vraag naar warmte te zijn. De ketel begint immers maar te functioneren als je een radiator of waterkraan opendraait. En produceert dus ook alleen op die momenten elektriciteit. Warmtekrachtkoppeling is dus niet noodzakelijk rendabel voor particulieren, ook al omdat nieuwe woningen tegenwoordig zeer goed geïsoleerd zijn. Het systeem is wel heel interessant – met een terugverdientijd van 2 tot 4 jaar – in een restaurant, hotel, rusthuis of wellnesscenter …

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends inzake verwarming? Benieuwd naar de innovaties op energiegebied? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Sweet & Smart Home

Facebook Comments