Langs de ramen kan tot 15% van de warmte uit een woning weglekken. Ben je van plan om je ramen te vervangen? Lees dan hier met welke criteria je moet rekening houden.

1. De isolatiewaarde

Hout isoleert goed, maar aluminium en PVC lopen nog nauwelijks achter. Kijk eerst en vooral naar de U-waarde van je toekomstige ramen. Deze stemt overeen met de hoeveelheid warmte die ontsnapt per m² en graad temperatuurverschil doorheen een muur, vloer, venster, enz. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het element isoleert. De U-waarde van een raam mag tegenwoordig niet meer dan 1,4 bedragen.

En de beglazing?

De term die je tegenwoordig meestal hoort, is superisolerend hoogrendementsglas, dat voorzien is van folies (die minder stralingswarmte doorlaten) en edelgassen. Ook om de juiste beglazing te kiezen kijk je naar de U-waarde. Hoogrendementsglas heeft momenteel een U-waarde die schommelt rond 1. Vergelijk dit met de U-waarde 6 van enkel glas en 3 van gewoon dubbel glas. Of met andere woorden: vervang je vertrouwde dubbel glas en je isolatie wordt drie keer beter!

Vervang je vertrouwde dubbel glas en je isolatie wordt drie keer beter

Kijk naar het label

Installeer ook altijd vensters met een CE-label. Het garandeert dat er een gestandaardiseerde productiemethode is gebruikt die aan Europese kwaliteitsnormen voldoet. De beglazing heeft tegenwoordig diverse functies. Ze is tegelijk thermisch isolerend, luchtdicht en inbraakwerend. Ze beschermt tegen zonnestraling en isoleert akoestisch.

Wil je alleen maar dat je bestaande ramen beter isoleren? Lees dan hier hoe je ramen tochvrij maken in 4 stappen.

2. De stijl van je woning

Je nieuwe ramen moeten natuurlijk ook passen bij je woning. Hout is eerder geschikt voor opgeknapte fermettes of beschermde oude gebouwen. Aluminium maakt slankere en smallere profielen mogelijk. PVC is sterk geëvolueerd. Met allerlei folies en imitaties kan het nu ook een gezellige sfeer oproepen en heel diverse stijlen aannemen.

3. De plaats en de afmetingen

De afmetigen van de ramen zijn belangrijk

Geef de voorkeur aan aluminium als je ramen groot zijn. Ook de ligging van je woning is belangrijk. Je moet de stijl van de omgeving respecteren en rekening houden met externe elementen.

4. Het onderhoud

Hout vraagt uiteraard het meeste onderhoud. Aluminium en PVC hoef je nooit te schuren, te schilderen, te beitsen of te lakken.

5. De prijs

Het budget voor de installatie van nieuwe ramen en deuren loopt al snel op tot 10.000 €. Goed om te weten: aluminium is duurder dan hout of PVC.

Nog een tip: Zowel het Vlaamse Gewest als Wallonië en het Brussels Hoofdstelijk Gewest geven energie- of renovatiepremies als je nieuwe vensters installeert (isolerende beglazing, schrijnwerk, …).

Om je comfort te verhogen is ramen en beglazing vervangen een goed idee. Maar je dak en muren isoleren rendeert waarschijnlijk nog meer als je energie wil besparen.

Op zoek naar informatie om je woning te isoleren?
Download dan gratis onze Isolatiegids.

 

Facebook Comments