Het onderhoud van je cv-ketel door een erkend technicus is noodzakelijk voor 4 redenen. Het is geen keuze, maar een wettelijke verplichting. Een woordje uitleg …

Reden 1: je cv-ketel gaat langer mee

Regelmatig onderhoud van je cv-ketel door een vakman verlengt de levensduur omdat het risico op storingen 5 keer lager wordt. De technicus controleert alle onderdelen van je ketel om abnormale slijtage te vermijden.

Reden 2: je bespaart energie

Het rendement van een goed onderhouden ketel blijft optimaal. Resultaat: je bespaart tot 10% op je energiefactuur.

Besparen op je energiefactuur

Reden 3: je cv-ketel regelmatig laten controleren is wettelijk verplicht

Deze regel niet volgen, zou wel eens nare gevolgen kunnen hebben. De wettelijke richtlijnen voor de controle variëren van regio tot regio en per type ketel.

Gasketels

Gasketels moeten in Wallonië om de 3 jaar door een erkend technicus worden gecontroleerd, en in Vlaanderen en Brussel maar om de 2 jaar.

Ben je verplicht om je schoorsteen te laten vegen als je een gasketel hebt? Indien nodig moet dat in ieder geval uitgevoerd worden door een gespecialiseerde schoorsteenveger. In Brussel moet de installateur nagaan of de afvoerleidingen van de verbrandingsgassen nog goed werken en of de ruimte waar de ketel staat overeenstemt met de geldende normen (NBN B61-002). In Wallonië ligt de nadruk bij de controle vooral op de ketel zelf en de brander.
In Vlaanderen moeten de afvoerpijpen voor rookgassen van toestellen van het type B (die de lucht voor de verbranding uit de ruimte waar de ketel staat halen) worden gereinigd. Bij ketels van het type C (die luchtdicht zijn) hoeft dat niet.

Mazoutketels

Mazoutketels moeten elk jaar worden onderhouden door een erkende verwarmingstechnicus. Het onderhoud omvat de jaarlijkse reiniging van de ketel, afstelling van de brander en het vegen van de schoorsteen. Bij mazoutketels is dat niet alleen van levensbelang maar ook verplicht.

Reden 4: voor je eigen veiligheid

Door je cv-ketel goed te onderhouden vermijd je de gevaren van koolstofmonoxide (CO). Dat is een gas dat gevormd wordt wanneer een brandstof niet helemaal verbrandt, en die kans is groter bij slecht onderhouden verwarmingsketels, wanneer een leiding verstopt zit of als je ketel verouderd is.

Een tweede manier om je te beschermen tegen koolstofmonoxidevergiftiging is door je huis goed te verluchten. Een goede natuurlijke verluchting voorkomt bovendien een te vochtige lucht in huis en verlaagt je energieverbruik.

Je ketel onderhouden? Dat doen wij graag voor je!

We hebben het allemaal elke dag zo druk, dat we het onderhoud van de verwarmingsketel wel eens uit het oog verliezen. Heb je geen tijd om het een en ander te organiseren? Ben je bang dat je het zal vergeten?

Ontdek dan de voordelen van de Onderhoudsservice voor je cv-ketel van ENGIE . ENGIE neemt proactief contact met je op om een afspraak te maken wanneer het tijd is voor de volgende onderhoudsbeurt van je cv-ketel!

Facebook Comments