Zonnepanelen installeren, zijn eigen elektriciteit produceren en de maandelijkse factuur doen dalen. Dat is wat Kristof en zijn gezin uit het Antwerpse gedaan hebben. Een ontmoeting.

Wanneer heb je zonnepanelen geplaatst?
“Nog niet zo lang geleden. In 2016. We tekenden in voor een groepsaankoop van de provincie. Zo konden we genieten van een scherpe prijs.”

Welk vermogen heb je geïnstalleerd?
“De structuur van ons dak is een beetje speciaal. We konden slechts zes panelen installeren die volledig naar het zuiden georiënteerd zijn. Dat was het maximum. Twaalf panelen met een zuidwest-oriëntatie vervolledigen het plaatje. Dat is niet optimaal, maar we zullen toch een mooi rendement kunnen realiseren. Onze panelen zullen in het totaal een vermogen van 4,2 kWp leveren.”

Wat heeft jou gemotiveerd om zonnepanelen te plaatsen?
“Zonnepanelen verhogen vanzelfsprekend de waarde van de woning. Vier jaar geleden hebben we ons huis volledig gerenoveerd. We hadden toen onvoldoende middelen om te investeren in zonne-energie. Vandaag is ons budget voldoende groot en bovendien zijn de prijzen van zonnepanelen ondertussen gehalveerd. Toch ligt het belangrijkste motief elders. Het is een investering in de toekomst. We willen voor onze kinderen, een tweeling van 5 jaar, een betere wereld creëren. We moeten onze verantwoordelijkheid voor de planeet opnemen en ophouden met het uitputten van de natuurlijke rijkdommen en vervuilen. Laat ons zo ecologisch mogelijk leven. In die optiek is het plaatsen van zonnepanelen een logische en verantwoorde stap.”

Hoe lang duurt het om je investering terug te verdienen, nu de regionale overheid geen steun meer geeft?
“Volgens de berekening die de installateur uitvoerde, zou de terugverdientijd op 8 of 9 jaar liggen. Om eerlijk te zijn, dat is niet het belangrijkste voor mij.”

Heb je al resultaat kunnen vaststellen op je meter?
“Na enkele maanden is het natuurlijk nog te vroeg om te weten hoe mijn jaarlijkse factuur van 3,5 mWh zal evolueren. Temeer omdat ik het prosumententarief, afhankelijk van het vermogen van mijn installatie, zal moeten betalen. We zullen het dus zien bij de volgende afrekening, maar ik hoop toch op enkele honderden euro’s per jaar. Dat gezegd zijnde, ik heb op een zonnige dag al vastgesteld dat de installatie 25 kWh produceert. Niet slecht, toch? Ik heb de zonnemodule geïnstalleerd op mijn slimme thermostaat boxx. Zo kan ik op elk moment mijn productie controleren en de productiehistoriek opvolgen via de app. Erg handig.”

Ook je kinderen kijken over je schouder mee …
“Ja, klopt! Ik vind het geweldig dat ze zich betrokken voelen bij deze ecologische keuze. Zo zag ik mijn zoon van 6 jaar op een dag bovenop een stoel staan terwijl hij op het scherm van boxx de productie in de gaten hield. En hij stelt me vaak ook vragen: dekt de productie van onze panelen ons verbruik? Als we meer produceren, kunnen onze buren het overschot dan gebruiken? Kunnen we de elektriciteit bewaren voor later? Hij droomt zelfs van een Tesla-batterij om energie op te slaan! Maar daarvoor moeten we eerst een beetje sparen … (lacht)”

Wil je graag weten wat zonnepanelen voor jou persoonlijk kunnen opbrengen? Vraag dan vrijblijvend een digitale offerte via onze webpagina.

Facebook Comments