Het Solar Roof van Tesla wordt niet zomaar een reeks zonnepanelen op een bestaand dak. Het dak zelf bestaat volledig uit zonnecellen en is verbonden met een krachtige batterij. Tekst en uitleg.

Het Solar Roof is de nieuwste innovatie van Tesla na de batterijen voor thuisopslag. Elon Musk, de baas van Tesla, is dit keer vastberaden om onze woningen te voorzien van een zonnedak. Nee, niet door de volledige oppervlakte van een bestaand dak te bedekken met zonnepanelen. Wel met de alles-in-1-oplossing van Tesla. “It’s not a thing on the roof. It is the roof”, bevestigde Musk tijdens een persconferentie.

Hoe ziet het Solar Roof eruit?

De dakpannen van het Solar Roof lijken weliswaar op klassieke dakpannen, maar bestaan uit kwarts dat 20 % lichter is. Bovendien worden ze volledig geïntegreerd in de dakstructuur. Niets doet vermoeden dat je dak is uitgerust met een zonnecelinstallatie. Een troef op esthetisch vlak.

De dakpannen van het Solar Roof van Tesla bestaan uit kwarts dat 20 % lichter is dan een klassieke dakpan.

Volgens Musk zouden zijn dakpannen ook veel steviger zijn dan de klassieke exemplaren. Twee keer zo stevig zelfs.

Hoeveel kost het Solar Roof?

De zonnedaken van Tesla zouden op maat worden gemaakt. De eerste exemplaren zouden in de loop van 2017 beschikbaar zijn. Maar aan welke prijs? Zeker weten we het nog niet, maar volgens Elon Musk zou een Solar Roof minder kosten dan een traditioneel dak. Hoe dat kan?

Musk rekent op een lagere transportkost voor de productiematerialen van zijn dakpannen. Aangezien ze minder snel breken, gaan er ook minder pannen verloren. Dat zou de productieprijs dus moeten drukken. Musk calculeert in zijn berekening ook de besparingen in die mogelijk zijn dankzij de elektriciteitsproductie en de opslag in de batterijen. Tesla mikt op een marktaandeel van 5 %.

Luidt het Solar Roof het einde in van de zonnepanelen?

Elon Musk verklaarde met grote stelligheid dat het niet zijn bedoeling is om met zijn Solar Roof de bestaande zonnepanelenmarkt weg te concurreren. Zijn zonnedak is immers in de eerste plaats gericht op al wie een nieuwe woning bouwt of zijn volledige dak wil vernieuwen. Het is dus niet bedoeld voor gezinnen die enkel zonnepanelen willen installeren. Alleen al in de Verenigde Staten zouden elk jaar 5 miljoen daken worden gelegd.

In België is het voorlopig nog even wachten op het Solar Roof. Overweeg dus zeker om zonnepanelen te plaatsen op je dak! Het bespaart je een flinke duit!

Meer weten? Lees onze 3 gidsen over zonnepanelen:
Zonnepanelen bij jou thuis. De belangrijkste overwegingen voor installatie
Hoe werkt een zonnepanelen-installatie
Jouw zonnepanelen: stap per stap

Heb je nog geen zonnepanelen en wil je weten of een installatie voor jou een goed idee is? Via de simulatietool van ENGIE bereken je snel het rendement van je dak.

Facebook Comments