Er wordt vaak gesproken over de gevaren van koolstofmonoxide- of kortweg CO-vergiftiging door warmwaterboilers. Maar wist je dat ook verwarmingsinstallaties niet zonder gevaar zijn? Hoe vermijd je de risico’s?

De meeste verwarmingsketels houden gevaar van koolstofmonoxidevergiftiging in. Gas, mazout, hout, pellets, enz. De enige uitzondering hierop vormen elektrische verwarmingstoestellen en luchtdichte verwarmingsketels op aardgas van het type C.

Wat is koolstofmonoxide?

Koolstofmonoxide of CO is een giftig en dus gevaarlijk gas. Bovendien is het geurloos en onzichtbaar, wat het gevaar nog groter maakt. Het is de eerste oorzaak van overlijden door vergiftiging in België. Het aantal slachtoffers neemt vooral toe in de winter, wanneer de temperaturen onder nul duiken en we onze verwarmingstoestellen (verwarmingsketel, kachel, boiler, bijverwarming) intensiever gebruiken. 0,1% monoxide in de lucht doodt in 1 uur tijd, 1% in amper 15 minuten!

Hoe ontstaat CO?

Koolstofmonoxide ontstaat wanneer brandstof niet volledig opbrandt. Dat kan te wijten zijn aan een oude verwarmingsketel, een verstopte leiding, gebrekkig onderhoud of defecten in een toestel.

Wat zijn de symptomen van koolstofmonoxidevergiftiging?

> duizeligheid
> bewustzijnsverlies
> armen, nek, benen niet meer kunnen bewegen
> hoofdpijn
> misselijkheid
> geestelijke verwarring
> …

Hoe kun je het gevaar op CO-vergiftiging beperken?

1. Laat je verwarmingsketel en schoorsteen regelmatig onderhouden

Onderhoud verwarmingsketel

Dat is onze eerste preventietip. Een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel beperkt de uitstoot van schadelijke gassen en kan dus levens redden! De wet schrijft voor dat verwarmingsketels op mazout, hout en steenkool ieder jaar worden gecontroleerd. Voor aardgas is dat om de 3 jaar in Wallonië en om de 2 jaar in Vlaanderen en vanaf 1 januari 2019 ook in Brussel. Niettemin is het geen slecht idee om regelmatig ook een tussentijdse controle in te plannen. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn. Er bestaan daarvoor onderhoudscontracten, zoals bij ENGIE. Zo ben jij gerust en hoef je er zelf niet meer aan te denken. ENGIE neemt proactief contact met je op om je tweejarige onderhoud vast te leggen!

En vergeet ook niet om je schoorsteen regelmatig te laten vegen en de afvoerleidingen voor verbrandingsgassen te controleren.

2. Houd de kleur van je gasvlam in de gaten

Oranje gasvlam

Als de vlam van je gastoestellen niet meer blauw is, maar geel-oranje, is er iets aan de hand!

3. Zorg voor voldoende verluchting/ventilatie

Venster openen

Laat je woning iedere dag goed verluchten. Minstens 10 minuten. Een goede luchtkwaliteit in huis is levensbelangrijk. Zorg ervoor dat luchtin- en uitlaten niet verstopt zitten en dat de ruimte waar je verwarmingsketel staat, steeds goed geventileerd is. Een ventilatierooster of luchtafvoersysteem is geen slecht idee.

4. Plaats een CO-melder

Nest Protect slimme rookmelder

Tegenwoordig zijn er ook branddetectors die kunnen dienen als CO-melder. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Nest Protect, een slimme rookdetector die wij voor jou hebben uitgetest.

5. Volg het weerbericht

De weerman of -vrouw waarschuwt altijd wanneer het gevaar van CO-vergiftiging groter is dan anders. Meestal is dat het geval wanneer de temperaturen plots sterk dalen en/of bij veel wind. Of net omgekeerd, wanneer het windstil is.

Wat moet je doen bij CO-vergiftiging?

Open alle ramen en deuren, verlaat je woning en bel de hulpdiensten! Ga pas opnieuw naar binnen wanneer een professional heeft bevestigd dat je woning weer veilig is.

Facebook Comments