Je verwarming werkt niet? De radiators voelen koud aan, waardoor de temperatuur in huis te laag is. Het water in de badkamer blijft ook gewoon lauw. Kijk eerst even de volgende zaken na voor je de loodgieter belt.

Controleer de thermostaat

Ga na of de thermostaat juist is ingesteld. “Staat je thermostaat op nachtmodus? Dan kan het in de woonkamer logischerwijs ook geen 22 °C zijn om 14 uur. Kijk dus na welk symbool er op je thermostaat staat”, adviseert Bruno Vander Maelen, Product Specialist bij ENGIE Electrabel. Hou ook altijd rekening met de geprogrammeerde uren op je thermostaat.

Is de verwarmingsketel wel ingeschakeld?

“Het eerste wat je moet nakijken, is of de elektriciteit niet is uitgeschakeld”, aldus Bruno Vander Maelen. Misschien is de stekker uitgetrokken, is er een zekering gesprongen of zijn er kabels beschadigd. Redenen genoeg om een stroompanne te veroorzaken!

Voldoende druk op het water in de buizen?

Een dalin van de waterdruk? Controleer de druk op de meter.

Veel verwarmingsketels staan in de zomermaanden uit en worden in de herfst opnieuw aangezet. “Een lek of een ander probleem kan zorgen voor een daling van de waterdruk waardoor de ketel in veiligheidsmodus komt te staan”, vertelt onze specialist.

Controleer dus de druk op de meter. Staat het pijltje in het rood? Voeg dan water toe en start de ketel opnieuw op.

Is het waakvlammetje er nog?

Veel ketels zijn uitgerust met een waakvlam, een klein vlammetje dat altijd moet blijven branden. “Gaat het vlammetje uit, dan reageert de ketel op geen enkel signaal van de verwarming”, aldus Bruno Vander Maelen. “Hoe je het weer aan krijgt? Druk de knop van het gasblok in en zet hem in waakvlampositie. Druk tegelijkertijd op de ontstekingsknop. Als dat niet werkt, probeer dan met een lucifer. Als de vlam blijft, houd de knop van het gasblok dan gedurende 20 seconden ingedrukt en laat hem vervolgens zachtjes los. Draai de knop van het gasblok eventueel naar vlampositie. De verwarmingsketel zou meteen weer moeten werken.”

Genoeg brandstof ?

Tip: wacht nooit tot je stookolietank volledig leeg is. Doe je dat wel, dan zou het kunnen dat je pomp het bezinksel van de bodem van je tank opzuigt, waardoor de leidingen verstopt kunnen geraken.

Heb je een aardgasketel? Controleer dan of de gastoevoer openstaat en of de netbeheerder de aanvoer niet onderbroken heeft. Dat kan je doen door bijvoorbeeld je gasfornuis aan te steken.

Reset je verwarmingsketel

Om na te gaan of je ketel opnieuw opstart, reset je de instellingen door enkele keren op ‘on/off’ te drukken.

Werkten deze tips niet? Dan kun je ook nog het volgende doen:

Regel de temperatuur van de thermostatische kranen en thermostaten

De juiste regelingen van de kamerthermostaten

Heb je een kamerthermostaat en thermostatische kranen in dezelfde ruimte? Dan moet de temperatuur van de kranen hoger ingesteld zijn dan die van de thermostaat. Staat een thermostaat op 21 °C en de kraan op 18 °C (2 tot 2,5) dan zal de radiator tot 18 °C verwarmen, terwijl de thermostaat wel 21 °C aangeeft. Let dus op de juiste regelingen!

Je radiator ontluchten

Ontlucht je radiators 2 keer per jaar. Zo werkt je verwarming een stuk efficiënter.

Werkt je verwarmingsketel na dit alles nog altijd niet? Bel dan naar je loodgieter of pechdienst voor defecte verwarming van ENGIE Electrabel. Onze loodgieters helpen je binnen de 24 uur, 7 op 7.

Foto’s: iStock

Facebook Comments