Wat is een earthship?

Een earthship of aardehuis wordt opgetrokken uit gerecycleerde autobanden, blikjes en flessen en de constructie voorziet zelf in haar energie, water en zelfs voedsel. Iets uit de laatste Star Wars dus? Nee hoor, het bestaat echt!
Steven V.
19/02/2018 |

Een Amerikaanse architect met een levendige verbeelding, Michael Reynolds, bedacht in de vorige eeuw “aardehuizen” uit gerecycleerde materialen. Ze produceren zelf hun energie en drinkwater en brengen soms zelfs hun eigen voedsel voort. Hij nam een octrooi op de naam en het concept van deze “Earthships” (letterlijk “aardevaartuigen” of aardehuizen). Hij verkoopt online bouwplannen voor deze woningen (1000 tot 8000 $) en ontwikkelde zelfs een app met bouwinstructies.

Enkele jaren geleden kocht een Belgisch koppel trouwens het enige earthship in Frankrijk, meer bepaald in Normandië (onderstaande foto).

Aan de slag met zon, aarde, water en lucht

In een aardehuis komen de principes van de bioklimatologische architectuur mooi samen: zoveel mogelijk gebruikmaken van de natuurelementen (zon, aarde, water, lucht) en bouwen met afval en gerecycleerde materialen. De buitenmuren bestaan hoofdzakelijk uit met aarde opgevulde banden, bedekt met leem en verstevigd met cement. Zo’n half begraven aardehuis slaat warmte in de “muren” op als het interieur opwarmt en geeft die weer af als het kouder wordt. De binnentemperatuur blijft daardoor in elk seizoen aangenaam, zo’n 17 tot 20°C.

De noordgevel ligt dus onder de grond, terwijl de zuidgevel één groot, hellend glasoppervlak is. Op die manier vangt de woning in de winter zoveel mogelijk warmte op door zonne-straling. En dankzij de thermische inertie blijft die warmte heel lang opgeslagen in de wanden. Gelukkig maar, want in een aardehuis ga je tevergeefs zoeken naar een verwarmingsketel of radiatoren …

Elektriciteit en water: autonoom

Zonnepanelen en soms een windturbine leveren alle stroom die de woning nodig heeft. De energie wordt opgeslagen in thuisbatterijen. De woning is daardoor helemaal zelfvoorzienend en heeft geen aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Er vallen dus ook geen facturen in de bus! Word je stilaan jaloers? Ontdek dan 6 manieren om zelf je elektriciteit te produceren.

Al het comfort van een moderne woning

De binnenmuren zijn gemaakt van aluminium drankblikjes, conservenblikjes die als bakstenen zijn gestapeld, hout, stukken van glazen of plastic flessen die kleur en licht geven aan het interieur. Waar het op aankomt, is dat de koolstofbalans van alle gebruikte materialen nul is.

Op papier ziet zo’n aardehuis er nogal “rustiek” uit. Maar sommige zijn ook esthetisch geslaagd, met een originele inrichting en al het comfort van een moderne woning. Kijk zelf maar …

Regenwater recupereren

Een aardehuis produceert ook zelf het drinkwater. Door een systeem voor regenwaterrecuperatie te combineren met een filtersysteem is in heel de woning water beschikbaar. Het gefilterde water dient om te koken en zich te wassen. Dit water stroomt vervolgens naar de serre om de gekweekte groenten te besproeien en komt dan in de spoelbakken van de wc’s terecht. En ten slotte voorziet het gebruikte wc-water de niet-eetbare planten in de tuin van voldoende vocht.

Er zijn ook tegenstanders van de earthships …

Inderdaad, een aardehuis heeft een serre. Soms zelfs meer dan één. Want de bewoners van het ideale aardehuis kweken ook al hun voedsel zelf. Denk aan een moestuin, maar ook een vijver om vissen te kweken en een kippenhok voor vlees en eieren behoren tot de mogelijkheden.

En wat zeggen de critici?

Het bovenstaande klinkt heel idyllisch. Maar er is ook kritiek op de earthships. Zo zouden ze niet geschikt zijn voor elk klimaat (denk aan de koude in het Hoge Noorden), is de vloer onvoldoende geïsoleerd, gebruiken ze materialen die veel efficiënter op andere manieren zijn te recycleren, hangen ze af van thuisbatterijen die je om de 10 jaar moet vervangen, leiden de serres vaak tot problemen met vocht en schimmels en kosten ze uiteindelijk evenveel als een traditionele woning (wegens de beglazing, de batterijen, de filtersystemen, …), zeker als je nagaat hoeveel werkuren ervoor nodig zijn (hoewel earthships meestal door de bewoners zelf worden gebouwd).

Maar misschien is een bouwvergunning verkrijgen nog het grootste obstakel voor een dergelijke uitzonderlijke woning?

En, vind jij zo’n “aardehuis” ook een goed idee? Zou jij erin willen wonen?

Ontdek onze volledige gratis gids: “Een thuisbatterij installeren bij je thuis. ” Neem naar hartenlust door om zelf je oordeel te vellen …