Het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan? Dat kan, met Tesla Powerwall. Maar is de investering wel rendabel? Kun je dankzij de batterij zonder het elektriciteitsnet? We probeerden het uit.

Zelf elektriciteit produceren met zonnepanelen blijft rendabel in welk gewest je ook woont. Maar het kan nog beter: door zonne-energie op te slaan om die later te gebruiken. Het is voortaan mogelijk dankzij thuisbatterijen zoals Tesla Powerwall.

Is de thuisbatterij rendabel?

La batterie domestique Tesla Powerwall est-elle rentable ? Nous avons fait le test.

Om deze vraag te beantwoorden, hebben we de Tesla Powerwall getest. Met de thuisbatterij kun je je eigenverbruik – =je energieproductie die je zelf thuis verbruikt – optimaliseren. Gemiddeld zelfs van 30 % tot 70 of 80 %. Toch hangt veel af van het feit of je in Brussel, Vlaanderen of Wallonië woont …

In Brussel wordt het in de toekomst interessant om een thuisbatterij aan te schaffen. Momenteel is de vergoeding voor injectie en afname gelijk. Hier komt verandering in: je zal minder krijgen voor injectie. Dat maakt het interessant om zelf meer van je opgewekte stroom te verbruiken.

In Vlaanderen en Wallonië is het voordeel minder groot, aangezien de terugdraaiende meter in beide gewesten de mogelijkheid biedt om productie en consumptie doorheen het jaar te compenseren. In Vlaanderen heb je, door toevoeging van een bidirectionele meter, met een thuisbatterij wel de mogelijkheid om uit het prosumententarief te stappen. De wetgeving hieromtrent evolueert voortdurend. Afhankelijk hiervan kan de thuisbatterij een grotere rol gaan spelen in beide regio’s.

Onze mening: geleidelijk aan wordt de thuisbatterij een interessante investering voor eigenaars van zonnepanelen. Houd wel steeds rekening met je specifieke noden en de wetgeving in je regio.

Biedt de thuisbatterij onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet?

Dat is wat veel eigenaars van zonnepanelen zouden willen. Vandaag helpen zonnepanelen je reeds om voor ongeveer 30 % onafhankelijk te zijn van het net. Installeer je een thuisbatterij, dan kan dit percentage stijgen tot 80 % op jaarbasis! Van oktober tot maart zal je echter nog steeds energie van het net moeten halen.

Onze mening: een volledige ecologisch alternatief voor het elektriciteitsnet biedt de thuisbatterij niet, maar omdat ze ons beter gebruik laat maken van periodieke energiebronnen laat ze wel toe om meer afstand te nemen van het net.

Biedt de batterij elektriciteit bij een stroompanne van het net?

Ja. Je thuisbatterij neemt de energievoorziening over, zodat je verlichting, je verwarming en de belangrijkste huishoudtoestellen blijven werken. Vooral in landelijke gebieden, die vaker te kampen hebben met stroomonderbrekingen, is dit interessant. Het is ook een stil en milieuvriendelijk alternatief voor een huisgenerator op stookolie of benzine. Overweeg wel of het extra comfort de investering waard is …

Wat kost een thuisbatterij?

In Europa kost een Tesla Powerwall tussen de € 7.000 en € 8.000 (batterij en installatie omvormer inbegrepen). En dat is heel wat goedkoper dan vergelijkbare technologieën op de markt! De fabrikant biedt bovendien 10 jaar garantie. Het gaat om een batterij van 6,4 kWh die 250 tot 300 laad- en ontlaadcycli per jaar aankan (dus ongeveer een per dag).

Spreekt energieonafhankelijkheid je aan? Nieuwsgierig naar het potentiele rendement van je dak? Bereken snel hoeveel ze zouden opbrengen met onze simulatie-tool.

Ontdek ook onze volledige gratis gids: “Een thuisbatterij installeren bij je thuis”. Neem naar hartenlust door om zelf je oordeel te vellen …

 

Facebook Comments