Een Nederlandse architecte ontwierp wel een heel “slim” huis. Het past zelfs op 2 parkeerplaatsen en wordt in amper 2 dagen tijd gebouwd! En het is bovendien superzuinig ...

Het huis doet zijn naam alle eer aan: Slim Fit. Het huis werd uitgedacht door de Nederlandse Ana Rocha, is het toppunt van lichtheid en neemt amper plaats in. Het grondoppervlak is zo groot als dat van 2 parkeerplaatsen: 4 meter breed aan de gevel en 4 meter lang, ofwel 16 m2 in totaal. Maar het huis biedt wel maar liefst 50 m2 leefruimte! Hoe dat kan? Dankzij 3 functionele niveaus, die tot in de kleinste details werden uitgedacht.

Een woning die ruimte bespaart

In de keuken van het Slim Fit House zijn alle meubels en huishoudapparaten uitgevoerd in standaardmaten

Het Slim Fit House is vederlicht dankzij zijn houten structuur in stevig en duurzaam Ayous, een houtsoort afkomstig uit tropisch West-Afrika. De binnenmuren worden gevormd door panelen in berkenhout. Dat berkenhout komt ook terug in de meubels in multiplex in de woning. Om het gevoel van ruimte te vergroten, ontwierp de architecte “ruimtebesparende” meubels.

Het Slim Fit House werd ook ontworpen om natuurlijke verwarming en ventilatie te bevorderen.

En de opbergruimte? Er zijn rekken voorzien over de ganse hoogte van de trap om extra opbergruimte te creëren en tegelijkertijd het trappenhuis te voorzien van een echte eyecatcher.

Extra troef: de meubels besparen niet alleen ruimte, maar ook geld!

Een woning die geld bespaart

In het Slim Fit House hebben schuifpanelen de deuren vervangen om ruimte te winnen

In “tiny houses” (microwoningen) drijven meubels op maat de kosten van de investering uiteindelijk op. Dat is hier niet het geval! Hoe Ana Rocha dat klaarspeelt? Door enkel te werken met standaardafmetingen. De trap, de huishoudapparaten, de badkameraccessoires: alles is standaard. Ook verving ze de deuren door schuifpanelen in multiplex van berk om de trap (in dennenhout) te verbergen en de privacy tussen de verdiepingen te garanderen. De ruimte wordt er bovendien ook flexibeler door.

Een woning die energie bespaart

Het Slim Fit House werd ook ontworpen om natuurlijke verwarming en ventilatie te bevorderen dankzij de grote glaspartijen. De ramen zorgen ervoor dat de lucht circuleert door het smalle gebouw, terwijl de schuifpanelen warmteverlies tussen de verdiepingen tegengaan. Het huis is ook aangesloten op de stadsverwarming (een warmtenetwerk gebaseerd op het principe van centrale verwarming toegepast op een hele wijk of stad). Het bevindt zich in Almere Poort, dichtbij Rotterdam.

De grote ramen van het Slim Fit House verzekeren een gevoel van ruimte en bevorderen de natuurlijke verwarming

Er werd bijzondere aandacht besteed aan de dakisolatie. Hoewel het Slim Fit House zelfdragend kan zijn – zoals het prototype dat in januari gebouwd werd –, kan het ook de ruimte tussen twee bestaande constructies “vullen”. Hierdoor wordt het isolatieniveau nog groter.

Waaruit bestaan de 3 niveaus van het huis?

Op het gelijkvloers is er een compacte keuken en een eetkamer. Op de eerste verdieping het salon en op de tweede verdieping een ruimte voor een bed, een kast en een badkamer. Omdat de ruimtes open zijn en baden in het licht, geniet de bewoner een gevoel van ruimte en luxe ondanks de beperkte oppervlakte.

De eetkamer van het Slim Fit House in Nederland

Toch geeft de architecte toe dat haar Slim Fit vooral bedoeld is voor vrijgezellen in de stad. De Slim Fit van Almere werd gekocht door een designbedrijf dat het huis als pied-à-terre ter beschikking stelt aan buitenlandse medewerkers tijdens hun verblijf in Nederland.

©Foto´s Ana Rocha Architecture

Facebook Comments