Hoe prijsoffertes van zonnepanelen vergelijken

Je hebt beslist om zonnepanelen te installeren en je wil de prijzen van verschillende leveranciers vergelijken. Hier moet je op letten wanneer je je prijsoffertes voor zonnepanelen vergelijkt.
Paul D.
22/11/2019 |

Gouden regel: vergelijk appelen met appelen en zie erop toe dat in de offertes hetzelfde is inbegrepen. Want dan pas kun je goed vergelijken. Helaas zijn er nog altijd kleine verschillen. Let zeker op het volgende:

Welke type installatie van zonnepanelen is voorzien?

Soorten zonnepanelen vergelijken

Er bestaan verschillende types installaties (op een hellend dak, een plat dak, op de grond…) en verschillende soorten zonnepanelen (monokristallijne, polykristallijne of hoogperformante).

De prijs van zonnepanelen hangt dus af van het type, de kwaliteit en het vermogen (in kWp of kilowattpiek). Hier en daar worden installaties aangeboden aan bodemprijzen. Vaak gaat het hier om oude panelen met een zwak vermogen en een minder goede kwaliteit. Vraag dus zeker altijd naar de kenmerken en certificaten van het voorgestelde model.

Aantal zonnepanelen

Let op het aantal panelen dat aanbevolen wordt in de offerte. Dat moet aangepast zijn aan je verwachte consumptie. Verbruik je 3500 kWh per jaar aan elektriciteit, dan hoef je geen installatie met een capaciteit van 6000 kWh. Laat je geen (veel duurdere) hoogrendementspanelen (geschikt voor een klein dak) aansmeren als jouw dak geschikt is voor klassieke zonnepanelen en je een normaal verbruik hebt.

Vergelijk omvormers zonnepanelen

Controleer in de offertes ook welke omvormer wordt aanbevolen.. Een omvormer moet afgestemd zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. Als de omvormer te groot is (duurder) of te klein (goedkoop), zal je niet de gewenste opbrengst realiseren. Schaduw, bijvoorbeeld door een schoorsteen of bomen, beperkt het rendement van je installatie. In dat geval kan een duurdere omvormer wél interessant zijn. Wanneer je de opbrengst van de zonnepanelen vergelijkt, controleer ook zeker of de voorgestelde opbrengst wel rekening houdt met het feit dat de omvormer over het algemeen na 10 jaar vervangen moet worden.

Opvolging zonneproductie

Nog iets om rekening mee te houden als je prijzen vergelijkt, is de mate waarin je de productie van je zonnepanelen kunt opvolgen, via een app op je smartphone bijvoorbeeld. Soms is deze service in de prijs inbegrepen, soms niet.

Service voor de zonnepanelen

Vergelijk zeker ook de service die wordt geboden:

> Vervult je installateur ook de administratieve formaliteiten?

> Neemt hij de aansluitingskosten voor zijn rekening? Rekent hij extra kosten wanneer het kabeltraject wat langer uitvalt?

> Is het plaatsen van een extra stroomonderbreker in de elektriciteitskast inbegrepen?

> Doet de installateur ook de aanvraag voor het vervangen van de elektriciteitsmeter als die niet geschikt is om energie in het net te injecteren?

> Is de installatie van de zonnepanelen inbegrepen in de prijs of moet je ze zelf plaatsen ?

> Worden er oplossingen om je zonnepanelen te financieren aangeboden? Bijvoorbeeld via gespreide betalingen?

Met al die vragen moet je rekening houden wanneer je offertes gaat vergelijken! En niet alleen daarmee!

Garantietermijn

Let ook op de garantietermijnen voor het materiaal (panelen, omvormer…), de werkuren en het systeem zelf. Zo geldt voor de omvormer vaak een garantietermijn van 5 jaar, maar sommige installateurs bieden een uitgebreide garantie van 10 jaar aan.

Tegenwoordig kun je ook een garantie krijgen op het rendement van je zonnepanelen en dit gedurende 10 jaar. SunSure is een in België unieke garantie die wordt aangeboden door ENGIE en haar partner Sungevity.

Hoe werkt SunSure ? De opbrengst van je zonnepanelen wordt met specifieke software berekend nog voor de panelen worden geplaatst. Als je installatie na 10 jaar niet 90% van de voorziene jaarlijkse productie heeft bereikt, dan krijg je het verschil in euro terugbetaald! Zo kun je 10 jaar lang zeker zijn van je rendement.

Algemene voorwaarden

Last but not least : teken niet te snel. Neem zeker de verkoopsvoorwaarden door. Let daarbij met name op boeteclausules, bijvoorbeeld wanneer je de bestelling annuleert of te laat betaalt.

Teken enkel voor een prijs die vast en definitief is, en zorg dat dit zo vermeld staat in het contract. Zo vermijd je vervelende verrassingen achteraf. Wettelijk gezien mag de verkoper de prijs niet meer verhogen na ondertekening van het contract, maar je kunt maar beter zeker zijn. Betaal nooit meer dan 75% van de factuur vooraleer de installatie gecontroleerd en in dienst gesteld is. Doorgaans wordt er in drie schijven betaald: een derde als voorschot bij de bestelling, een derde bij de installatie en de laatste schijf bij de oplevering van de werken en de indienststelling van de installatie.

Wil je meer informatie over de keuze van de juiste installateur, de verschillende fases van de installatie of administratieve formaliteiten? Download dan gratis ons e-book « Jouw zonnepanelen: stap voor stap »