De Amazon Echo, een van de populairste uitvindingen voor “smart homes”, is in Noord-Amerika regelmatig uitverkocht. Onze correspondent in de Verenigde Staten heeft deze persoonlijke assistent voor jou getest.

Sinds juni 2015 verkoopt internetgigant Amazon in Noord-Amerika de Echo, een slim apparaat dat antwoord geeft als je ertegen praat en zo met de bewoners kan communiceren. Het succes is zo groot, dat deze digitale assistent regelmatig is uitverkocht! Stilletjes aan wordt de spraakassistent een echte hype voor het slimme huis.

Hoe ziet de Amazon Echo eruit?

Als een cilindervormige luidspreker. Hij is beschikbaar in 2 versies: Echo (170€) en Echo Dot, de miniatuurversie, die al aan de tweede generatie toe is en ongeveer 50€ kost. Voorlopig zijn de apparaten alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten en in twee Europese landen: het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Wat doet de Echo eigenlijk?

De Echo beschikt over een hele reeks diensten waarvoor je normaal een app moet downloaden of waarvoor je naar een website moet gaan: weerberichten, radiozenders (TuneIn), muziek (Spotify, Amazon Music). Maar hij kan nog meer …

De Amazon Echo met je stem bedienen

Om de Echo te activeren zeg je gewoon “Hey, Alexa” (Alexa is de naam van de computerstem). Vervolgens kun je vragen stellen, net zoals bij Siri, Cortana of Google Now. Of de assistent online informatie laten opzoeken (“Hoe hoog is het Atomium?”). Of hem bepaalde afspraken of je boodschappenlijstje voor je laten onthouden. Sinds 2016 zijn ook allerlei typische slimme huis-functies beschikbaar: het licht uitdoen, de voordeur vergrendelen, een alarm aanzetten, de garage openen en zelfs een pizza bestellen!

Steve Wozniak, de mede-oprichter van Apple, is alvast dolenthousiast over de Echo. Hij noemde deze uitvinding van Amazon trouwens de “iPhone van een slimme woning”! Als we spreken van bazen…Mark Zucherberg van Facebook heeft voor zijn smart home ook zijn eigen digitale assistent ontwikkeld.

Wat wij vinden van de Echo

Wij hebben de Amazon Echo 2 weken lang getest en waren aangenaam verrast over de mogelijkheden van het apparaat. Het bleek een stuk nuttiger dan we vooraf hadden gedacht.

Wij konden er, enkel via stem, onze Philips Hue sfeerverlichting  mee bedienen en zelfs een Uber-taxi bestellen zonder de mobiele app te gebruiken!

Alexa, ook een mobiele app voor de Amazon Echo

Alexa is niet alleen de naam van de computerstem van de Echo, maar ook van een app (voor Android, FireOS en iPhone/iPad) waarmee je bepaalde functies bedient. Zoals een Spotify-playlist weergeven (met een bijzonder aangenaam geluid, wat je niet zou vermoeden als je het apparaat ziet). Maar voor de meeste diensten is je stem genoeg.

De Amazon Echo blijft verrassen

Wat ons het meeste heeft verrast, is het vermogen van Alexa om je opdracht te verstaan, zelfs als je in de verste hoek van de kamer staat.

Alleen als je vrienden op bezoek hebt, begrijpt de Echo je niet goed. Lawaai is dus niet bevorderlijk voor een vlot gesprek met de digitale assistent.

Hoe gaat de Amazon Echo om met je privacy?

Natuurlijk kan de Echo ook problemen opleveren voor je privacy. Als je alleen maar “Hey Alexa” of “Alexa” moet zeggen om de assistent te laten reageren, betekent dit ook dat hij de hele tijd luistert naar wat er in de kamer gebeurt. Als je het apparaat wilt gebruiken, zal je dus op Amazon moeten vertrouwen …

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends inzake verwarming? Benieuwd naar de innovaties op energiegebied of voor slimme woningen? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Sweet & Smart Home.

Facebook Comments