Onlangs nog bleken sommige slimme producten door een veiligheidslek informatie over hun eigenaars prijs te geven. Hoe je privacy beschermen als je slimme toestellen gebruikt? Volg de gids!

Een koffiezetapparaat met wifi-verbinding dat plots wordt gehackt, een geconnecteerde Barbie die persoonlijke informatie lekt en onlangs ook een seksspeeltje dat aan de fabrikant gegevens verschaft over het gebruik en de gebruiker … Nee, ook slimme producten zijn niet onfeilbaar. Veiligheidslekken zijn altijd en overal mogelijk. Toch moet het aantal incidenten niet overdreven worden en vooral: je kan ze voorkomen. Met onze 4 tips bijvoorbeeld.

1. De cloud is nuttig, maar …

Slimme producten: gebruikmaken van de cloud om er informatie op te slaan mag dan wel heel handig zijn, let op voor de bescherming van je privacy.

Talrijke slimme toestellen bewaren gegevens in de cloud, bij externe partners.

Voor de gebruiker is het vaak heel moeilijk om te achterhalen waar zijn informatie naartoe gaat. Of wie ze bewaart en hoe lang ze opgeslagen blijven.

Opgepast voor beveiligingstoepassingen

Soms is het ook belangrijk om voldoende aandacht aan privacy te besteden. Denk maar aan beveiligingstoepassingen zoals camerabewaking. Waar sla je die gegevens op? Mag je ze wel gebruiken of met anderen delen? Het is bijvoorbeeld niet wettelijk om je poetsvrouw of babysit te filmen als zij daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Je moet ze waarschuwen dat er een camera staat (lees zeker ook onze gids over het vergelijken van veiligheidscamera’s).

Om problemen met informatiebeveiliging en privacy te vermijden, bewaart de slimme thermostaat boxx alle opgenomen gegevens rechtstreeks op het toestel en niet in de cloud. De gegevens over de instellingen en het energieverbruik komen dus niet in de cloud terecht, maar blijven in het boxx-toestel zelf zitten. Bovendien kan de gebruiker zelf bepalen of hij al dan niet externe toegang tot boxx mogelijk maakt. Hij heeft dus 100 % controle over zijn gegevens.

ENGIE Electrabel gaat ook de verbintenis aan om deze gegevens niet aan partners of derden mee te delen. Een consument kan zich bijgevolg vrij eenvoudig beschermen tegen elke inbraakpoging. Hij moet daarvoor alleen zijn thuisnetwerk voldoende beveiligen (zie onze tip nr. 3).

Hoogbeveiligde boxx voor jouw bescherming

Toch hebben tientallen whizzkids half oktober 2016 tijdens het “Hackaton”-festival geprobeerd om in boxx in te breken. Hun oordeel? De slimme thermostaat heeft weinig kwetsbaarheden. Ze gaven ENGIE Electrabel ook enkele tips om de beveiliging van boxx nog te verbeteren.

Andere toestellen bewaren hun gegevens op een andere plaats dan in de cloud. Zo zijn er camera’s die hiervoor een micro SD-kaartje gebruiken. Je kan bovendien ook de voorkeur geven aan toestellen die je toegang verschaffen tot hun geheugen, zodat je de bewaarde gegevens kan bekijken en wissen. Denk er ook aan om je informatie te verwijderen als je je abonnement op een bepaalde dienst opzegt.

2. Schakel je toestellen uit als dat mogelijk is

Een van de eenvoudigste oplossingen om je privacy te beschermen, is je slimme toestellen uitschakelen als je ze niet gebruikt. Zo zijn er camera’s die geen beelden opnemen als je thuis bent. Je kan ze natuurlijk wel weer aanzetten als je naar bed gaat.

3. Isoleer en beveilig je wifinetwerk

Slimme producten maken vaak gebruik van het wifinetwerk om online te blijven. Zorg er dus voor dat het beveiligd is.

Veel slimme producten maken gebruik van het wifinetwerk van je woning. Dat moet je dus in de eerste plaats beveiligen als je hackers wil buitenhouden en aanvallen met malware wil voorkomen.

Een protocol om je netwerk te versleutelen

Vergrendel om te beginnen je netwerk met het WPA2-protocol (het WEP-protocol vermijd je beter, het is minder veilig). Versleuteling maakt de gegevens die je via je wifi verstuurt of ontvangt onleesbaar, ook als ze zouden worden onderschept. Elke modem biedt de mogelijkheid om een versleutelingsprotocol in te stellen. Kijk maar na en gebruik het!

Voorzie een ‘bezoekersnetwerk’

Je kan ook een ‘guest-netwerk’ instellen (Engels voor gast) voor mensen die bij jou op bezoek komen. Zo’n netwerk biedt alleen toegang tot het internet en niet tot je computer of andere slimme producten in huis.

Een complex wachtwoord

De toegang tot je wifinetwerk moet ook beveiligd zijn met een wachtwoord, dat voldoende complex moet zijn. Gebruik daarom door elkaar cijfers, letters, kleine en hoofdletters en tekens zoals ”;:”% !?§ ”. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is. Denk er ook aan om het vergrendelscherm van je smartphone of tablet te beveiligen met een wachtwoord of, als je toestel over die mogelijkheid beschikt, met je vingerafdruk.

Regelmatige updates

Vergeet evenmin om je modem regelmatig te updaten om veiligheidslekken zoveel mogelijk te voorkomen. Het is ten slotte ook een goed idee om de naam van je netwerk af en toe te wijzigen. Dit verbetert weliswaar niet de beveiliging van je netwerk zelf, maar potentiële piraten merken dan wel dat je het ernstig meent met je veiligheid.

4. Blijf anoniem

Wie slimme producten gebruikt en zijn privacy wil beschermen, blijft zo anoniem mogelijk.

Soms ben je verplicht om een online account te openen om een geconnecteerde dienst te gebruiken. Doe dat dan niet onder je echte naam en voornaam, maar gebruik een pseudoniem. Vraagt het systeem ook je geboortedatum? Kies dan 1 januari, behalve als je echt op die datum geboren bent, natuurlijk :-)!

Probeer om je slimme producten aan verschillende e-mailadressen te koppelen. Dan kunnen ze in elk geval niet tegelijk worden gehackt. En gebruik nooit een adres dat geldt voor verschillende gezinsleden en dat zowat overal op het internet rondslingert. Geef ten slotte aan elk slim product een eigen wachtwoord en schakel de functie “automatisch delen van informatie op de sociale media” altijd uit.

Slimme producten zijn heel nuttig en handig en ze maken het ons gemakkelijker, maar ze zijn niet onschuldig. Om ze veilig te gebruiken, mag je enkele basisregels niet uit het oog verliezen. Als je onze tips volgt, hoef je je echt niet ongerust te maken: je woning en je slimme toestellen zijn dan goed beveiligd …

Ontdek ook ons artikel om je woning te beveiligen tegen inbraak.

Facebook Comments