Droom je van een goede nachtrust? We helpen je alvast op weg met deze 5 eenvoudige tips. Slaapwel...

Beter slapen… Het is een grote wens van velen. Volgens een onderzoek van de Belgian Association for Sleep research and Sleep medicine geniet één Belg op drie niet van een herstellende nachtrust. En hoewel stress, angst en onze gejaagde levensstijl daar vaak voor iets tussen zitten, bestaan er wel degelijk concrete en eenvoudige oplossingen voor elke dag.

1. Minstens 1 uur voor het slapengaan geen schermen meer

Verban schermen uit je slaapkamer om beter te slapen

Gedaan met tv in de slaapkamer of vlug je mails of Facebook checken in bed. Vermijd een uur voor het slapengaan alle mogelijke schermen, want ze bereiden je lichaam geenszins voor op een deugddoende nachtrust. Wat trouwens goed uitkomt nu je beslist hebt om meer te lezen!

Of om vaker een ontspannend bad te nemen. Let wel, een te warm bad werkt averechts. Neem liever een bad met lauw water (max. 37°) waardoor je heerlijk ontspant en je lichaamstemperatuur daalt om je lichaam voor te bereiden op de nacht.

2. Na 16 uur: enkel nog water en kruidenthee van rolklaver

Cafeïne, thee en alcohol doen je nachtrust allesbehalve goed. Schrap deze dranken dus vanaf 16 uur. Zo ben je zeker dat hun oppeppende eigenschappen uitgewerkt zijn als je gaat slapen. Probeer ‘s avonds ook licht te eten (vermijd vetten en suikers) en sluit je avondmaal af met een kruidenthee van meidoorn, valeriaan, linde of gewone rolklaver. Want die helpen je stuk voor stuk om beter te slapen.

3. Kies de juiste wekker

Omdat je wekker even belangrijk is als je nachtrust, neemt de slimme wekker Beddi deze 2 voor zijn rekening! Zijn geïntegreerde witte ruisgenerator helpt je bij het inslapen. Of dommel je liever in met het geluid van de wind, het bos of de zee? Dat kan ook.

Om je te wekken, simuleert Beddi de natuurlijke dageraad. Kwestie van in alle zachtheid terug te keren uit dromenland. En wat meer is, Beddi kan verbonden worden met je slimme producten waardoor de koffie alvast klaar staat als je beneden komt of de rolluiken al geopend worden!

4. Zorg voor een slaapvriendelijke slaapkamer

Je omgeving beïnvloedt de kwaliteit van je nachtrust aanzienlijk. Houd het dus lekker fris in je slaapkamer (max. 18°) en verlucht ze dagelijks: 10 minuutjes volstaan en doen al wonderen! Je mechanische thermostaat vervangen door een slimme thermostaat kan hierbij helpen. Zo kan je de ideale temperatuur makkelijk programmeren. De meeste slimme thermostaten passen de temperatuur immers zelf aan afhankelijk van het uur waarop je gaat slapen.

5. Sporten mag, maar …

's Avonds sporten is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust

Sporten na 19 uur kan je bioritme in de war brengen. Rond dat uur verlaagt je lichaamstemperatuur namelijk en bereidt je organisme zich stilletjes aan voor om te gaan slapen. Sporten daarentegen pept je net op. Tijdens de inspanningen geeft je lichaam adrenaline vrij. Het uitgelezen moment om te sporten blijft daarom ‘s ochtends of tijdens de middagpauze. Heb je geen andere keuze, laat dan minstens 2 uur tussen het einde van je sportieve activiteit en het slapengaan.

Facebook Comments