Binnenkort heb je zelfs je smartphone, tablet of stem niet meer nodig om slimme apparaten te bedienen. Dus waarom jij niet?

Binnenkort heb je zelfs je smartphone, tablet of stem niet meer nodig om slimme apparaten te bedienen. Je gedachten zijn dan voldoende! Onderzoekster Nataliya Kosmyna slaagt er nu al in. Dus waarom jij niet?

Eerst bedienden wij onze slimme apparaten met een smartphone of tablet, daarna lukte het met een spraakassistent en nu zou zelfs de juiste gedachte al volstaan! Deze krachttoer is in elk geval gelukt bij onderzoekster Nataliya Kosmyna.

Voor haar doctoraatsthesis heeft zij aangetoond dat je met een koptelefoon vol elektroden op je hoofd een drone kunt besturen met je gedachten. De elektrische signalen afkomstig van je brein zijn daarvoor voldoende.

Ik denk, dus ik bestuur

Hoe bedien je een apparaat met je gedachten? Door een idee of een beeld te koppelen aan een commando. In de praktijk betekent dit dat je met een encefalografische koptelefoon de elektrische activiteit opvangt van een persoon die zich inbeeldt dat hij zijn 2 handen beweegt om een drone te laten opstijgen of landen. De koptelefoon is met een computer verbonden.

Vervolgens moet je de software trainen om deze signalen te herkennen. Vervolgens hoef je alleen maar de koptelefoon op te zetten en dezelfde beelden op te roepen om het apparaat ook echt te laten bewegen. De onderzoekster dacht bijvoorbeeld aan een wolk om een drone te laten opstijgen. En aan een grasveld om hem te laten landen.

Wat zo opmerkelijk is aan het verhaal van Nataliya Kosmyna, is dat zij een algoritme heeft geschreven om uit alle signalen die de hersenen produceren alleen de “commandosignalen” te filteren. Dat maakt de voorbereiding voor het besturen van een apparaat veel eenvoudiger.

Je slimme woning bedienen met je brein

De onderzoekster wil haar resultaten de volgende maanden gebruiken om het comfort in woningen te verbeteren. Misschien leven en wonen wij binnenkort helemaal anders, dankzij haar uitvinding. Zij kan al slimme apparaten zoals de verlichting of de radiatoren in een kamer bedienen, gewoon door eraan te denken. Stel je voor wat dit betekent voor de slimme woning van de toekomst: de bewoners zullen ze moeiteloos aan hun wensen kunnen aanpassen!

In de beginfase wil de onderzoekster die kleine revolutie voorbehouden voor personen met een handicap, die zo opnieuw volledig zelfstandig zouden kunnen wonen. Ze werkt trouwens ook aan rolstoel om met je gedachten te besturen.

Maar ze erkent ook dat er nog veel obstakels te overwinnen zijn vóór het systeem marktrijp is. “Zelfs als je het systeem traint om je hersenactiviteit te herkennen, zal het fouten maken”, verklaarde ze aan AFP. “75% geslaagde commando’s zou al niet slecht zijn voor sterk afhankelijke personen.”

De volgende fase? Een standaardalgoritme met grootschalige modeling bouwen, zodat je niet langer je eigen signalen moet registreren. Je hoeft dan maar aan een kopje koffie te denken en het komt er al aan!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends inzake verwarming? Benieuwd naar de innovaties op energiegebied of voor slimme woningen? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Sweet & Smart Home

Facebook Comments