Stel: je hebt geen tuin, maar je wil toch zelf biologisch geteelde groenten oogsten. Is een slimme binnenmoestuin dan de oplossing? Wij wegen de voor- en nadelen voor beginnende binnentuiniers tegen elkaar af.

Slimme binnenmoestuinen schieten sinds enkele maanden als … paddenstoelen uit de grond. Niet echt verrassend, want deze slimme producten zijn charmant en hartveroverend. Maar wat maakt ze zo aantrekkelijk?

1. Een slimme moestuin zorgt zelf voor voldoende water

De slimme moestuin Lilo is wateronafhankelijk. Hij begiet zichzelf met andere woorden. Perfect als je zelf geen groene vingers hebt.

Dit is ongetwijfeld het grootste voordeel. Bij de nieuwste modellen hoef je zelfs tot 4 weken niet naar de watervoorraad om te kijken. Je vult gewoon een waterbak en de slimme moestuin geeft alle plantjes precies de hoeveelheid vocht die ze nodig hebben. Ideaal als je zelf geen groene vingers hebt, regelmatig afwezig bent of water geven een vervelende klus vindt.

2. Optimale verlichting om het hele jaar te oogsten

Een slimme moestuin functioneert bijna altijd met ledverlichting die de kleurensamenstelling van daglicht imiteert en bovendien energiezuinig is.

3. Geen aarde in je keuken of salon!

Verscheidene moestuinen werken volgens het principe van de watercultuur, waarbij de plantjes groeien in een voedingsoplossing, dus zonder aarde.

Andere modellen maken gebruik van capsules met voedingsstoffen (zoals de Click & Grow) of van blokken die uit biologische substraten bestaan. Bij deze moestuinen van de nieuwste generatie zou de opbrengst tot 3 keer hoger liggen dan bij een klassieke teelt in aarde!

4. Tuinieren op je smartphone

Nog een slim aspect van deze moestuinen is dat je op je smartphone een berichtje ontvangt als je water of voedingsstoffen moet toevoegen. Je krijgt ook veel tips en recepten.

Naast alle opgesomde voordelen, helaas  toch ook enkelenadelen …

5. Ook slimme moestuinen raken opgeteeld

Deze kamermoestuinen zijn weliswaar handig om groentjes te oogsten tijdens de wintermaanden, maar je moet wel op tijd het mengsel vervangen waarin de plantjes groeien. Zelfs een binnenmoestuin heeft niet genoeg aan lucht en water alleen!

6. Geen 10 m² aan moestuin

De concurrentie tussen de slimme binnenmoestuinen is hevig en ze beloven allemaal de grootste opbrengst op de kleinste oppervlakte. Ze zijn daardoor zelden breder dan 30 of 40 cm en dus eerder geschikt om kruiden en sla te telen dan groenten.

Je eigen kruiden zien groeien is beslist boeiend, maar in je appartementje een volwaardige groentetuin uitbouwen is te hoog gegrepen. Een uitzondering is Niwa, een grote slimme broeikas met hedendaags design.

De meeste slimme moestuinen worden gebruikt om kruiden te kweken, maar dankzij Niwa kan het ook met grotere groenten zoals tomaten en paprika.

In deze verticale “glazen doos” (375$) is ruimte genoeg voor kerstomaatjes, paprika’s, enz. en bij ditzelfde merk vind je ook een bouwpakket om je eigen binnenmoestuin op maat te bouwen (183$).

Als je zelf graag meer groenten wil oogsten, is de installatie van een slimme serre om het hele jaar door 4 personen te voeden volgens ons een goed idee!

Foto’s: Click & Grow, Tregren

Facebook Comments