Niet genoeg licht bij je thuis om planten weelderig te laten groeien? Goed nieuws: Duitse designers bedachten Mygdal, een lamp die planten overal doet groeien. En dat zonder water of natuurlijk licht!

Decoratief, rustgevend, zuiverend, … Groene planten hebben niets dan voordelen. Of je ze nu ergens op zet, ze ophangt of ze tegen de muur bevestigt, ze zorgen in elk interieur meteen voor een frisse en natuurlijke toets. Het addertje onder het gras? In een ruimte met weinig licht gedijen ze helaas niet zo goed …

Leds ter vervanging van de zon

In de Mygdal-lamp vervangen de leds de zon om de planten te doen groeien

Terwijl het Duitse Nui Studio onderzocht hoe het voor meer planten en licht kon zorgen in een stedelijke omgeving, sloeg het designteam twee vliegen in één klap. De designers ontwikkelden Mygdal, een glazen lamp waarin je een plant kunt doen groeien!

Hoe dat kan? Dankzij ledlampen die steeds meer design en decoratief zijn, in plaats van de zon! Daardoor kan de plant aan fotosynthese gaan doen, zoals ze dat in de volle natuur zou doen. Diezelfde technologie hebben we trouwens uitgetest met Click & Grow. Er bestaan ook varianten voor groenten: de slimme binnenmoestuinen.

Een zelfvoorzienend ecosysteem

Maar daar stopt het niet … Speciaal voor wie geen groene vingers heeft: de ontwerpers hebben de innovatie zo ver gedreven dat ze voorzien is van een autonoom ecosysteem dat voortdurend het water en de lucht binnenin de lamp recycleert. 

Dankzij deze technologie kunnen planten jarenlang groeien zonder dat je ze hoeft te verzorgen en zonder ze te moeten gieten.

Dankzij deze technologie, waarvoor een patent werd aangevraagd, kunnen planten jarenlang groeien zonder dat je ze hoeft te verzorgen en zonder ze te moeten gieten. Je loopt dus niet het risico dat ze verkommeren omdat je ze niet goed onderhouden hebt of omdat je ze net te veel gegoten hebt.

Enige vereiste van de Mygdal-lamp: de planten moeten minstens 8 uur per dag licht krijgen (waarvan 4 uur in volle licht). Wel kan je de kleur, de intensiteit, het tijdstip en de duur van de verlichting gemakkelijk bedienen via een app op je smartphone of tablet.

Een heuse designlamp

De Mygdal-lamp waarin planten groeien, is beschikbaar in 2 groottes: 42 of 70 cm

Tot slot verenigt de Mygdal-lamp – zoals het elk geslaagd project betaamt – technologie en esthetiek en ziet ze er dus bovendien heel mooi uit. Het model bestaat in 2 verschillende groottes (hoogte van 42 cm of 70 cm) en biedt keuze uit 3 plantendecors: “jungle”, “zen” of “lush” met bladeren met een kleurrijke toets.

Heb je na enkele maanden of jaren zin in een andere sfeer? Dat kan, want je kan de bodem van de bak heel gemakkelijk openen om de planten eruit te halen en te vervangen.

Enige struikelblok momenteel: de prijs. Het kleinste model kost al snel 2 950 € en het grootste 4 450 € …

Ontdek ook hoe planten binnenkort onze woning kunnen verlichten

Foto’s: Nui Studio

Facebook Comments