In 2016 verhuisde Dirk met vrouw en kinderen naar een statige villa van de jaren 30. Voor het opvolgen van de energie in huis schafte hij zich een boxx aan. “Ik was er vanaf dag één verliefd op”. Ook vandaag is de liefde nog even groot.

Wat verbruikt het meeste? De vaatwasmachine of de koelkast? Hoeveel brengt het op om je klassieke lampen te vervangen door leds? En is dat sluipverbruik nu echt alle moeite waard? De meeste mensen weten niet hoeveel energie ze verbruiken. Ze weten het pas echt wanneer de jaarrekening in de bus valt. Maar ook dat zegt niet veel, want je weet niet waar al die kilowatturen in de afrekening naartoe zijn gegaan.

Dirk, die weet het wel. Hij weet precies hoeveel hij verbruikt. Dankzij de boxx kent hij de energievreters en kon hij zijn energiefactuur aanzienlijk verminderen. “Dat is voor mij dé grote plus van de boxx: ik heb controle over wat er in huis gebeurt.

Uitdaging aanvaard!

Boxx_verbruiken_kWh_zomer_Dirk_boxx

Doordat Dirk veel inzicht heeft in waar zijn energie naartoe gaat, kan hij er ook iets aan doen. “Dat wordt echt een spelletje. Ik ga de uitdaging aan om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Zo probeer ik soms op een hele zomerse dag slechts 10 kWh te verbruiken.” Als je weet dat een douche zo’n 2 kWh verbruikt, een volle droogkast 3 kWh of een ADSL-modem in 8u tijd 1 kWh, dan is dat weinig.

Doordachte ingrepen 

Maar boxx is zoveel meer dan een leuke gadget. Doordat Dirk in realtime weet hoeveel energie er wordt verbruikt, kon hij ook al een aantal duurzame ingrepen uitvoeren. Zo verbruikt hij dankzij de boxx en extra isolatie nu 10.000 kilowattuur minder aardgas – een mooie besparing die al snel enkele honderden euro’s opbrengt. Zonder op comfort in te boeten: de verwarming staat nog altijd op 21° à 22°C als er iemand thuis is. Door zijn verbruik met de boxx te monitoren en vooral dankzij een betere isolatie van het dak (volledig) en de vloer (voor 50%).

“Ik verbruik nu 10.000 kilowattuur minder aardgas.” 

Bye-bye, energievreters

Dirk let ook veel meer op zijn nachtverbruik. “Vooraleer ik ga slapen, kijk ik even naar mijn boxx”, vertelt hij. “Ik zag dat ik toch nog veel verbruikte. Door alles uit te zetten en één toestel aan te laten, kon ik opsporen welke toestellen in huis de stille verbruikers zijn. Dat kan met de boxx omdat je ziet wat bijvoorbeeld de TV-decoder of de laptop verbruikt.” Nu zet Dirk ’s avonds de computer, de decoder enz. uit. Hij heeft ook stekkerdozen geplaatst zodat hij alles in één keer kan uitschakelen.

Dankzij boxx ontdekte hij ook hoeveel energie er ook naar de gewone ‘was en plas’ gaat. Dirk heeft een nieuw samengesteld gezin met 5 kinderen, dus dat verklaart ook waarom zijn elektriciteitsverbruik met 5.500 kilowattuur aan de hoge kant ligt.

De opvolging van zijn verbruik heeft hem ook overtuigd om zijn oude lampen door leds vervangen.

Elke maand een handig rapport

Dirk kijkt elke dag naar zijn boxx, en ook het scherm ‘Status verbruik’ is voor hem een interessante extra. “Ik vind het vooral fijn dat je in het rapport het verschil ziet tussen het geschatte verbruik en het reële verbruik. Dat houdt je scherp.

het Status verbruik rapport ziet het verschil tussen het verwachte verbruik en het reële verbruik

Goed om weten: het verbruik wordt niet alleen in kilowattuur en in m3, maar ook in euro’s weergegeven. Dat maakt het extra tastbaar.

Zou Dirk boxx aanraden? Ja, en dat doet hij ook regelmatig, zo blijkt. “Als er mensen over de vloer komen, gebeurt het regelmatig dat ik boxx toon. De lay-out is mooi en duidelijk: handig om het bezoek in een handomdraai uit te leggen dat het echt wel kan om te weten wat je verbruikt en waarom.

Facebook Comments