Neem een spraakassistent in dienst en leg je smartphone aan de kant. Want je stem volstaat om allerlei acties uit te voeren. Toch is met je stem slimme apparaten bedienen nog maar een begin. Voer je binnenkort echte gesprekken met je woning?

De sector van de nieuwe technologieën vindt dat de tijd rijp is om oude gewoontes los te laten: voortaan gebruiken we onze stem om thuis slimme apparaten te bedienen. Artificiële intelligentie gaat dat mogelijk maken. Kijk maar naar de baas van Facebook in zijn slimme woning, die je hier onlangs kon bewonderen.

Gebruik je stem om met Alexa te praten

“Alexa, doe het licht in het salon aan”. Alexa is de computerstem van de Amazon Echo, een toestelletje dat Amazon heeft ontwikkeld om ons grote diensten te bewijzen: online informatie opzoeken, de voordeur op slot doen, lampen aan- of uitdoen, het weerbericht geven, … Alexa kan niet alleen jouw gesproken bevelen uitvoeren, ze praat ook zelf en reageert op wat je zegt.

Sinds Alexa in 2014 op de markt kwam, is ze al flink gegroeid: ze kan nu bijvoorbeeld ook Philips Hue-lampen bedienen  of de temperatuur in een kamer regelen. En Alexa komt ook los van de Echo-speaker. Ze evolueert naar een open source-project. Merken als BMW hebben grote plannen met Alexa: bestuurders kunnen haar bijvoorbeeld vragen om een route naar het navigatiesysteem te sturen of om na te gaan of er nog genoeg brandstof aan boord is. Heb je een elektrische auto die in je garage oplaadt, dan checkt Alexa de batterijlading.

Praat tegen spraakassistent Alexa en vraag naar informatie over je BMW.

Spraakt lijkt je woning bewustzijn te geven

Wat is er natuurlijker dan je stem – en gewone gesproken taal – voor interactie met je omgeving? Zac, een wasbeertje dat naar je luistert en je begrijpt, brengt die revolutie nu al in huis. Hij kan je oven inschakelen, het licht regelen, de bewakingscamera’s in het oog houden, enz.

Apple heeft op dit domein zijn plannen nog niet bekendgemaakt, hoewel Siri steeds nadrukkelijker aanwezig is in Apple-producten (computers inbegrepen). Google heeft daarentegen niet gewacht om uit te pakken met Home.

Google Home lijkt nog het meeste op een bloempot of een draadloze speaker. Het toestelletje doet ongeveer hetzelfde als Echo, met een microfoontje dat de hele tijd luistert tot je de toverformule “Hey Google” uitspreekt. Momenteel is Home alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar.

Aangezien Google al heel veel persoonlijke gegevens over ons heeft, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Home laat je met je stem iemand een mailtje sturen, geeft je de raad om vroeger te vertrekken als er veel verkeer is, zoekt je vakantiefoto’s op en toont ze op je tv (via Chromecast), bestuurt je Hue-lampen, beheert de Nest-sensoren in je woning of beantwoordt je vragen over het weer, de temperatuur buiten en het beste moment om je rolluiken naar beneden te laten.

Spraak heeft de toekomst

Dit is duidelijk nog maar het begin van de opmars van artificiële intelligentie. De ontwikkelaars willen je in de toekomst nog meer de indruk geven dat je met een mens van vlees en bloed praat, die aan complexe discussies kan deelnemen, zelf oplossingen bedenken, reageren op onverwachte gebeurtenissen en zelfstandig denken. Je spraakassistent kan je dagelijks leven dan in veel opzichten gemakkelijker en interessanter maken …

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends inzake verwarming? Benieuwd naar de innovaties op energiegebied of voor slimme woningen? Meld je dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Sweet & Smart Home.

Facebook Comments