We blikken op 4 cultfilms terug waarin we al slimme producten konden zien die ondertussen een plaats vonden in onze smart homes.

Twee films sleepten een Oscar in de wacht, één werd genomineerd, en de andere was niet geselecteerd. Wat deze 4 films gemeen hebben? Ze maakten allemaal kans op de Oscar voor het slimme huis van de toekomst!

Mon Oncle van Jacques Tati, 1958

Of Jacques Tati de uitvinder is van het slimme huis? Op het einde van de jaren 50 zien we in zijn film Mon Oncle – die in 1959 bekroond werd met de Oscar voor de beste anderstalige film – een garagepoort met bewegingsdetector. Ook de keuken was al volledig gerobotiseerd. Het huis van Monsieur Arpel was met andere woorden misschien wel het allereerste slimme huis van de moderne tijd.

Back to the Future van Robert Zemeckis, 1989

Marty McFly wordt gekatapulteerd naar het jaar 2015. Hij komt terecht in een huis waar de lichten aangaan zodra ze iemand nieuw detecteren, waar de smartphone verdacht veel op een virtual reality bril lijkt en de elektrische toestellen spraakbediening hebben. Vooral de scène in de keuken is legendarisch. Niet verwonderlijk dus dat de sequel genomineerd werd voor de Oscars en de eerste film er verschillende mee naar huis mocht nemen!

Minority Report van Steven Spielberg, 2002

Enkele jaren voor de lancering van de XBox 360 manipuleert Tom Cruise al gegevens met zijn slimme handschoenen. Het principe doet denken aan dat van Kinect van Microsoft. Vandaag kan je met Bixi bijvoorbeeld slimme producten bedienen met specifieke bewegingen boven het kastje. Minority Report werd genomineerd voor de Oscars.

The Island van Michael Bay, 2005

Een gezond lichaam in een slim huis! In The Island wordt Lincoln Six-Echo elke ochtend bijgestaan door het netwerk van zijn appartement. Een micro regelt zijn lichaamsbeweging, zijn toiletten analyseren zijn urine en sensoren bestuderen zijn slaap. Al die gegevens worden doorgestuurd naar zijn dokter die hem op die manier dagelijks opvolgt. Een voorbode zeg maar van de komst van slimme producten voor onze gezondheid en welzijn!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends inzake verwarming, de innovaties op energiegebied en de evolutie bij de slimme apparaten? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief Sweet & Smart Home.

Facebook Comments