Niet gemakkelijk om een slimme thermostaat te kiezen, want er komen er steeds meer op de markt. Waar moet je op letten vóór je je keuze maakt?

De tijd van die simpele plastic schakelaardoosjes is voorbij. Als je vandaag je thermostaat wil vervangen en wil overstappen naar een slimme versie, dan is het onder andere omdat je hem wilbedienen met je smartphone, tablet of computer. Ze helpen ons ook om ons energieverbruik en dus onze uitgaven zo goed mogelijk te beheren.

Sommige gaan nog een stap verder. Ze bieden zelfs zoveel functies dat het steeds moeilijker wordt om tussen de bomen het bos te zien, laat staan een keuze te maken.

Slimme thermostaat: 7 criteria om te kiezen

1. Afstandsbediening en programmering

Dit is een fundamentele functie. Niet alleen om in elke kamer afzonderlijk de temperatuur te bepalen, maar bijvoorbeeld ook om een weekprogramma in te stellen op basis vanje bezigheden. De thermostaat houdt dan rekening met de momenten waarop je al dan niet thuis bent. De meeste thermostaten kan je ook op afstand bedienen, met een app.

2. Je verbruik opvolgen

De temperatuur optimaal instellen is natuurlijk prima. Maar sommige slimme thermostaten doen nog veel meer. Zij volgen je verbruik per uur, per dag, per week, enz. en maken vergelijkingen mogelijk.

3. Rekening houden met je gewoonten

De meeste slimme thermostaten zijn tegenwoordig in staat om “bij te leren”. Dat kan 2 dingen betekenen: dat de thermostaat je woning leert kennen of dat hij leert rekening houden met je gewoonten.

4. Interactie met andere slimme apparaten

Niet alle slimme thermostaten kunnen andere slimme apparaten in huis bedienen. Dit is dus zeker een eigenschap waar je op moet letten. Is een bepaalde thermostaat bijvoorbeeld in staat om het verbruik van je elektrische apparaten te vergelijken via slimme stopcontacten? Kan hij die stopcontacten of je slimme verlichting op afstand aan- en uitzetten, rekening houden met de weersvoorspelling, de temperatuur in huis afstemmen op de buitentemperatuur, enz.?

5. Berekent hij je uitgaven in realtime?

Als je dan toch investeert in een slimme thermostaat, dan moet hij ook echt slim zijn. Hij moet je bijvoorbeeld toegang geven tot de historiek van je energieverbruik en in euro’tain’taangeven hoeveel je precies verbruikt aan gas of elektriciteit. Deze interessante functie zien we jammer genoeg maar op weinig thermostaten. Maar gelukkig wel bij boxx, de slimme thermostaat van ENGIE Electrabel.

6. Voor alle verwarmingstypes?

Je kunt niet alle slimme thermostaten met alle verwarmingssystemen combineren. Zo is er bijna geen enkele compatibel met elektrische systemen, die over een eigen ingebouwde thermostaat beschikken. En ook houden ze lang niet allemaal rekening met de vraag of je in je woning ook een kachel gebruikt. Sommige slimme thermostaten werken samen met On/Off-ketels, andere met OpenTherm-ketels, nog andere met beide types cv-ketels.

7. Installatie

Veel verkopers of gebruiksaanwijzingen van slimme thermostaten zullen je op het hart drukken dat de installatie kinderspel is. Helaas klopt dat meestal niet helemaal … Daarom is het belangrijk dat je een thermostaat kiest die door een professionele installateur wordt geplaatst. Alleen dan ben je er helemaal zeker van dat hij optimaal functioneert, zowel draadloos als via een kabeltje met je cv-ketel.

Wil jij thuis ook een slimme thermostaat installeren? We hebben voor jou de meest courante modellen in België vergeleken. Download gratis onze vergelijkingsgids van de slimme thermostaten.

Facebook Comments