Is je jaarlijkse afrekening ook altijd een verrassing? En vraag je je ook af waarom je opnieuw meer (of minder) verbruikt hebt? Vier getuigen gingen op zoek naar een verklaring, met de hulp van een klein toestel…

Liesbeth, Christophe, Frédéric en Gery hadden één gemeenschappelijk doel : meer inzicht krijgen in hun verbruik van aardgas en elektriciteit én besparen.
«Mijn man en ik houden ons energieverbruik goed in de gaten. We laten de lichten niet onnodig branden en laten toestellen niet in standby staan. Maar onze kinderen, dat is een ander paar mouwen!», vertelt Liesbeth, mama van 3 jongens. «De slimme thermostaat boxx confronteerde ons met de impact op ons verbruik van, onder meer, computers die 24 op 24 aan staan. Mijn man gebruikte boxx zelfs als een pedagogische tool voor onze zonen. We organiseerden zelfs een kleine test om de impact van hun gedrag aan te tonen. Eén dag moesten alle computers volledig uit, en de volgende dag mochten ze allemaal op volle toeren draaien. Je had hun gezicht moeten zien! Ze konden nauwelijks geloven hoe groot het verschil in verbruik was. We spraken het volgende af: als zij bewuster omgaan met energie, dan zetten wij het geld dat we besparen opzij voor een grote reis met het gezin over 3 jaar. We moeten hen nooit meer vragen om hun pc, TV en zo uit te zetten!»

Met boxx wordt het opsporen van energieverslindende elektrische toestellen kinderspel

Verwarmingscoach

Via boxx zie je hoeveel je verbruikt in real time: elk uur, elke dag, week of maand. Je krijgt zelfs een melding wanneer je verbruik hoger is dan je maandelijks voorschot. Kortom: boxx is je ideale verwarmingscoach.

« Dankzij boxx zijn we erachter gekomen dat de instellingen van onze elektrische boiler verkeerd geprogrammeerd waren, getuigt Christophe, getrouwd en vader van 2 kinderen. « Hij begon al om 21u op te warmen, terwijl het daltarief in Brussel pas om 22u begint. We merkten ook dat de elektrische verwarming in de badkamer extreem veel verbruikt. Daarom heb ik er een slimme stekker op aangesloten, gekoppeld aan boxx. Nu we dat weten, brandt het toestel een pak minder.»

Ook Frédéric bespaarde al heel wat met de hulp van boxx en kreeg een beter inzicht in zijn verbruik. «Mijn vrouw is een echte koukleum», vertelt hij. « Ze zet de verwarming regelmatig een paar graden hoger, en… vergeet ze nadien terug lager te zetten… Via boxx kon ik haar laten zien wat de impact is van 2 graden minder op onze factuur, én op haar budget voor nieuwe schoenen. Nee, ik maak een grapje. En via boxx kan ik haar ook van op afstand controleren en de verwarming stiekem lager zetten via mijn smartphone. » lacht hij verder. «We hebben boxx ook geïnstalleerd in ons huis aan zee. Ook daar heeft de slimme thermostaat zijn nut al bewezen. Als we thuis in Brussel vertrekken, zetten we de verwarming aan van op afstand. Dan is het aangenaam warm als we aankomen. Ook als er huurders geweest zijn, kunnen we makkelijk controleren of ze de verwarming wel hebben uitgezet bij hun vertrek. Zijn ze het vergeten, dan doen we dat simpelweg van op afstand, via onze smartphone. Ook dat heeft ons al ettelijke honderden euro’s doen besparen.»

Productie van je zonnepanelen opvolgen

Dankzij de slimme thermostaat boxx kan je ook de productie van je zonnepanelen opvolgen

Gery houdt met boxx niet alleen zijn energieverbruik in de gaten, maar ook de productie van zijn zonnepanelen. «Met boxx kan ik mijn productie op de voet volgen», bevestigt hij. «Afgelopen zomer, in juli en augustus, hebben ze mij 330 € opgebracht. Dat is leuk om vast te stellen. Ik hoop zo’n 1.380 € voordeel te doen per jaar : dan heb ik mijn elektriciteit gratis, behalve de netwerkkosten, welteverstaan. Zonder boxx had ik daar nooit zo snel inzicht in gekregen. Zalig! »

Wil je ook weten wat gas en elektriciteit je deze winter gaan kosten? Of wil je meer inzicht in je energieverbruik? Ontdek dan hoe boxx je hierbij kan helpen.

Facebook Comments