Moet je je mechanische thermostaat vervangen door een slimme thermostaat?

Een thermostaat vandaag de dag vervangen door een slim model is onvermijdelijk. Welke voordelen leveren die innovaties ons op?
Sébastien V.
10/03/2016 |

Een thermostaat is één van het belangrijkste onderdeel van een centrale verwarming  en onmisbaar voor het comfort in huis. Hij zorgt immers voor een zo constant mogelijke temperatuur.

De thermostaat is zelfs zo onontbeerlijk, dat hij sinds zijn uitvinding in 1886 (!) voordurend is geëvolueerd! Eerst was het een mechanisch toestel, dan werd hij digitaal en vandaag is hij ronduit slim!

De mechanische thermostaat

Je vindt mechanische thermostaten nog in sommige huizen, maar ze worden nog nauwelijks geïnstalleerd. De regeling via een wieltje is een echt nadeel: de thermostaat schakelt het verwarmingssysteem in en uit met een flinke vertraging. Hoe dat komt? In het apparaat zitten twee metalen plaatjes die uitzetten of krimpen. Ze bedienen een schakelaar die al dan niet elektrische stroom naar de cv-ketel laat gaan, afhankelijk van de stand van de thermostaat. Maar het duurt even vóór de metalen plaatjes reageren op de kamertemperatuur. Daardoor kan tussen de gewenste en de reële temperatuur in de kamer 2°C of zelfs meer verschil zitten! Dat heeft natuurlijk gevolgen voor je factuur, zeker als er vaak aan het thermostaatwieltje wordt gedraaid …

Heb jij nog een mechanische thermostaat? Dan weet je wat je te doen staat… Een andere installeren!

De digitale thermostaat

Een digitale thermostaat is nauwkeuriger en gemakkelijker in te stellen dan een mechanische en werkt met een eenvoudige aan-uitknop. Dankzij de elektronische regeling controleert hij de temperatuur in de kamer met tussenpozen van slechts enkele tientallen seconden. Daardoor is het verschil tussen de gewenste temperatuur en de reële kamertemperatuur steeds minimaal.

Nog praktischer is de digitale klokthermostaat. Welk voordeel biedt hij in vergelijking met een digitale standaardthermostaat? Hij is programmeerbaar. Jij beslist dus welke temperatuur je op welk tijdstip wenst.

De slimme thermostaat

Dit is het neusje van de zalm onder de thermostaten. Enerzijds biedt hij je optimaal comfort, anderzijds beheer je er je energieverbruik en onkosten mee.

1. Een slimme thermostaat bedien je ook op afstand

Een ander groot voordeel van de slimme thermostaat: je bedient hem ook op afstand! Je hoeft dus niet langer op voorhand programma’s in te stellen of thuis te zijn om de temperatuur in je woning aan te passen. Met je smartphone kan je dat altijd en overal doen. Meer nog, hij leertjouw gewoontes kennen, past zich aan en weet wanneer hij de verwarming moet inschakelen of de temperatuur moet aanpassen. Hij kan de temperatuur ook aanpassen aan de weersvoorspelling. Programmeren kan ook heel gemakkelijk en intuitief met een slimme thermostaat: volg deze 5 tips om je thermostaat perfect in te stellen.

2. Je weet hoeveel je verbruikt in je huis

Sommige modellen geven je zelfs een inzicht van je energieverbruik: je ziet hoeveel energie je verbruikt hebt (in euro!) en je kunt je uur-, dag-, weekverbruik, enz. vergelijken.

3. Je slimme lampen en elektrische toestellen op afstand bedienen

Met sommige modellen, maar niet allemaal, kun je bovendien elektrische apparaten op afstand in- en uitschakelen – als je hem combineert met slimme stekkers – en het elektriciteitsverbruik van apparaten vergelijken! Hetzelfde geldt voor de slimme lampen van het Philips Hue-verlichtingssysteem .