Google Glass kenden we al, maar binnenkort zijn er misschien ook slimme lenzen die van je ogen een fototoestel of videocamera maken. Toegegeven, het is nog niet voor meteen, maar 2 elektronicareuzen denken er alvast over na ...

In een niet zo verre toekomst hoef je je fototoestel misschien niet meer mee te nemen op vakantie of naar een familie- of schoolfeest. Dan volstaan je ogen om de mooiste momenten uit je leven te vereeuwigen. Het is te zeggen … je slimme lenzen zorgen ervoor.

Met je ogen knipperen om een foto te nemen

Sony heeft een patent ingediend om dergelijke lenzen te ontwikkelen. De Amerikaanse autoriteiten – US Patent en Trademark Office – gingen alvast akkoord met de ontwikkeling ervan.

Hoe werken de slimme lenzen? Door met je ogen te knipperen zou je een foto nemen of een video-opname starten. Ok, maar we knipperen zo vaak met onze ogen en soms zelfs zonder dat we het beseffen! Inderdaad, maar de lenzen worden dan ook niet voor niets ‘slim’ genoemd. Dankzij de sensoren maken ze een onderscheid tussen een knipperreflex en bewust geknipper. Kinderspel dus vergeleken met het voorstel van Elon Musk, de baas van Tesla, die ons brein met een computer wilde verbinden!

Sony heeft een patent ingediend voor slimme lenzen die je fototoestel vervangen

Beter nog, dankzij de bewegingen van onze oogleden zouden de lenzen kunnen scherpstellen en inzoomen. Er zou zelfs digitale beeldstabilisatie geïntegreerd worden in de lenzen. Niet zo gek, want de bewegingen van ons oog zouden wazige foto’s kunnen opleveren. Dit systeem zou dat verhelpen.

Een andere troef van de toekomstige fotolenzen: ze voorzien zichzelf van energie. Een batterij integreren is niet nodig, want opnieuw zijn het onze oogbewegingen die de klus klaren. Deze bewegingen worden omgezet in energie dankzij – je raadt het al – sensoren, meer bepaald piëzo-elektrische sensoren.

Kwestie van alles nog behoorlijk te verkleinen en klaar is kees!

Toegevoegde realiteit en gezondheid

Uiteraard is niet alleen Sony op het appel. De concurrentie – met Samsung en Google op kop – ontwikkelt een soortgelijke technologie, maar toch met enkele verschillen.

Wat Samsung betreft, zouden de lenzen niet alleen foto’s en video’s kunnen maken, maar ook informatie kunnen weergeven met augmented reality. Ze zouden ook rechtstreeks met je smartphone of pc kunnen communiceren.

Google ziet dan weer meer in een ‘gezondheidsfunctie’. Slimme producten om je beter in je vel voelen zijn immers populair. Zo zouden sommige lenzen verziendheid kunnen corrigeren aan de hand van mini-sensoren die het zicht aanpassen in functie van het licht. Andere zouden diabetici kunnen helpen om hun bloedsuikerspiegel te controleren door het traanvocht te analyseren. Het resultaat krijg je – uiteraard – op je smartphone te zien.

Let wel, geen enkele van deze lenzen werd al bij mensen getest. Als ze er ooit komen, zal het dus nog niet voor morgen zijn …

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends inzake woninginrichting, verwarming, energie en slimme producten? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief Sweet & Smart Home.

Facebook Comments