Binnenkort hoef je niet langer op een schakelaar te duwen om je woning te verlichten. De plant binnenin je lampen aanraken, volstaat ... We namen de levende verlichting van de toekomst onder de loep!

Decoratief, rustgevend, zuiverend, … Groene planten hebben niets dan voordelen. Maar de meest recente troef is wel heel bijzonder: binnenkort zouden planten weleens de schakelaars van de toekomst en de elektriciteitsleveranciers van onze lampen kunnen worden! En dat allemaal dankzij een lumineus idee van een Nederlandse designster!

Een lumineus idee

Voortaan heb je geen elektriciteitsnet meer nodig om je woning te verlichten … Een plant volstaat!

Aan de basis van de uitvinding van Ermi Van Oers: fotosynthese. Om energie te produceren, vangen planten het licht van de zon op. Daarom bedacht de designster een lamp die volgens dit principe kan branden. Dus dankzij een plant en zonder gebruik te maken van het elektriciteitsnet.

Het principe van de Living Light (levende lamp) is eenvoudig. De plant, die zich in een bedje van aarde bevindt, wordt in een grote glazen pot geplaatst waarin ook een batterij zit. Die batterij gaat de elektronen (die natuurlijk gegenereerd worden door de micro-organismen geproduceerd door de plant) extraheren om de elektrische energie via kabels naar een led te leiden. Om de lamp te doen branden, volstaat het om de plant aan te raken!

Hoe werkt de Living Light, de lamp die werkt zonder het elektriciteitsnet en dankzij de fotosynthese van planten

Binnenkort in elke woning?

Hoe gezonder de plant van de Living Light is, hoe meer energie hij produceert: zelfs tot 0,1 milliwatt (mW). Akkoord, dat is nog niet genoeg om een hele ruimte mee te verlichten, maar bijvoorbeeld wel voor een nachtlampje.

De designster denkt er echter wel aan om in samenwerking met de start-up Plant-e de elektrische productie van haar ‘levende lampen’ op te drijven. Haar doel? In de toekomst een hele woning kunnen verlichten met planten. Sterker nog: Rotterdam wil de technologie zelfs toepassen op de parken van de stad!

Momenteel wordt de Living Light nog niet gecommercialiseerd. Aanvankelijk zullen er bovendien slechts 50 exemplaren van worden geproduceerd. Reserveren is dus de boodschap! De prijs? 1 500 € (excl. btw).

Lamp_Mygdal_plant_led_waterIn afwachting daarvan kan je alvast voor een andere op en top designlamp gaan waarin eveneens een plant schuilt en deze zelfs doet groeien zonder water of natuurlijk licht. Kortom, zonder dat je er iets voor moet doen: Mygdal. Of voor wie het iets budgetvriendelijker wil, zijn er ook de slimme binnenmoestuinen. Meer nog, we hebben er zelfs eentje getest: de Click & Grow.

Foto’s Ermi Van Oers

Facebook Comments